Αγωγή εναντίον της δασκάλας που έβαλε ερωτική ταινία σε μαθητές Δημοτικού

Ελλάδα
Αγωγή εναντίον της δασκάλας που έβαλε ερωτική ταινία σε μαθητές Δημοτικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ενέργεια της εκπαιδευτικού να προβάλει την ταινία "Αγόρια στο ντους" προκάλεσε έντονες αντιδράσεις

Αγωγή εναντίον της δασκάλας που προέβαλε την ερωτική ταινία «Αγόρια στο Ντους» σε παιδιά 10 ετών στο πλαίσιο μαθήματος σε Δημοτικό σχολείο προχωρούν γονείς.

Η ενέργεια της εκπαιδευτικού να προβάλει τη συγκεκριμένη ερωτική ταινία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν για την αντιπαιδαγωγική μορφή της ταινίας, καθώς και την υποβολιμαία προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικα παιδιά. Επίσης, σημείωσαν ότι η προβολή της ταινίας έγινε χωρίς την παραμικρή διεπιστημονική προσέγγιση ή την προηγούμενη πληροφόρησή τους «για τέτοιου είδους ευαίσθητα, καίρια και ακανθώδη ζητήματα».

Οι καταγγέλλοντες ζήτησαν μέσω του δικηγόρου τους με εξώδικη όχληση – διαμαρτυρία προς τον διευθυντή του σχολείου, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το υπουργείο να γνωστοποιήσει κατά πόσο η ταινία αυτή «καθίσταται εκπαιδευτικώς εγκεκριμένη και παιδαγωγικώς συμβατή εκ του υπουργείου Παιδείας». Ζήτησαν επίσης να ελεγχθεί πειθαρχικά η πρωτοβουλία της δασκάλας για την προβολή τέτοιου είδους ταινίας.

«Σε πρώτη φάση η αγωγή θα είναι εναντίον της δασκάλας και ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουμε και από το υπουργείο Παιδείας, θα δούμε αν θα υπάρξει και νομική συνέχεια εναντίον άλλων εμπλεκομένων. Λόγω των εκλογών υπάρχει δικαιολογητική βάση για την καθυστέρηση της απάντησης, οπότε αναμένουμε για να δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα», είπε σύμφωνα με το enikos.gr ο δικηγόρος οικογένειας ενός μαθητή που ήταν παρών στην προβολή της ταινίας.

«Το παιδί έχει υποστεί ηθική βλάβη με όλη αυτή την κατάσταση. (Οι γονείς) θέλουν να δώσουν το μήνυμα της προστασίας της ανηλικότητας», τόνισε ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

Η οικογένεια έχει κοινοποιήσει από τις 19 Μαΐου εξώδικο στην διεύθυνση του σχολείου, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στο υπουργείο.

Όσον αφορά στην επίμαχη ταινία, αυτή φέρεται να βρίσκεται στον κατάλογο του υπουργείου Παιδείας, αλλά προορίζεται για παιδιά γυμνασίου και όχι δημοτικού.

Ο κ. Κατσιβαρδάς επισημαίνει ότι «το αν αυτή η ταινία είναι στην λίστα για τα παιδιά Γυμνασίου είναι κι αυτό διερευνητέο, αλλά τώρα μιλάμε για παιδιά Δ’ δημοτικού. Είναι το παράνομο του παράνομου. Δηλαδή ακόμα και αν είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο, τότε υπάρχει ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση είναι εξ ορισμού παράνομο, ανεξαρτήτως αν επιτρέπεται στο Γυμνάσιο, γιατί στην παρούσα φάση απευθύνονται σε παιδιά μόλις Δ’ Δημοτικού. Η τάση αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων, όλο αυτό το ιδεολόγημα του εκφυλισμού των φύλων, της επιβολής. Αυτό εδώ είναι προπαγάνδα, δεν είναι ζήτημα εκπαίδευσης».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, «πρέπει να ερευνάται η πρόθεση των εκπαιδευτικών και κατά πόσον είναι κατάλληλοι να διδάσκουν τα παιδιά μας».

Όπως υπογραμμίζει, «οι γονείς του παιδιού είναι αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι, ο πατέρας είναι καθηγητής στο ΕΚΠΑ, και η μητέρα καθηγήτρια σε λύκειο. Θέλουν να δώσουν το μήνυμα της προστασίας της ανηλικότητας».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν ο ανήλικος επέστρεψε από το σχολείο σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση: «Ήταν σοκαρισμένος, έκανε εμετό, δεν είχε όρεξη να φάει και είχε κλειστεί στον εαυτό του». Λίγο αργότερα αποκάλυψε στους γονείς του τι ακριβώς είχε συμβεί με τη δασκάλα.

Η ταινία

Η ταινία που έχει μπει στο μικροσκόπιο ονομάζεται «Αγόρια στο ντους» και πρόκειται για μια πολυβραβευμένη σουηδική ταινία μικρού μήκους, συγκεκριμένα διάρκειας 9 λεπτών, σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ. Ο αγγλικός τίτλος είναι «Shower Boys» και το φιλμ έχει λάβει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021.

Συγκεκριμένα, έχει λάβει τα εξής βραβεία:

  • Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid (Σίνεκιντ), Άμστερνταμ.
  • Το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest (Φλικερφέστ), Σίδνεϊ
  • Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
  • Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF (Μπουφ), Μάλμε
  • Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira (Σινεμίρα), Βουδαπέστη
  • Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News