Σοκ με το θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη: «Όταν προσπάθησαν, ήταν αργά» - Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας (vid)

Ελλάδα
Σοκ με το θάνατο της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη: «Όταν προσπάθησαν, ήταν αργά» - Συγκλονίζει αυτόπτης μάρτυρας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ έχει προκαλέσει στην Νέα Μάκρη ο θάνατος 19χρονης εγκύου λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ - Τι λέει η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας στο Κέντρο Υγείας της περιοχής όπου μεταφέρθηκε η άτυχη κοπέλα

Συγκλονίζει η είδηση του θανάτου μίας 19χρονης εγκύου -η οποία ήταν στον 9ο μήνα της κύησης- που μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της -τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της.

Στον ιστότοπο Newsbomb.gr μίλησε η κα. Μαρία Καραμιχάλου, η οποία ήταν - όπως μας ανέφερε - η μοναδική πολίτης, εκτός του ιατρικού προσωπικού, που βρισκόταν στον χώρο, ανέφερε: «Στις 1 και 45 στο κέντρο υγείας της Νέας Μάκρης δεν υπάρχει κανένα άλλο περιστατικό εκτός από εμένα και τον γιο μου ακούμε της σειρήνες, παθαίνουμε πανικό όλοι και μας βγάζουν έξω από το ιατρείο και φέρνουν μια κοπέλα στο φορείο.

Από ότι κατάλαβα ήταν στον 8ο με 9ο μήνα, γυμνή. Την κοπέλα συνόδευε ο άντρας της και ένα φιλικό τους ζευγάρι και από ότι είπαν έμεναν στην Νέα Μάκρη. Είχαν τηλεφωνήσει στο ΕΚΑΒ τρεις ώρες πριν και δεν ερχόταν κανένας», ανέφερε η κα. Μαρία Καραμιχάλου.

Και προσθέτει: «H κοπέλα όταν την είδα ήταν νεκρή. Στο ιατρείο την κράτησαν περίπου 35 λεπτά και στην συνέχεια την έβγαλαν έξω με το σεντόνι. Ομολογώ ότι ήρθαν πολλοί γιατροί όμως ήταν ήδη αργά. Ήμουν η μόνη που ήμουν εκεί. Η φίλη της με την οποία μίλησα μου είπε ότι η κοπέλα δεν ήταν καν 19 ετών αλλά 18 ενώ πριν 4 ημέρες όπου την είχε δει ο γιατρός της ήταν όλα καλά. Πρόκειται για ιδιώτη γιατρό στη Νέα Μάρκη. Ομολογώ ότι από αυτό που είδα ότι οι γιατροί έκαναν κάθε προσπάθεια αλλά ήταν αργά».

Παρέμβαση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Για το θλιβερό συμβάν έχει γίνει ήδη παρέμβαση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ενώ το υπουργείο Υγείας διενεργεί έρευνα σχετικά με τις μεταφορές ασθενών καθώς ένα παρόμοιο συμβάν που οδήγησε στο θάνατο μια 63χρονη γυναίκα σημειώθηκε στην Κω.

Όλα ξεκίνησαν στις 10:58 το πρωί της Τρίτης, όταν το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση και ενημερώθηκε για μια 19χρονη έγκυο που παρουσίασε αδυναμία και καταβολή δυνάμεων, σύμφωνα με το MEGA.

Έπειτα, ακολουθούν άλλα δύο-τρία τηλέφωνα στο ΕΚΑΒ για το αν θα αργήσει το ασθενοφόρο. Στις 12:35 γίνεται ακόμα μία κλήση στο ΕΚΑΒ, στην οποία ζητείται να πάει γρήγορα το ασθενοφόρο. «Κάντε γρήγορα, γεννάει!», ακούγεται από την άλλη άκρη της γραμμής. Ωστόσο το ασθενοφόρο, σύμφωνα με τις ίδιες οπλοφορίες έφτασε στη 1 το μεσημέρι, όπου και παρέλαβε την άτυχη κοπέλα χωρίς τις αισθήσεις της.

//--> //-->

Τι καταγγέλλουν οι συγγενείς

Οι συγγενείς της 19χρονης υποστηρίζουν πως η νεαρή γυναίκα μπήκε μέσα στο ασθενοφόρο ζωντανή, ενώ ισχυρίζονται πως ακόμα κι όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας ήταν ζωντανή. Το ερώτημα που θέτουν είναι γιατί να μεταφερθεί η 19χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και όχι σε νοσοκομείο στην Αθήνα, εφόσον η κατάστασή της κρινόταν σοβαρή.

Από την πλευρά του Κέντρου Υγείας υποστηρίζεται ότι η 19χρονη έγκυος ήταν ήδη νεκρή όταν έφτασε εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 19χρονη όταν έφτασε είχε μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ: Η κατάσταση είναι δύσκολη – Θέλουμε μόνιμο προσωπικό

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, δραματική σε πολλές περιοχές στη χώρα. Ακόμα και εδώ στο ΕΚΑΒ Αθηνών η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν ούτε διασώστες αλλά και ασθενοφόρα σε σχέση με την Κω που υπήρχαν ασθενοφόρα -άλλα δύο να επιχειρήσουν- αλλά δεν υπάρχουν διασώστες» τόνισε μιλώντας στην EΡΤ ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Όπως είπε «για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 24 ώρες το 24ωρο χρειάζονται 10 διασώστες. Άρα στην Κω έχουμε επτά μόνιμους και τρεις επικουρικούς και έτσι βγαίνει ένα ασθενοφόρο πρωί, απόγευμα, νύχτα. Για να ενισχυθεί περισσότερο το νησί ή όλα τα νησιά γιατί δεν είναι μόνο η Κως. Είναι στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νάξο ένα ασθενοφόρο έχουμε και επιχειρεί και χειμώνα και καλοκαίρι».

«Εδώ και 15 χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκαν οι τομείς του ΕΚΑΒ, από το 2004 – 2005, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Θέλουμε διασώστες μόνιμο προσωπικό γιατί έχουν ανοίξει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια στην πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας για επικουρικό προσωπικό. Συμμετοχή δεν υπάρχει, άρα θέλουμε μόνιμο προσωπικό» πρόσθεσε.

Ακόμα ανέφερε ότι «το θέμα είναι ότι η τελευταία πρόσληψη, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ βγήκε το 2014 και το 2016 ήρθαν οι 196 διασώστες για όλη τη χώρα και έχουν αποχωρήσει πάνω από 400 άτομα τα τελευταία χρόνια ως συνταξιοδοτήσεις».

Ειδικά για την υπόθεση του θανάτου της 19χρονης εγκύου είπε: « Η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ στο τηλεσυντονιστικό κέντρο μιλάει για 10:59 και δόθηκε ως αδυναμία καταβολής δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, επειδή έχουμε πολλά περιστατικά ταυτόχρονα να διαχειριστούμε, δηλαδή από τη στιγμή που μπορεί να έχουμε 40 – 50 περιστατικά σε αναμονή εκεί γίνεται κάποια επιλογή, κάποια αξιολόγηση, ποια είναι υπερ-επείγοντα, επείγοντα και ποια μπορεί να καθυστερήσουν πιο πολύ[…] Σίγουρα εκεί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση. Δόθηκαν στην αρχή τα στοιχεία από τους συγγενείς ότι υπήρχε καταβολή δυνάμεων…».

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News