Εκλογές 2023: Γι’ αυτό έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ - Λάθη, «αυτογκόλ» και αποδυναμωμένα ψηφοδέλτια

Κρήτη
Εκλογές 2023: Γι’ αυτό έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ - Λάθη, «αυτογκόλ» και αποδυναμωμένα ψηφοδέλτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Λευτέρης Συμβουλάκης είχε φιλοξενούμενους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που ήταν και ο μεγάλος ηττημένος των εθνικών εκλογών

Βαρύγδουπες ήταν οι δηλώσεις του συντονιστή του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV”, έκανε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν καλλιέργησε έναν γόνιμο κοινωνικό διάλογο με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και ομάδες όλα αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Δανέλλης έκανε σαφές πως πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και στον νομό Ηρακλείου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη πανωλεθρία. Στην ίδια γραμμή, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Απόλλων Φιλιππής, έκανε σαφές πως τα αίτια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πολυπαραγοντικά.

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Λευτέρης Συμβουλάκης είχε φιλοξενούμενους εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που ήταν και ο μεγάλος ηττημένος των εθνικών εκλογών.

Ο Σπύρος Δανέλλης, πρώην βουλευτής με κομβικό ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής σε επίπεδο κόμματος, ήταν στη σύγκληση της κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε προχθές. Εκεί ο κ. Δανέλλης μίλησε για το κλίμα, αλλά και για τη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η Ν.Δ., την οποία δεν είδε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε συνολικά η αντιπολίτευση.

«Σήμερα (σ.σ. προχθές) συγκροτήθηκε η κεντρική επιτροπή, όπου ουσιαστικά έλαβε τέλος το τριήμερο πένθος και ξεκινάει ένας νέος προεκλογικός αγώνας. Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε, τι παραβλέψαμε, τι δε διαχειριστήκαμε σωστά. Θα το κάνουμε με οργανωμένο και συγκροτημένο τρόπο μετά τις εκλογές. Αυτό που τώρα έχουμε μπροστά μας είναι να κερδίσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία, όση γίνεται, στο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού. Ο προεκλογικός μας λόγος έπρεπε να ήταν κυρίως θετικός και δεν το πετύχαμε. Δεν ήταν σαφής και καθαρός ούτε ο λόγος μας, ούτε η οριοθέτηση της πολιτικής μας. Όλα αυτά δημιούργησαν μια θολή εικόνα γύρω από τις προτάσεις μας και επίσης παραβλέψαμε μια πραγματικότητα που παρέβλεψε όλη η αντιπολίτευση. Η διαχείριση των δύσκολων αυτών χρόνων από τη Ν.Δ. και ταυτόχρονα τα 50 δισ. που έπεσαν στην κοινωνία και στην αγορά έγινε με δίκαιο και άδικο τρόπο, με υπερβολικό και σωστό τρόπο. Δημιούργησαν τετελεσμένα. Δημιουργήθηκε μια πραγματικότητα που παραβλέψαμε», είπε.

«Η απλή αναλογική ενταφιάζεται»

Ο κ. Δανέλλης τόνισε για την απλή αναλογική πως, αν και ήταν μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά, χάθηκε γιατί δεν υπήρξε ο αναγκαίος διάλογος.

«Η απλή αναλογική ενταφιάζεται. Η απλή αναλογική ήταν μια ιστορική ευκαιρία που αναζητούσε η Αριστερά εδώ και δεκαετίες. Το δικό μας λάθος ήταν πως, ενώ ξέραμε πως θα έρθει η αναλογική, δεν οργανώσαμε μέσα στην κοινωνία ένα αντίστοιχο κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης με τις όμορες κοινωνικές δυνάμεις. Η απλή αναλογική υποστηρίζει πως τα κοινά προγράμματα στηρίζονται στη βάση κοινών πολιτικών σημείων. Χάθηκε η ιστορική ευκαιρία. Αποτύχαμε», εξήγησε.

Το αίτημα να υπάρξει ενδελεχής συζήτηση γύρω από τα αίτια της ήττας είναι αναγκαίο και σωστό.

«Το κλίμα ήταν βαθιά φορτισμένο συναισθηματικά. Δεν ήταν βαρύ. Ήταν ενθουσιώδης η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Μπροστά σε μία μάχη, γίνεσαι εξωστρεφής και δε γίνεσαι εσωστρεφής. Πρέπει να συζητήσουμε και έχουμε να συζητήσουμε πολλά και για την κυβερνητική και για την αντιπολιτευτική τετραετία. Προφανώς, όλα αυτά κοστίζουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν οργανωμένα και συγκροτημένα. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη “μάχη”, που πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες. Η 25η Ιουνίου θα δώσει την επόμενη κυβέρνηση και ο κάθε πολιτικός σχηματισμός έχει στόχο να βελτιώσει τα ποσοστά που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές», σημείωσε ο κ. Δανέλλης.

