default-image

Καταργείται ο θρησκευτικός όρκος στα ελληνικά δικαστήρια(;)

Ελλάδα
Καταργείται ο θρησκευτικός όρκος στα ελληνικά δικαστήρια(;)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η κατάργηση ή μη του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια. Παλαιότερα είχε ψηφιστεί νόμος, ο οποίος επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, και με βάση αυτόν όποιος ήθελε μπορούσε για λόγους θρησκευτικής συνείδησης να αρνηθεί να ορκιστεί. Σήμερα, μετά από προσφυγή μιας ομάδας ατόμων, πέφτει στο τραπέζι της συζήτησης η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια.

Οι προσφεύγοντες Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης είναι μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι" και διαμαρτύρονται για την υποχρέωση που επιβάλλεται στους μάρτυρες των ελληνικών δικαστηρίων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο. 

Τα μέλη του "Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι" υποστηρίζουν ότι η υποχρέωση των μαρτύρων να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης, με τις οποίες απαγορεύονται οι διακρίσεις.

Παράλληλα, οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται στην προς εκδίκαση προσφυγή τους ότι η παρουσία χριστιανικών συμβόλων στις αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες δικαστές είναι ορθόδοξοι χριστιανοί δημιουργούν αμφιβολίες για την αμεροληψία των αποφάσεών τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News