Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: "Ξέρω ποιος αλλοίωσε τη λίστα"

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έχουν οι νέες τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον κυριακάτικο Τύπο.

Οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτες του που επικαλείται το "Βήμα της Κυριακής" φαίνεται πως αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην υπουργός φέρεται να δηλώνει πως "ξέρω ποιος έχει κάνει την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ".

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνεργάτες του, σύμφωνα με όσα επικαλείται το "Έθνος της Κυριακής", δηλώνει πως "δε με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ".

Βαρύτατο κατηγορητήριο για τους συγγενείς Παπακωνσταντίνου

Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης, που εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα ως δικαιούχοι λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα, κλήθηκαν από τους εισαγγελείς για εξηγήσεις με την ιδιότητα των ύποπτων για τη διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων και διά των συνηγόρων τους έλαβαν προθεσμία για τις καταθέσεις τους για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το κατηγορητήριο αυτό είναι βαρύτατο, αλλά ουσιαστικά οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου καλούνται στον ανακριτή προκειμένου να αποδείξουν πως το ποσό αυτό δεν αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής αλλά και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Είναι μία απόλυτα ορθή δικαστική κίνηση, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν στοιχεία, κατάλληλα, προκειμένου εν συνεχεία να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες.

Οι κλήσεις σε ανωμοτί καταθέσεις που απέστειλαν οι εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν τη διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

- ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το Νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του Δημοσίου»

- ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με τον 1608/50

- νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα

- φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

Ερευνώμενο αδίκημα, επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν από την έρευνα προκύψει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε έννομο συμφέρον να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ, εάν δηλαδή τα ποσά που εντοπίστηκαν είναι νόμιμα, τότε η υπόθεση φθίνει.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς χθες άνοιξαν τον κύκλο των καταθέσεων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών και φέρονται τις επόμενες ημέρες να σκοπεύουν να εξετάσουν για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας όλα τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο την επίμαχη περίοδο που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο από την τότε ομόλογό του κ. Λαγκάρντ.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν και σε ποιον ή ποιους υπαλλήλους παρέδωσε τη λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τι εντολή. Ο ίδιος πάντως στην εξέτασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο υλικό το είχε παραδώσει σε συνεργάτη του γραφείου του, που δεν είχε κατονομάσει, για να το φυλάξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους μαρτυρία που τους οδηγεί σε εκείνους που διέταξαν και εκτέλεσαν τις αλλαγές στη λίστα Λαγκάρντ.

Πηγή: newsit.gr

Σχόλια