Live - ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εν μέσω πιέσεων για απαντήσεις

Ελλάδα
Live - ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εν μέσω πιέσεων για απαντήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε σε απευθείας μετάδοση μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο της βαριάς εκλογικής ήττας της 21ης Μαΐου, αλλά και του ακανθώδους προεκλογικού εδάφους έως τη δεύτερη κάλπη, ακριβώς σε έναν μήνα από σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς σε αυτή είναι στραμμένο το πολιτικό ενδιαφέρον μετά από την ιστορικών διαστάσεων νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου κι εν όψει της δύσκολης για το κόμμα επόμενης κάλπης τον Ιούνιο.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη Συνεδρίαση:

Πρόκειται για συνεδρίαση που λαμβάνει και υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και αναζητείται το νέο αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί η παράταξη τις επόμενες 30 ημέρες, αλλά μένει να φανούν και οι πρώτες ενδείξεις για την επόμενη ημέρα, σε ένα ρευστό -όπως τουλάχιστον προμηνύεται- έδαφος ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου τις εργασίες της Επιτροπής, η ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος με στόχο αφενός να αποτελέσει ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη και αφετέρου να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Αλλωστε, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο νέο αφήγημα, στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, αλλά και στις άμεσες αλλαγές που σχεδιάζει. Η νέα στρατηγική αναμένεται να έχει στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί σε κοινωνικές ομάδες που πάντα στήριζαν το κόμμα. Ανεργοι και πιο λαϊκά και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι ένα «γκρουπ» που πρέπει να «επαναπατριστεί» στην Κουμουνδούρου και να δώσει το «παρών» στις εκλογές. Ταυτόχρονα, θα αποπειραθεί και ένας «γρήγορος απολογισμός» της εκλογικής ήττας, με τις πιο ενδελεχείς προσεγγίσεις να μετατίθενται για την επομένη της κάλπης.

Οι αντιδράσεις

Οι δηλώσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες εκπέμπουν, πάντως, ένα κλίμα με διαφορετικά πρόσημα. Υπήρξαν τοποθετήσεις που έριξαν «λάδι στη φωτιά», όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη (που προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση της Ρένας Δούρου και του Νίκου Παππά), άλλες με διάθεση αυτοκριτικής (αλλά και αιχμές), όπως του Γιώργου Τσίπρα, τη Δευτέρα, αλλά καταγράφονται και παρεμβάσεις που έχουν στόχο να ρίξουν τους τόνους.

Πάντως, το ευρύτερο κλίμα παραπέμπει σε καζάνι που σιγοβράζει και το στοίχημα είναι -σε πρώτη φάση κατά τη σημερινή συνεδρίαση- να μην… εκραγεί.

Μήνυμα ενότητας από Αχτσιόγλου και Χαρίτση

Η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης -δύο από τα τρία πρόσωπα που, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, πρέπει να «αξιοποιηθούν» στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου- έστειλαν σαφές μήνυμα «κατευνασμού» και ενότητας. Η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε, μιλώντας στο «Κόκκινο», ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Κάθε συζήτηση που επιχειρεί να το αμφισβητήσει είναι εκτός πλαισίου, είναι άκυρη και δεν προσφέρει τίποτα», ενώ ο κ. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι «απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα στον τρόπο που τοποθετούμαστε» και ότι «βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία». Ο τελευταίος, μιλώντας επίσης στο «Κόκκινο», τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί ενωμένος, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα» και προέτρεψε «να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος».

Πάντως, την «πρόταση Παπαδημούλη» επέκρινε, επί της ουσίας, και ο Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος τόνισε στο Mega: «Μακάρι να ήταν τόσο απλό το θέμα, να πάρεις δύο – τρία πρόσωπα και να βάλεις μπροστά. Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι τίθεται σε τέτοιου είδους προτάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναστοχασμό. Θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά τώρα. Αλλά δεν θα τα πω γιατί δεν είναι κατάλληλη ώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους άγονες αντιπαραθέσεις».

Η… μετά Χριστόν προφητεία Αντώναρου και το μέλλον Τσαπανίδου

Τη δική της «εξήγηση» για την εκλογική ήττα κατέθεσε και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκτίμησε ότι η επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να εστιάσει περισσότερο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος -μιλώντας στο Attica- «παραδέχτηκε» ότι «έβλεπε τη διαφορά» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξε να εκφράζεται με άλλον τρόπο δημοσίως «γιατί ήμουν ενταγμένος σε ένα κόμμα και έπρεπε να ενθαρρύνω, να δίνω ελπίδες να κρατώ ζεστούς τους ανθρώπους που έρχονται». Ταυτόχρονα, την αντίδραση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλου Μαρινάκη, προκάλεσε και η δήλωση του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος -μιλώντας στο Kontra- εξέφρασε την άποψη ότι «ίσως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”».

Μάλιστα, για τους νεότερους ψηφοφόρους, ο Ν. Ξυδάκης ανέφερε «είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι, είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους». «Τώρα που και οι νέοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, κατά τον κύριο Ξυδάκη, είτε πάσχουν από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είτε δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν», αναφέρει στη δήλωση – απάντησή του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Οσον αφορά, δε, το «μέλλον» της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπης Τσαπανίδου, πληροφορίες ανέφεραν πως παραμένει στη θέση της. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μετά τη βαριά ήττα της Κυριακής φέρεται να ρώτησε αν πιστεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως έχει η ίδια κάποια ευθύνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News