default-image

Ανησυχούν οι γιατροί για τους ρύπους

Ελλάδα
Ανησυχούν οι γιατροί για τους ρύπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS για τις επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αλλά και στο περιβάλλον από την παρατεταμένη καύση ξύλων στις ξυλόσομπες και στα τζάκια εκπέμπουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), οι Επαγγελματικές Οργανώσεις Λιανικής Αγοράς Καυσίμων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αν και λόγω της κρίσης τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν στραφεί σε αυτή τη μορφή θέρμανσης ως πιο οικονομική, τελικά δε φαίνεται να είναι και από τις πιο αθώες. Αντίθετα συμβάλλει στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, αφού έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι τα μικροσωματίδια που αιωρούνται προερχόμενα από την καύση ξύλων μπορεί να μεταφέρουν ακόμα και καρκινογόνα στοιχεία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, απόρροια της καύσης ξύλου, «μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα».

Σύμφωνα με τις έρευνες, τα πολύ μικρής διαμέτρου αιωρούμενα μικροσωματίδια που πηγάζουν από την καύση ξύλου, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτηρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων, από άσθμα μέχρι αλλεργικές βρογχίτιδες και αποφρακτικές πνευμονοπάθειες.

Επίσης ευθύνονται για την καταστροφή των μακροφάγων στο κυκλοφορικό σύστημα, μπορούν να καταστρέψουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων, δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα. Επίσης υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες, να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου προκαλώντας ακόμη και σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Καμπανάκι

Επισημαίνοντας ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει την υπερβολική εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως αυτή παρατηρείται τα δυο τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας στροφής του πληθυσμού στα καυσόξυλα, γεγονός που έχει αρχίσει να θορυβεί τους επιστήμονες και τους φορείς της υγείας. Το φαινόμενο μάλιστα είναι τόσο ανησυχητικό που, όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή "ενός παλιού γνώριμου", του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του».  

«Στο οικονομικό έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας και των εσόδων του Δημοσίου, που συντελείται εφέτος με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, προστίθεται και το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Το νέφος από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες που καλύπτει κάθε βράδυ τον ουρανό συνιστά άμεση απειλή για την υγεία των πολιτών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Επαγγελματικές Οργανώσεις Λιανικής Αγοράς Καυσίμων που ζητούν την άμεση μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επικαλούνται μία από τις δεκάδες πηγές που αναφέρονται στο πρόβλημα που δημιουργεί η καύση του ξύλου εντός και εκτός σπιτιών, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, «η καύση στερεών καυσίμων σε ανοιχτές εστίες ή απλές σόμπες, πέρα από την εξαιρετικά χαμηλή ενεργειακή απόδοση (5-18%), παράγει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκπομπών επικίνδυνων για την υγεία», ενώ την ίδια στιγμή στους ρύπους που εκπέμπονται από μια απλή ξυλόσομπα περιλαμβάνονται το διοξείδιο του άνθρακα, σωματίδια, βενζένιο, 1,3-βουταδιένιο και φορμαλδεΰδη σε επίπεδα πολύ πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα.

«Έφτασε η ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει το προφανές: ότι δηλαδή η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει καταδικάσει χιλιάδες νοικοκυριά να κρυώνουν και έχει αναγκάσει χιλιάδες επίσης πολίτες να επιστρέψουν στα "παραδοσιακά" μέσα θέρμανσης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και το περιβάλλον.

Τα δάση ξυλεύονται ανεξέλικτα, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται και τα έσοδα του Δημοσίου κατακρημνίζονται αφού οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί», αναφέρουν οι Επαγγελματικές Οργανώσεις Λιανικής Αγοράς Καυσίμων, προσθέτοντας ότι «μπροστά στην τραγική αυτή κατάσταση που δημιουργείται, είναι αναγκαία η ανακούφιση των καταναλωτών και του περιβάλλοντος με άμεση επιστροφή στο προηγούμενο κατώτατο ύψος του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ/1.000 λ.) και ταυτόχρονο άνοιγμα διαλόγου για την οριστική λύση του προβλήματος».

Το θέμα στη Βουλή

Σχετική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο του πετρελαίου θέρμανσης κατέθεσαν στη Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σε πρόσφατη πάντως ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών και επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News