Εθνικές Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού - Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων

Ανελέητη η σύγκριση των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 και του 2023, που οδήγησε στην απόλυτη επικράτηση της Ν.Δ. ακόμη και με απλή αναλογική

Η Ν.Δ. πέτυχε χθες Κυριακή 21 Μαΐου, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019, μία μεγάλη νίκη, σε αντίθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπέστη μεγάλη ήττα, χάνοντας ακόμα και το “κάστρο” που είχε “χτίσει” στην Κρήτη. Μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά η Κρήτη ήταν ΠΑΣΟΚ και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να την “κατακτήσει”, μετατρέποντας το παραδοσιακό “κάστρο” του ΠΑΣΟΚ σε μία από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της δικής του κυριαρχίας. Αυτό είχε γίνει στις εκλογές του 2015.

Αλλά χθες, η Κρήτη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έγινε “μπλε” και μάλιστα η απίστευτη αυτή εξέλιξη σημειώνεται και στους τέσσερις νομούς του νησιού μας!

Αναλυτικότερα και σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, αυτές του 2019, οι διαφορές των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι αξιόλογες και έχουν τη σημασία τους για τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, αλλά και για τα μικρότερα κόμματα. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε χθες ποσοστό 40,78%, από το 39,85% που είχε συγκεντρώσει το 2019. Αύξησε δηλαδή τις δυνάμεις της η Ν.Δ. σε ποσοστό λίγο πάνω από τη μία ποσοστιαία μονάδα. Όμως, η διαφορά είναι μεγάλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι, χθες, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20,07%, όταν στις εκλογές του 2019 είχε πάρει το 31,53%. Είχε δηλαδή μία πολύ σημαντική μείωση δυνάμεων, που έφτασε τις 11 μονάδες και πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που δε σηκώνει καμία αμφιβολία πως θα σηματοδοτήσει και τις ανάλογες εξελίξεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, αυτό άφησε να φανεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τις πρώτες του δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο και χαρακτήρισε πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτο, εξάλλου, και το γεγονός ότι στον εκλογικό χάρτη του 2023 όλη η Ελλάδα έχει βαφτεί μπλε, εκτός από τη Ροδόπη, που ήταν και η μοναδική περιφέρεια στην οποία επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αφού από το 8,10% του 2019 πήγε χθες στο 11,53%. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως νέος πρόεδρος του Κινήματος, μπόρεσε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τα λάθη τού παρελθόντος και επιστρέφει δυναμικά με τη δύναμη του “ρυθμιστή” των εξελίξεων, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, άνοδος Βελόπουλου

Αλλά και το ΚΚΕ από 5,30% έφτασε στο 7,20%. Κι εδώ έχουμε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο και κράτησε τους δικούς του ψηφοφόρους, καταφέρνοντας να πάρει και νέους ψηφοφόρους προφανώς από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ μπόρεσε να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν εμφανίζεται ως το κόμμα της Αριστεράς, το “πρόσωπο” το οποίο έδειξε από τη θέση της εξουσίας, που είχε από το 2015 μέχρι το 2019, δεν πρόκειται να είναι διαφορετικό σε μία ενδεχομένως νέα διακυβέρνηση της χώρας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλα κόμματα να συνεργάζονται μαζί του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι από τον χώρο του ΚΚΕ είχαν πολλοί ψηφοφόροι το 2015 προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμάται ότι τώρα επέστρεψαν στο ΚΚΕ, όπου μπορεί να πήγαν και ψηφοφόροι από άλλα κόμματα, όπως για παράδειγμα από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, αν κρίνουμε από το τελικό αποτέλεσμα και τη μεγάλη ήττα του ΜέΡΑ25, που μένει τελικά εκτός της Βουλής.

Όσο για την Ελληνική Λύση, η παράταξη του Κυριάκου Βελόπουλου ασφαλώς και είχε άνοδο, αφού το 2019 δεν είχε ξεπεράσει το ποσοστό του 3,70% και στις χθεσινές εκλογές έφτασε στο 4,45%. Εδώ έχουμε έναν αρχηγό, με βασικό σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και σαφέστατη προσπάθεια να πάρει ψήφους από τον χώρο των δυσαρεστημένων δεξιών ψηφοφόρων, ενώ προφανώς και σε άλλους εθνικιστικούς χώρους ο λόγος του Βελόπουλου δεν πέρασε απαρατήρητος.

Αντίο... ΜέΡΑ25

Μεγάλος χαμένος της εκλογικής αναμέτρησης ασφαλώς ήταν το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25. Από το 3,44% των εκλογών του 2019, σε αυτές τις εκλογές δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 2,59% και ως εκ τούτου να μείνει εκτός Βουλής. Δε φάνηκε, λοιπόν, ο Γιάνης Βαρουφάκης να πείθει με τα επιχειρήματά του την κοινή γνώμη, παρά τον αντιμνημονιακό λόγο που προσπάθησε να αρθρώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Δε φαίνεται, δηλαδή, να λειτούργησαν και πολύ “υπέρ” θεωρίες όπως αυτή περί του σχεδίου “Δήμητρα”, που αντίθετα ήταν ένα “πάτημα” για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες “αριστερές δυνάμεις” ότι, αν επικρατήσουν, θα φέρουν τη χώρα σε... αχαρτογράφητα νερά.

Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων

Αναλυτικότερα, χθες η Ν.Δ. έλαβε 40,79% και 145 έδρες, ενώ το 2019 είχε λάβει 39,85% και 158 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έλαβε 20,07% και 72 έδρες, ενώ το 2019 είχε λάβει 31,53% και 86 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής χθες έλαβε 11,53% και 41 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 8,10% και 22 έδρες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος χθες έλαβε 7,21% και 26 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 5,30% και 15 έδρες. Η Ελληνική Λύση χθες έλαβε 4,45% και 16 έδρες και στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 3,70% και 10 έδρες.

Ως προς τα κόμματα, εκείνα που ακολουθούν και μένουν εκτός Βουλής:

Το Νίκη έλαβε 2,9% στις χθεσινές εκλογές. Δεν υπήρχε στις εκλογές του 2019.

Το Πλεύση Ελευθερίας χθες έλαβε ποσοστό 2,8%, ενώ στις εκλογές του 2019 το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε πετύχει ένα ποσοστό της τάξεως του 1,47%. Εδώ δηλαδή βλέπουμε άνοδο του ποσοστού σε αυτές τις εκλογές, χωρίς όμως να συγκεντρώσει το 3% για να μπει στη Βουλή.

Η μεγάλη μείωση δυνάμεων παρατηρείται στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα, χθες το ΜέΡΑ25 δεν έλαβε πάνω από το 2,59%, όταν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχε λάβει το ποσοστό 3,44%, που του είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Σχόλια