default-image

"Πλήρως ανίκανη η κυβέρνηση στο θέμα της αιθαλομίχλης"

Ελλάδα
"Πλήρως ανίκανη η κυβέρνηση στο θέμα της αιθαλομίχλης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αιθαλομίχλη των πόλεων είναι απόρροια μιας παρωχημένης ενεργειακής πολιτικής και αποτελεί απλώς το καπάκι που τινάχτηκε και δεν μπορεί να κρύψει άλλο την ενεργειακή φτώχεια αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι οι οι οποίοι σημειώνουν: 

Η κυβέρνηση φάνηκε ξανά πλήρως ανίκανη στην πρόβλεψη αλλά και απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του φαινομένου που καθιστά για έναν παραπάνω λόγο αβίωτες τις πόλεις μας. Αντίθετα όμως, σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκαν διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί, που ούτε λίγο ούτε πολύ, συναγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο σε λαϊκισμό, προτείνουν ως λύση αποτυχημένες και ξεπερασμένες ρυθμίσεις του παρελθόντος και αναφέρονται σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος σαν να έχουν και από 1 τζάκι στο μικρό διαμέρισμα τους.

Όσοι εξαντλούν την κριτική τους στη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, μάλλον δεν καταλαβαίνουν ότι και έτσι να γίνει, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να διαθέσουν χρήματα για αγορά ικανοποιητικής ποσότητας πετρελαίου (όπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρσι). Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι προτείνουν ουσιαστικά την συνεχιζόμενη εξάρτηση των νοικοκυριών από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου. Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι επιβαρύνεται το εθνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδυνηρές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως άμεσες παρεμβάσεις, προτείνουμε: 

- αυστηρή επιτήρηση και δρακόντειες ποινές για παράνομη υλοτομία, προδιαγραφές για καύσιμα/καυστήρες βιομάζας

- θέσπιση ορίου εκπομπών μικροσωματιδίων και απαγόρευση καύσης εντός πόλης όταν αναμένεται υπέρβαση ορίων. Τις μέρες εκείνες οφείλουμε να σκεφτόμαστε το συνάνθρωπο που κινδυνεύει η υγεία του παρά την τσέπη μας.

- ενημερωτική καμπάνια τόσο για τις μορφές θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους. 

Όσο αφορά μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη σημερινή κρίση ως αφετηρία για την ενεργειακή θωράκιση των κτισμάτων και τη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση των ενεργειακών συσκευών  και πόρων. Αντί ο υπουργός Ανάπτυξης να "πανηγυρίζει" για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ας κοιτάξει, σε  συνεργασία με το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, να απελευθερώσει προβλεπόμενα κονδύλια απ' αυτό για την ενεργειακή θωράκιση των κατοίκων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. 

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν:

-μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, με ευρωπαϊκούς πόρους,

-κίνητρα για αντικατάσταση κλιματιστικών με σύγχρονα με COP>5,5,

-κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (καταναλώνουν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων),

-εξέταση για μείωση φόρου μόνο στο Φυσικό Αέριο με επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο,

-στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα.

Η ενεργειακή θωράκιση μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης επανεκκίνηση της οικονομίας που θα στηριχτεί σε εγχώρια παραγωγή και πολύ περιορισμένες εισαγωγές, τόσο από τον κατασκευαστικό τομέα όσο και από την βιομηχανία κουφωμάτων και μονώσεων. Αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής  που αφήνει θετικό κοινωνικό και ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. 

Μόνο η ενεργειακή εξοικονόμηση θα δώσει τέλος μια για πάντα στην ενεργειακή φτώχεια και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, για να μην έχουμε και του χρόνου ακριβώς τα ίδια προβλήματα με φέτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News