Αλέξης Τσίπρας: «Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου - Λήξη στο πένθος, να σημάνουμε συναγερμό μάχης»

Ελλάδα
Αλέξης Τσίπρας: «Η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου - Λήξη στο πένθος, να σημάνουμε συναγερμό μάχης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρά μηνύματα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα κι εν μέσω κλίματος συσπείρωσης με στόχο την αλλαγή στρατηγικής για τη δεύτερη εκλογική μάχη - «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της δεξιάς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου 2023, ένα μήνα πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου 2023

Με ένα δυνατό χειροκρότημα υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία αρκετές φορές διέκοψαν την ομιλία του για να τον χειροκροτήσουν.

«Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν κρύφτηκα, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», είπε αρχίζοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ευχαρίστησε προσωπικά όλους όσοι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους όσοι δεν ψήφισαν στην κάλπη την αξιωματική αντιπολίτευση, κάλεσε τα στελέχη «να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «ανασυνταχθούμε άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και να δώσουμε την εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Έκανε δε λόγο για «υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία», ενόψει και αυτής της «πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης», «να αποτιμήσουμε τα λάθη μας και να δώσουμε τη μάχη».

Υστερα από σχετική εισήγηση, στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα ακολουθήσει διάλογος. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, το Εκτελεστικό Γραφείο πρότεινε να μην γίνουν ομιλίες σήμερα. Την άποψή του να γίνει συζήτηση εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, ωστόσο με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση του Εκτελεστικού και αποφασίστηκε ότι όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν μπορούν να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε αυστηρή κριτική σε στελέχη του: «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από τη λαϊκή ετυμηγορία». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Δείτε την ομιλία του κ. Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο συντροφικοί και αλληλέγγυοι και πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία». Να κατορθώσουμε να τους πείσουμε γιατι ειναι η καθοριστική αναμέτησηρη δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικά, όπως είπε, οι πολίτες «ψήφισαν ανάποδα, με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση. Γιατί έγινε αυτό; Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις» και να «μην κρυφτούμε πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας».

«Γιατί συνέβη, γιατί δεν το καταλάβαμε, γιατί δεν είδαμε τις κοινωνικές μεταβολές και λάθη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τους τρεις λόγους που οδήγησαν στην ήττα:

  • Η πρώτη αιτία, είπε, είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Όπως είπε η καμπάνια ήταν σταθερότητα ή αλλαγή και πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ».
  • Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής που λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ήταν μία ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».
  • Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Οδυνηρό σοκ

«Σε μικροκομματικούς εμφυλίους που ευνοούν τη δεξιά δεν θα συμβάλλουμε και δεν θα εμπλακούμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος απέναντι σε μία δεξιά είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «χρειάζεται μια δημοκρατική πανστρατιά, που αν δεν αποτραπεί, η δεξιά θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική», καλώντας «όσους δεν θέλουν έναν πρωθυπουργό ηγεμόνα, οφείλουν να συμβάλλουν με την ψήφο τους, ώστε να μπει ανάχωμα στην πιθανότητα μίας παντοδύναμης δεξιάς κυβέρνησης».

«Δεν έχουμε δικαίωμα στην παρένθεση, στην εσωστρέφεια»

«Σε αυτό τον αγώνα, να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, να πάμε για να αναμετρηθούμε με τη δεξιά και να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο, κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι για να χάσουμε», συμπλήρωσε με έμφαση.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της δεξιάς», υπογράμμισε.

Με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν την περασμένη Κυριακή, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως πρόκειται για συνεδρίαση που λαμβάνει και υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και αναζητείται το νέο αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί η παράταξη τις επόμενες 30 ημέρες, αλλά μένει να φανούν και οι πρώτες ενδείξεις για την επόμενη ημέρα, σε ένα ρευστό -όπως τουλάχιστον προμηνύεται- έδαφος ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι δηλώσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες εκπέμπουν, πάντως, ένα κλίμα με διαφορετικά πρόσημα. Υπήρξαν τοποθετήσεις που έριξαν «λάδι στη φωτιά», όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη (που προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση της Ρένας Δούρου και του Νίκου Παππά), άλλες με διάθεση αυτοκριτικής (αλλά και αιχμές), όπως του Γιώργου Τσίπρα, τη Δευτέρα, αλλά καταγράφονται και παρεμβάσεις που έχουν στόχο να ρίξουν τους τόνους.

Αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ

Άφησε, ωστόσο, ξεκάθαρες αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «για την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουν σ’ αυτή» για να προσθέσει ότι «θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα απέναντι σε μια Δεξιά που δείχνει να έρχεται απειλητικά για το δημόσιο συμφέρον, είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Δίνοντας τον τόνο για την στρατηγική στροφή στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να εργαστούν σκληρά τις επόμενες τριάντα ημέρες και ξεκαθάρισε ότι στις κάλπες «δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».

«Αναλαμβάνω να ηγηθώ μαζί σας αυτής της μάχης, γιατί δε φοβήθηκα ποτέ, γιατί δε δείλιασα ποτέ και δε λιποτάχτησα ποτέ. Κυρίως όμως γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά τη κοινωνία. Αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά. Την καθημερινότητα και το μέλλον του. Αφορά το μέλλον όλων μας. Η ευθύνη μου και η ευθύνη μας απέναντι στη χώρα και στην ιστορία είναι μεγάλη. Δε φοβηθήκαμε ποτέ να την αναλάβουμε. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Είμαστε εδώ από γενιές μαχών, γενιές αγωνιστών, γενιές νικητών. Θα δώσουμε τη μάχη για να τη κερδίσουμε» είπε καταχειροκροτούμενος στο κλείσιμο της ομιλίας του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News