Εθνικές Εκλογές 2023 - Ελλάδα

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα» - «Δεν παρέλαβα την διερευνητική» (vid)

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δεν παρέλαβε την διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει συγκυβέρνηση. Ως εκ τούτου βεβαίως ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω την εντολή επειδή, δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο διάλογος Τσίπρα - Σακελλαροπούλου μπροστά στις κάμερες

«Δεν κράτησα την εντολή, γιατί δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια ευκαιρία για αλλαγή, με την απλή αναλογική χάθηκε και χάθηκε πριν τις εκλογές. Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών, απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαληθευτούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής, θα δημιουργήσουν ασφυκτικό πλαίσιο για τη Δημοκρατία. Φανταστείτε έναν αυτοδύναμο παντοδύναμο ηγεμόνα. Συνεπώς για εμάς το ζήτημα είναι το πώς θα ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό. Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι παραμένω εδώ και δίνω τη μάχη. Θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη με στόχο, να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη Δημοκρατία και τη χώρα και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων», δήλωσε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές, θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες».

Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Aυτό αναμένεται να συμβεί και εντός της ημέρας. Θεωρείται πιθανό ούτε ο Νίκος Ανδρουλακης να εκκινήσει τις διαδικασίες, αλλά να παραδώσει και εκείνος αμέσως την εντολή.

Η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, όπως γράφει το protothema.gr, τότε η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Όπως έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ημερομηνία των νέων εκλογών θα είναι στις 25 Ιουνίου.

 

Σχόλια