Ελλάδα

Λίστα Λαγκάρντ: Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ - Βολές από το ΠΑΣΟΚ

Την πολιτική του αντεπίθεση με στόχο να εμπλέξει ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στις διαδικασίες διερεύνησης ευθυνών για τους χειρισμούς στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και να επιτύχει συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και διαφοροποιήσεις στο κυβερνητικό τρικομματικό μπλοκ, σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η λίστα Λαγκάρντ θα είναι το πρώτο καυτό ζήτημα που θα χειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πολυήμερο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική. Σε σύσκεψη που αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασιστεί η κατάθεση ξεχωριστής πρότασης για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικεντρωθεί στο θέμα ότι επί μακρόν η λίστα Λαγκάρντ παρέμεινε «νεκρή» με υπαιτιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που «κατηγορείται» ότι την κράτησε κρυφή επί 18 μήνες.

Η πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα κινείται ακριβώς σε αυτή τη λογική, ότι δηλαδή πέραν των προφανών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου πρέπει να διερευνηθούν και ενδεχόμενες ευθύνες του κ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα εξάλλου με "Τα Νέα", η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εντάξει στην προκαταρκτική έρευνα και άλλους υπουργούς Οικονομικών, ακόμα και τον Γιάννη Στουρνάρα. Πληροφορίες λένε πως μέσω της εισήγησης που έχει ετοιμαστεί ζητείται σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής και για όσους διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από τη στιγμή που έφτασε σε ελληνικά χέρια η λίστα Λαγκάρντ μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι δε μένουν έξω ούτε ο Φίλιππος Σαχινίδης ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας! Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρηθεί να επιρριφθούν ευθύνες ακόμη και στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι η δική του πρόταση θα συγκεντρώσει ισχυρή υποστήριξη και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρακολουθώντας με μεγάλη προσοχή τις διεργασίες στη Δημοκρατική Αριστερά, δύο βουλευτές της οποίας (οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς) διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους και κινούνται περισσότερο στη λογική ότι η προανακριτική δεν πρέπει να περιοριστεί στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ανάλογες υπόγειες διεργασίες εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους στη συνέχεια.

Για «χυδαίο παιχνίδι» εναντίον του μιλά το ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ στρέφει τα βέλη του - μετά την απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου - προς δύο στόχους. Εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για «χυδαίο παιχνίδι» κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, που στο παρασκήνιο «κατηγορείται» από την Ιπποκράτους για διοχέτευση της λίστας στη δημοσιότητα, μέσω του περιοδικού HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη.

Κύκλοι της Ιπποκράτους μιλούν για «συκοφαντική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του» υποστηρίζοντας πως απώτερος στόχος της Κουμουνδούρου είναι η ίδια η συνοχή της κυβέρνησης.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο να μιλά για «τερατολογίες, τραγικά ανεύθυνες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, συνεχείς απειλές και χυδαίους υπαινιγμούς» και το δεύτερο για «πολιτική αλητεία και ανοησία».

Σχόλια