Εθνικές Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Σαρωτική νίκη της ΝΔ με διαφορά 20 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ - Μεγάλη άνοδος και για το ΠΑΣΟΚ

Μία από τις πιο θριαμβευτικές, πραγματικά, νίκες στην ιστορία της πέτυχε χθες η Νέα Δημοκρατία - Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρείται πανωλεθρία, λαμβάνοντας μόλις το 20,07% και 72 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση είναι τα άλλα τρία κόμματα στη Βουλή, που πλέον είναι πεντακομματική!

Μία από τις πιο θριαμβευτικές, πραγματικά, νίκες στην ιστορία της, αφού κατάφερε να κυριαρχήσει για πρώτη φορά ακόμα και στην Κρήτη που ανέκαθεν ήταν “πράσινη” μέχρι τις εκλογές του 2019, που είχε γίνει “ροζ”, πέτυχε χθες η Ν.Δ., καταλαμβάνοντας 145 έδρες στη Βουλή και κατακτώντας το ποσοστό του 40,79%. Αντιθέτως, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρείται πανωλεθρία, λαμβάνοντας μόλις το 20,07% και 72 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση είναι τα άλλα τρία κόμματα στη Βουλή, που πλέον είναι πεντακομματική!

Αναλυτικότερα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό 40,8%, που είναι υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ. τα ποσοστά του οποίου καταρρέουν στο 20,07%. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Λίγο πριν τις 22:30, στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του τηλεφώνησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Εξάλλου, ανοδική πορεία είχαν και τα άλλα τρία κόμματα: Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ποσοστό 11,56% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,19% και 26 έδρες και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί συγκέντρωσαν το 15,93%, μένοντας εκτός Κοινοβουλίου.

Έτσι, εκτός Βουλής έμειναν τελικά τα κόμματα Νίκη, που έλαβε 2,94%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,81% και το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 2,52%. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 39,85% και 158 έδρες.

Για να πετύχει, λοιπόν, μία τόσο μεγάλη νίκη χθες η Ν.Δ. φαίνεται πως δε λειτούργησαν καταλυτικά εναντίον της οι υποκλοπές, αλλά ακόμα και το δυστύχημα στα Τέμπη, που ως πολύνεκρη τραγωδία κυριολεκτικά είχε συγκλονίσει τους Έλληνες πολίτες όλων των ηλικιών, που δήλωναν πως δεν επρόκειτο ποτέ να ξεχάσουν τους νεκρούς.

Αντιθέτως, το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο πέτυχε η Ν.Δ. δείχνει ότι μπόρεσε να πείσει το δικό της κοινό του 2019 ότι οι κρίσεις που διαχειρίστηκε, όπως η πανδημία, το Μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενεργειακό, η ακρίβεια κ.λπ., οφείλονται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες και συνεπώς η όποια δική της ευθύνη είναι αναλογικά μικρή για την επιδείνωση της ζωής των πολιτών. Κι αυτό, όταν την ίδια ώρα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα στη χώρα μας ιδιαίτερα την ακρίβεια την είχαν κάνει “σημαία” τους και κατηγορούσαν με τον χειρότερο τρόπο την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τεράστιες ευθύνες.

Εξάλλου, η Ν.Δ. φαίνεται, επίσης, ότι εκμεταλλεύτηκε όσο καλύτερα γινόταν τα επικοινωνιακά λάθη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις αρνήσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 να συμπράξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μαζί του. Και με αυτόν τον τρόπο, όπως φάνηκε, μπόρεσε να στείλει προς τον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι μόνο η Ν.Δ. ως κυβέρνηση μπορεί και εγγυάται τη σταθερότητα, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που έβγαινε πρώτη, θα χαρακτηριζόταν από “ακυβερνησία”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα προβλήματα της χώρας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Επίσης, η Ν.Δ. κατάφερε ακόμη να πείσει μέχρι και τους δυσαρεστημένους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους της παράταξης, ότι δε θα έπρεπε - όσο δυσαρεστημένοι και αν ήταν - να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους αυτή μέσω της αποχής από τις κάλπες. Και ότι θα έπρεπε να “καταπιούν” την όποια δυσαρέσκειά τους και να πάνε τελικά στην κάλπη, γεγονός που μάλλον συντελέστηκε, αν κρίνουμε από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ. έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή»

Τη δέσμευση ότι θα εργαστεί ακόμα πιο σκληρά, ώστε να υλοποιηθούν οι δραστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. «Η Ν.Δ. έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτικό σεισμό αναφερόμενος στον χθεσινό θρίαμβο της Ν.Δ. και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο “τιμόνι” της χώρας, εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της Ν.Δ. για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του, ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά παζάρια. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ενωτικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όλους όσοι δίστασαν να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα και τόνισε με νόημα πως με αυτοκριτική και την επιδίωξη για διαρκή βελτίωση θα βαδίσουμε προς την Ελλάδα του 2027.

«Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος, τον οποίο και θα διανύσουμε μαζί», είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: «Άμεσα οι αλλαγές για την επόμενη εκλογική μάχη»

Την άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να αποφασιστούν οι αλλαγές ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Όπως δήλωσε, «οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα, ώστε να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ γίνεται ξανά ο πραγματικός αντίπαλος της Ν.Δ.»

Με επευφημίες και πανηγυρισμούς από δεκάδες συγκεντρωμένους φίλους και νεολαίους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ότι σήμερα πιάνει το νήμα της ιστορίας ξανά και κάλεσε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενισχύσουν το κόμμα, ώστε να ανέβει ακόμη ψηλότερα και να μη διαψευστεί η απαίτηση για ισχυρή αντιπολίτευση.

«Ανατέλλει ξανά ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη όλων σας εναντίον εκείνων που το θέλανε μικρό. Να γίνουμε ξανά ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της Ν.Δ.», είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Τόνισε ότι επανέρχεται ως πρωταγωνιστής και πρόσθεσε πως ο λόγος που η Ν.Δ. δεν πλήρωσε την κακή πολιτική της είναι ότι είχε απέναντί της τον χρυσό χορηγό της, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επεσήμανε ότι «σήμερα έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Έχουμε χρέος να γυρίσει η πατρίδα σελίδα».

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Το KKE μόνη ελπιδοφόρα αντιπολίτευση»

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστήριξε πως και η επόμενη κυβέρνηση θα έχει αντιλαϊκό πρόσημο.

«Ο συσχετισμός που προέκυψε από τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) εκλογές μεταξύ των αστικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες σχηματισμού μιας κυβέρνησης που μπορεί να συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, αλλά και μιας συναίνεσης ταυτόχρονα και στήριξης από δυνάμεις που βρίσκονται και θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των συνταξιούχων, της νεολαίας μας (...).

Έτσι από αύριο ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα βρίσκονται απέναντι σε ένα νέο κύμα επίθεσης, για την υλοποίηση των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων του Ταμείο Ανάκαμψης, με νέο γύρο περικοπών λιτότητας, με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης, τις επικίνδυνες εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, αλλά και με τις αρνητικές διευθετήσεις που φέρνει η νατοϊκή ομπρέλα στα ελληνοτουρκικά.

Αυτά θα υλοποιήσει η νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει. Καμία στήριξη, καμία ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για τον λαό μας αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στο μετερίζι των ταξικών λαϊκών αγώνων για την προστασία της ζωής, για την προστασία του εισοδήματος όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας».

Κυριάκος Βελόπουλος: «Περάσαμε από φωτιά, περάσαμε από τυφώνα»

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης ήταν εμφανώς χαρούμενος που ανέβασε τα ποσοστά των βουλευτών του.

«Το σύστημα σήμερα και μέχρι χθες είχε δώσει τα “ρέστα” του, ώστε η Ελληνική Λύση να είναι εκτός Βουλής. Από 10 βουλευτές πήγαμε στους 16. Ευχαριστούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που τίμησαν την Ελληνική Λύση, που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Λύση. Περάσαμε από... φωτιά, περάσαμε από... τυφώνα. Μείναμε όρθιοι και συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Είμαστε το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Ευχαριστούμε όλους ακόμα μία φορά από τα βάθη της ψυχής μας. Και η απόδειξη του ποιος ηττήθηκε είναι αυτό εδώ, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες η μεν πρώτη μάς έδινε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές 2,7%, η δεύτερη 2,7%, η τρίτη 2,8%, η τέταρτη 2,6%, η πέμπτη 2,7%. Αυτό τι αποδεικνύει; Ότι περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι. Γιατί έτσι είναι οι Έλληνες. Ευχαριστώ και πάλι».

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η επόμενη κάλπη θα είναι διαφορετική»

«Η δική μας ήττα απόψε θα μπει στο “μικροσκόπιο” της αυστηρής αυτοκριτικής μας, γιατί προέχει στις επόμενες τρεις εβδομάδες το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να τιμήσει τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμάς, που προσήλθαν στις κάλπες έστω και πιο λίγοι απ’ ό,τι περιμέναμε. Με χαμόγελο στα πρόσωπα, με την ελπίδα ότι οι προτάσεις μας, το συνεκτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο, είτε διαφωνείτε είτε συμφωνείτε, πρέπει να παραδεχτείτε ότι είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο πρόγραμμα, μια συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε: «Αυτό το πρόγραμμα θα ξανακατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες με την αυτοκριτική που θα κάνουμε. Και φαντάζομαι, με πάρα πολύ κόσμο εκεί έξω που δε μας ψήφισε και που σήμερα γνωρίζει ότι οι ολιγάρχες ανοίγουν σαμπάνιες γιατί ελπίζουν ότι δε θα είμαστε ξανά στη Βουλή να τους ονοματίζουμε και να περιγράφουμε τα εγκλήματά τους. Θεωρώ ότι η επόμενη κάλπη θα είναι πολύ διαφορετική, ελπίζω να είναι διαφορετική, έχουμε ιερή υποχρέωση όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι να βάλουμε φρένο στον εξορμπανισμό, την ερντογανοποίηση αυτής της χώρας».

Σχόλια