«Αποδυναμωμένο ψηφοδέλτιο»

Ο συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε επίσης πως το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Ηράκλειο ήταν αποδυναμωμένο. Δεν είχε ισχυρές υποψηφιότητες και η αυτοκριτική σε τοπική επίπεδο πρέπει να γίνει.

«Προφανώς, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε και στο Ηράκλειο και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Στο Ηράκλειο ήταν σημαντική η πτώση του κόμματος. Προφανώς, υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. “έπεσε” στο Ηράκλειο. Θα γίνει μια οργανωμένη συζήτηση. Κατά την άποψή μου, γνωρίζοντας πως το Ηράκλειο είναι ο τόπος καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη κ.λπ., οφείλαμε να είχαμε ένα ισχυρότερο ψηφοδέλτιο. Δεν το πετύχαμε. Ήταν αποδυναμωμένο ψηφοδέλτιο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν σύντροφο. Εάν κάναμε συγκρίσεις με το παρελθόν και το τώρα και αντίστοιχες συγκρίσεις με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ζήτημα. Όλα ερμηνεύονται. Είναι το γενικότερο κλίμα. Είναι τα πολιτικά λάθη. Αλλά υπάρχουν και οι τοπικές συνθήκες», διευκρίνισε.

«Πολλά τα “αυτογκόλ” από στελέχη του κόμματος»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, Απόλλων Φιλιππής, που υπογράμμισε: «Θεωρούμε πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Θα έλεγα αρνητικότατο. Ήδη βρισκόμαστε σε μια φάση εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σήμερα (σ.σ. προχθές) συγκλήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από την εισήγηση του προέδρου εστιάζουμε σε τρία σημεία. Το πρώτο σημείο είναι ότι η Ν.Δ. κατάφερε σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού διαλόγου να περάσει τη δική της ατζέντα, με την έννοια πως, στην αλλαγή που επικαλούταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. απευθυνόταν στην έννοια της σταθερότητας. Αυτό ήταν μια δική μας αδυναμία. Μπόρεσε μέσα από αυτήν την ατζέντα, βοηθούμενη και μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης με την υπεροπλία που διέθετε όχι μόνο τώρα, αλλά και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας, κατάφερε να επικρατήσει η ατζέντα που αναφερόταν στη σταθερότητα της καθημερινότητας και της διακυβέρνησης της χώρας».

Μιλώντας για την απλή αναλογική, ο κ. Φιλιππής υποστήριξε: «Επίσης, ένα δεύτερο σημείο ήταν η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσον αφορά στην απλή αναλογική, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις δε βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρούμε πως αυτό το κομμάτι αποτέλεσε μια αδυναμία. Θεωρώ πως δεν υπήρξε ένας διάλογος σε συγκεκριμένα και προγραμματικά θέματα, που θα άνοιγαν τον δρόμο για μια προοδευτική συνεργασία, που εμείς το είχαμε θέσει ως στρατηγικό στόχο και που θεωρούμε πως το είχε ανάγκη ο τόπος για μια πραγματική αλλαγή. Αυτό δεν μπόρεσε να περάσει και εκεί νομίζω πως ήταν λάθος η στάση των άλλων προοδευτικών δυνάμεων. Όταν σε όλες τις συζητήσεις υπάρχει δυσκολία συνεννόησης, τότε είναι αναπόφευκτο πως δε θε πετύχει. Όταν δηλώνει το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες αντιρρήσεις και το ΚΚΕ επίσης δηλώνει μια μη συμμετοχή σε μια τέτοια διαδικασία, όπως και το ΜέΡΑ25, τότε γίνεται κατανοητό πως το εκλογικό σύστημα που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έχει μεγάλη δυσκολία. Και αυτό φάνηκε στην κάλπη».

Ο κ. Φιλιππής, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” πως πραγματοποιήθηκαν πολλά “αυτογκόλ” από στελέχη μέσα από προσωπικές τοποθετήσεις.

«Το αποτέλεσμα του εκλογικού αποτελέσματος είναι σύνθετο. Και το τρίτο θέμα είναι η γενική εικόνα που παρουσίασε το κόμμα μας με τις προσωπικές επιλογές, τοποθετήσεις, δείχνοντας μη συνοχή. Αυτά ήταν κομβικά σημεία που οδήγησαν σ’ ένα αποτέλεσμα που μας έχει δυσαρεστήσει. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει μια νέα προεκλογική μάχη και όλοι μαζί, οι φίλοι και τα στελέχη του κόμματος, πρέπει να σταματήσουμε να πενθούμε, αλλά να ξεκινήσουμε τη δράση με σκοπό να πετύχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News