default-image

Τρόμος για το κουνούπι του Δυτικού Νείλου

Ελλάδα
Τρόμος για το κουνούπι του Δυτικού Νείλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας είναι εκείνοι που πρέπει να τηρούν πιστά τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει καταγράψει ήδη πέντε κρούσματα στην Αττική, με τους επιστήμονες να αναμένουν τη συνέχιση της εμφάνισης των περιστατικών τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Ο Πειραιάς, το Φάληρο και η Αργυρούπολη είναι τα κόκκινα σημεία στην Αττική, όπου μέχρι στιγμής έχει χτυπήσει ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στις περιοχές αυτές έως και χθες πέντε άνθρωποι είχαν εμφανίσει βαριά συμπτώματα της λοίμωξης, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία τους.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή κακοήθειες αλλά και οι πολίτες που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη είναι εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Τσακρής.

Προστασία. Τα μακριά μανίκια και τα παντελόνια αλλά και η επάλειψη του ακάλυπτου δέρματος με αντικουνουπική λοσιόν αποτελούν ασπίδα προστασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξίσου σημαντική είναι η χρήση εντομοαπωθητικών στους εξωτερικούς χώρους, ενώ οι σήτες και οι κουνουπιέρες κρίνονται απαραίτητες για την προστασία των εσωτερικών χώρων.

Επιπλέον για τους κήπους και τα μπαλκόνια οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα λιμνάζοντα νερά (π.χ. σε γλάστρες ή στις υδρορροές) αποτελούν πόλο έλξης για τα κουνούπια, γι' αυτό και πρέπει να καθαρίζονται, ενώ συστήνεται το πότισμα των λουλουδιών να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Πάντως, αναφερόμενος στα παιδιά, ο κ. Τσακρής υπογραμμίζει ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη και έπειτα από μόλυνσή τους δεν εμφανίζουν σοβαρές λοιμώξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένει ασυμπτωματικό, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από το 1% των ασθενών εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ψεκασμοί. Στο μεταξύ, εντείνονται οι ψεκασμοί στο Λεκανοπέδιο σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ σε καραντίνα μπαίνουν και οι μονάδες αίματος που έχουν ληφθεί από τις επικίνδυνες περιοχές. Επιπλέον και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, αναμένεται να εντατικοποιηθεί και ο μοριακός έλεγχος, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω μετάγγισης.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News