Εκλογές 2023: Ορκωμοσία την Κυριακή, προκήρυξη τη Δευτέρα - «Τρέχουν» οι εξελίξεις για τις επόμενες κάλπες

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Ορκωμοσία την Κυριακή, προκήρυξη τη Δευτέρα - «Τρέχουν» οι εξελίξεις για τις επόμενες κάλπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν παρέλαβαν τις διερευνητικές εντολές ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης - Σήμερα η σύσκεψη των αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των νέων εκλογών. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας επέστρεψε στην ΠτΔ τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, χθες Τρίτη 23 Μαΐου, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασαν οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, παραλαμβάνοντας και παραδίδοντας αμέσως - όπως άλλωστε αναμενόταν - την εντολή από την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Επόμενο βήμα είναι η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει αυτή την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου και έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευτεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και τη νέα προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων θα οριστεί ως πρωθυπουργός, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πιθανότατα ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς.

Υπενθυμίζεται ότι εκλογικό σύστημα της 25ης Ιουνίου θα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι πλέον με επιλογή από τους ψηφοφόρους, αλλά με λίστα που έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα.

Σύσκεψη των αρχηγών υπό την ΠτΔ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ’ του Συντάγματος. Η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ.

Συνεδριάζει αύριο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, στον απόηχο της συντριβής στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Νωρίς χθες το πρωί, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ως «οδυνηρό σοκ». Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να αποτρέψουμε την παντοδυναμία ενός ηγεμόνα πρωθυπουργού», αναφερόμενος στη δεύτερη εκλογική μάχη στις 25 Ιουνίου.

«Όπως ήδη ξέρετε, δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή, την κατέθεσα στην ΠτΔ, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανέναν λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν για μας ένα οδυνηρό σοκ. Απρόσμενα οδυνηρό. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι ένα οδυνηρό αποτέλεσμα και όσους ψήφισαν τη Ν.Δ.», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και σημείωσε: «Αν αυτοί οι συσχετισμοί επαναληφθούν, θα δημιουργήσουν ασφυκτικές συνθήκες για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία μιας κυβέρνησης που δε σέβεται τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ηγεμόνα πρωθυπουργό».

Ανέλαβε την ευθύνη

Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 20 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία.

«Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη. Αυτό σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Ζητώ μια συγνώμη στους φίλους που δώσαμε μαζί τη μάχη. Και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη μάχη για να αποτρέψουμε μια αλαζονική κυβέρνηση και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός κορμός της αντιπολίτευσης».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου: «Όπως γνωρίζετε, δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για σχηματισμό κυβέρνησης. Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση, αλλά δε θα παραλάβω την εντολή. Ως εκ τούτου, έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά της δήλωσε: «Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ».

Αντίδραση Σκέρτσου

Στο μεταξύ, την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου προκάλεσαν οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διαδικασία παραλαβής και παράδοσης της διερευνητικής εντολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο κ. Τσίπρας μάς είπε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο - αφού αρνήθηκε, ως όφειλε εκ του Συντάγματος, να παραλάβει τη διερευνητική εντολή - ότι φοβάται για την κοινωνία. Τα αποτελέσματα, πάντως, των εκλογών δείχνουν πως η κοινωνία τον φοβάται. Και τον απορρίπτει», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος και προσθέτει: «Αντί να υποδύεται συνεπώς την αυθεντική φωνή της δημοκρατίας και της κοινωνίας, ας κατέβει από τον δικό του θώκο του αλαζονικού ηγεμόνα για να ακούσει καλύτερα τι του είπαν οι πολίτες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κάνει επιτέλους την - οφειλόμενη από το 2019 - αυτοκριτική του χωρίς να τους προσβάλλει άλλο».

«Δεν υπάρχει περιθώριο συγκλήσεων»

«Στόχος να αναγεννηθεί η παράταξή μας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενος χθες το απόγευμα από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, αρχικά δήλωσε: «Υπογράμμισα ότι η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη στον τόπο, ώστε να θέσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό».

«Μία ισχυρή αξιόπιστη δύναμη, που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας για τα Ελληνόπουλα, μια δίκαιη ανάπτυξη, όπου τα οφέλη θα είναι για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους», εξήγησε και πρόσθεσε: «Μία ισχυρή δύναμη- “φρουρός” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεσμών και του κράτους δικαίου».

«Αυτή την ανάγκη που ανέδειξε ο λαός θα αγωνιστώ να αποκτήσει “σάρκα και οστά” στις ερχόμενες εκλογές, είναι εθνική ανάγκη αυτή η δύναμη να αποκτήσει δυναμική, ώστε να υπάρχει δυνατότητα σταθερότητας και προοπτικής για τη χώρα, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», συμπλήρωσε.

«Να μην ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές σε νέες περιπέτειες», τόνισε σε αυτό το σημείο.

Στη συνέχεια ζήτησε «απ’ όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες να έρθουν κοντά μας (...). Περάσαμε πολλά. Διχόνοια, περιπέτειες, ανισότητες (...). Στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί (...)».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της, γι' αυτό χρειάζεται μία σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα που θα ακολουθήσει έως τις επαναληπτικές εκλογές, τα ηνία της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστή και θα είναι στα πρότυπα των υπηρεσιακών κυβερνήσεων Παναγιώτη Πικραμμένου και Βασιλικής Θάνου. Συνεπώς ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας θα ηγηθεί, βάσει Συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί:

- Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου (επιλέχθηκε το 2021, εισήχθη στο σώμα το 1983).

- Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (επιλέχθηκε το 2022, εισήχθη στο σώμα το 1983).

- Ιωάννης Σαλμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2019, εισήχθη στο σώμα το 1987).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News