Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη βαδίζει σε νέο δύσκολο καλοκαίρι - Η ξηρασία του 2022 ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών

Ελλάδα
Κλιματική κρίση: Η Ευρώπη βαδίζει σε νέο δύσκολο καλοκαίρι - Η ξηρασία του 2022 ήταν η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υδάτινοι πόροι στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο... αραιοί λόγω της βαθύτερης κλιματικής κρίσης με θερμοκρασίες ρεκόρ μέχρι την άνοιξη και έναν ιστορικό καύσωνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Οι ευρωπαϊκοί φορείς δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν μια αυξανόμενη κρίση σχετικά με το νερό ενόψει αυτού που οι ερευνητές φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη καλοκαίρι ξηρασίας που τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση.

Οι υδάτινοι πόροι στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο… αραιοί λόγω της βαθύτερης κλιματικής κρίσης, με θερμοκρασίες ρεκόρ μέχρι την άνοιξη και έναν ιστορικό καύσωνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα να επηρεάζουν εμφανώς τα ποτάμια και τις πίστες σκι.

Όπως αναφέρει το CNBC, ταμιευτήρες νερού σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία έχουν πέσει σε επίπεδα που συνδέονται συνήθως με τους καλοκαιρινούς καύσωνες τις τελευταίες εβδομάδες, απειλώντας την αγροτική παραγωγή, ενώ έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για την έλλειψη νερού τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία.

Όλο αυτό έρχεται καθώς οι θερμοκρασίες είναι έτοιμες να ανέβουν και άλλο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι το ήδη «πολύ επισφαλές» θέμα του νερού στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερο.

Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας στην αρχή του έτους έδειξαν ότι η ξηρασία επηρέαζε την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι περίμεναν οι ερευνητές προηγουμένως.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε αφότου ερευνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη γνώρισε το πιο ζεστό καλοκαίρι πέρυσι, με την έντονη ξηρασία να θεωρείται η χειρότερη που είχε δει η περιοχή τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ξηρασία ήδη από το 2018, με τις επιπτώσεις να γίνονται πιο ευδιάκριτες πέρυσι, καθώς τα νερά που υποχωρούν προκάλεσαν πλέον προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, ενώ υδρόβια είδη έχασαν τους οικοτόπους τους, σύμφωνα με το ot.gr.

«Πριν από μερικά χρόνια, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το νερό θα ήταν πρόβλημα εδώ στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία ή την Αυστρία», δηλώνει χαρακτηριστικά στο CNBC ο Τόρστεν Μάγιερ-Γκερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Πραγματικά αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την παροχή νερού εδώ — πρέπει να το σκεφτούμε αυτό», καταλήγει.

Χρονιά «αφύπνισης» το 2022

Στην Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σχεδόν στους 40 βαθμούς Κελσίου τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε τον ίδιο μήνα ότι η ξηρασία στη χώρα είχε γίνει ένα από τα κύρια μακροπρόθεσμα προβλήματά της.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας και εγώ γνωρίζουμε ότι η συζήτηση γύρω από την ξηρασία θα είναι μία από τις κεντρικές συζητήσεις της χώρας μας τα επόμενα χρόνια», είπε ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Associated Press.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε ένα πακέτο 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της ξηρασίας που έπληξε τον αγροτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας προειδοποίησε σε ειδική έκθεση νωρίτερα φέτος ότι οι συνθήκες στα τέλη του χειμώνα ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν σε μια εκτεταμένη και παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία «προειδοποιούν» για ξηρασία για αναμένεται να πλήξει περισσότερο από το ένα τέταρτο της Ένωσης, ενώ το 8% της περιοχής βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας.

Η «αισιόδοξη» εκτίμηση

Η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Κοπέρνικος», δήλωσε ότι οι προοπτικές αυτό το καλοκαίρι για μεγάλα μέρη της Ευρώπης «δεν φαίνονται τόσο τρομακτικές όσο πριν από έναν μήνα».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εν μέσω μιας ιδιαίτερα ευμετάβλητης άνοιξης που σημείωσε θερμοκρασίες ρεκόρ τον Απρίλιο στην Ισπανία και την Πορτογαλία και καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, οι έντονες βροχοπτώσεις στη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βοήθησαν στην πλήρωση των δεξαμενών και στη βελτίωση της υγρασίας του εδάφους.

Ωστόσο, η Μπέρτζες είπε ότι μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης και χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία στο νότο εξακολουθούν να φαίνονται «αρκετά στεγνά» σε μια εποχή που ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι σε καλό δρόμο εν όψει ενός ακόμη βάναυσου καλοκαιριού.

«Για την ασφάλεια των υδάτων σε όλη την Ευρώπη, πρέπει πραγματικά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το νερό — και νομίζω ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους ήταν πραγματικά μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες», είπε η Μπέρτζες στο CNBC.

Η Χλόη Μπριμικόμπ, ερευνήτρια για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς , δήλωσε ότι η λειψυδρία ήταν ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα στη νότια Ευρώπη. «Πιστεύω ότι η Κεντρική και η Δυτική Ευρώπη είναι λιγότερο προετοιμασμένες – και τα επόμενα χρόνια υπάρχει η πιθανότητα η ξηρασία να τις χτυπήσει με τρόπο που πραγματικά δεν περίμεναν», είπε ο Μπριμικόμπ στο CNBC.

«Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή την επηρεάζει», συνέχισε.

«Τους αρέσει πολύ να πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον παγκόσμιο νότο και τέλος. Και, φυσικά, επηρεάζει πολύ περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζει και την Ευρώπη. Όχι μόνο πρέπει να βοηθήσουν τον παγκόσμιο νότο, αλλά πρέπει επίσης να βοηθήσουν τον εαυτό τους – και αυτό σημαίνει ισχυρότερα μέτρα μετριασμού και προσαρμογής», καταλήγει η ερευνήτρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News