Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανοίγει η «αυλαία» για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ

Κρήτη
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανοίγει η «αυλαία» για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη "μάχη" για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ρίχνονται από σήμερα 6.321 Κρητικόπουλα - Τη "σκυτάλη" παίρνουν αύριο τα Γενικά Λύκεια

Πρεμιέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων σήμερα Πέμπτη 1 Ιουνίου, για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου τη “σκυτάλη” παίρνουν τα Γενικά Λύκεια, με τους μαθητές να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Μια θέση στα ελληνικά ΑΕΙ διεκδικούν περί τους 90.000 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 6.321 είναι από την Κρήτη.

Ειδικότερα, ξεκινά η “μάχη” για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. να πιάνουν τα στυλό σήμερα. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί από το προηγούμενο έτος και μεγάλη αγωνία επικρατεί τόσο στους μαθητές και γονείς όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονη ανησυχία για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων με αφορμή το σύστημα κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων. Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέρριψαν τους ισχυρισμούς αυτούς και η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά.

Πιο συγκεκριμένα, από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνεται ότι οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα και επισημαίνουν ότι το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της Τράπεζας Θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις προηγούμενες ημέρες.

Οι υποψήφιοι της Κρήτης

Στον “μαραθώνιο” των Πανελλαδικών θα ριχτούν 6.321 υποψήφιοι από την Κρήτη, οι 4.715 από Γενικά Λύκεια και οι 1.606 από ΕΠΑ.Λ. Οι 3.183 είναι υποψήφιοι από το Ηράκλειο, 672 από το Λασίθι, 857 από το Ρέθυμνο και 1.609 από τα Χανιά. Από αυτούς, 5.926 θα εξεταστούν γραπτά και 395 προφορικά.

«Με την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων επιθυμώ να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε κάθε υποψήφιο και κάθε υποψήφια. Ένας αγώνας, που ξεκινήσατε καιρό πριν, φτάνει στο τέλος του. Αντιμετωπίστε τη δοκιμασία με ηρεμία και πίστη στον εαυτό σας και είμαι σίγουρος πως θα πετύχετε τη μέγιστη δυνατή επίδοση. Χρειάζεται θάρρος και δυναμισμός, στοιχεία που εσείς, οι νέες και οι νέοι μας, διαθέτετε. Πιστεύω σε εσάς και θεωρώ πως με τις γνώσεις και τα εφόδια, που έχετε αποκτήσει, μπορείτε να πραγματοποιήσετε όσα σχεδιάζετε και να “χτίσετε” το μέλλον σας όπως ονειρεύεστε.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και εγώ προσωπικά σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα σας και έχουμε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Η κατάλληλη προετοιμασία των εξεταστικών κέντρων και η συνεχής επικοινωνία με το ΥΠΑΙΘ και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους/τις εκπαιδευτικούς μας, που ακούραστα στηρίζουν πάντα τις προσπάθειες των μαθητών/τριών μας και συμβάλλουν από διάφορες θέσεις στην επιτυχή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ταυτόχρονα, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των υποψηφίων, που βρίσκονται δίπλα τους και τους στηρίζουν σε όλη αυτή τη διαδρομή τους», ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλης Καρτσωνάκης.

Οδηγός υποψηφίων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι μαθητές που θα ρίχνονται από σήμερα στη “μάχη” των Πανελλαδικών:

Την ημέρα της εξέτασης, οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους: α) στυλό, μπλε ή μαύρου χρώματος, ανεξίτηλης μελάνης, β) μολύβι (δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν διευκρινίζεται στις οδηγίες των θεμάτων), γ) γομολάστιχα, δ) γεωμετρικά όργανα, ε) μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.

Οι υποψήφιοι πρέπει να φέρουν κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξέτασης το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, καθώς και το ειδικό καρτελάκι που πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (δελτίο εξεταζόμενου).

Είναι άξιο αναφοράς πως για οποιαδήποτε απορία οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στους επιτηρητές που θα βρίσκονται στην αίθουσα, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να λύσουν οποιαδήποτε απορία προκύψει.

Οι αλλαγές στις φετινές εξετάσεις

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα - την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι - θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, “κόπηκε” η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα Τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα και τη Ζάκυνθο, τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Τέλος, η υποβολή μηχανογραφικού φέτος δε θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Αρχή εξετάσεων και για τα γυμνάσια

Η 1η Ιουνίου, εκτός από ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., είναι και η πρώτη ημέρα εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των γυμνασίων θα διαρκέσουν μέχρι τη 15η Ιουνίου.

Το πρόγραμμα

Αρχή με Νέα Ελληνικά

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει ως εξής:

*Για τα ΕΠΑ.Λ.:

- Πέμπτη 1/6/2023: Νέα Ελληνικά.

- Σάββατο 3/6/2023: Μαθηματικά (Άλγεβρα).

- Τετάρτη 7/6/2023: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας.

- Παρασκευή 9/6/2023: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο - Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία - Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

- Σάββατο 10/6/2023: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών.

- Τρίτη 13/6/2023: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές.

- Πέμπτη 15/6/2023: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα.

- Παρασκευή 16/6/2023: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

*Για τα ΓΕ.Λ.:

- 2 Ιουνίου: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας).

- 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο. Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

- 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

- 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News