Η ιστορία των εκλογών...: Ποιοι κυβέρνησαν τη χώρα από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα

Ελλάδα
Η ιστορία των εκλογών...: Ποιοι κυβέρνησαν τη χώρα από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, ο Κωσταντίνος Καραμανλής κερδίζει τις εκλογές με 54,37% και 220 έδρες, το μεγαλύτερο ποσοστό και οι περισσότερες έδρες που έχουν συγκεντρωθεί στην εκλογική ιστορία της χώρας από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα.

Από το 1974, τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την τυραννική επταετία των Συνταγματαρχών, ο λαός πλέον ξαναπήρε το δικαίωμα της συμμετοχής στην εξουσία που είχε απωλέσει. Μπορούσε να εκλέξει δημοκρατικά τη Βουλή εκείνη που θα λάμβανε για λογαριασμό του λαού αποφάσεις και να νομοθετήσει.

Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 ο Κωσταντίνος Καραμανλής κερδίζει με 54,37% και 220 έδρες, το μεγαλύτερο ποσοστό και οι περισσότερες έδρες που έχουν συγκεντρωθεί στην εκλογική ιστορία της χώρας από τη Μεταπολίτευση ως σήμερα. Στις εκλογές του 1977, ο Καραμανλής ξανακερδίζει, όμως νιώθει ήδη την απειλή του ΠΑΣΟΚ, που αλλάζει την ατζέντα και τα συνθήματά του. Ο λαός δε θα έπρεπε απλώς να συμμετέχει εκλέγοντας τη Βουλή που επιθυμούσε με ελεύθερη βούληση, αλλά θα έπρεπε να συμμετέχει στην εξουσία, αλλά και στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων.

Το σύνθημα ήταν «Αλλαγή» και ο «Λαός στην Εξουσία». Το 1981 πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές, όμως αμέσως κατηγορείται για λαϊκιστικό χρώμα στον πολιτικό λόγο του. Υπό αυτό το βάρος διεξάγονται οι εκλογές του 1985 με διαφορετικές επιλογές στην Οικονομία και τη στάση προς την Ευρώπη, ενώ οι εκλογές του 1989 διεξάγονται σε βαρύ κλίμα για το σκάνδαλο Κοσκωτά. 

Τρεις απανωτές εκλογικές διαδικασίες οδηγούν στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που του εξασφαλίζουν την παραμονή στην εξουσία ως το 1993, οπότε και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές εξαιτίας της στάσης του Αντώνη Σαμαρά στο Σκοπιανό. Έχει ήδη μεσολαβήσει η αθωωτική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και στις εκλογές του 1993 το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία με ποσοστό 48,66%.

Το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι βαριά ασθενής στο Ωνάσειο. Η αρχηγία έχει περάσει στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος αναδεικνύεται νικητής, όπως και στις επόμενες εκλογές του 2000. Είναι η περίοδος των εκσυγχρονιστών και η χώρα στρέφει το βλέμμα στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες.

Το 2004, η Ν. Δ. με τον Κώστα Καραμανλή κερδίζει τις εκλογές με σύνθημα την ανασύσταση του κράτους, και στις πρόωρες εκλογές του 2007 κερδίζει ξανά επικαλούμενος ως εθνικό λόγο τα δημοσιονομικά.

Το 2009 η εξουσία περνάει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι δυσκολίες στη διακυβέρνηση είναι από την αρχή εμφανείς λόγω των κακών δημοσιονομικών της χώρας. Το διάγγελμα του Καστελόριζου και η ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ οδηγούν σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Ακολουθούν οι επαναλαμβανόμενες εκλογές του 2012 και ο Αντώνης Σαμαράς ανέρχεται στην εξουσία με αντιμνημονιακό λόγο. Όμως κατά τη διακυβέρνησή του δεν αλλάζει πολιτική. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ πέφτουν κατακόρυφα και ανεβαίνουν του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Ο λαϊκιστικός λόγος εκφράζεται τόσο από την Αριστερά, όσο και από τους ακροδεξιούς.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με τους ΑΝ. ΕΛ. Ακολουθεί η παλινωδία των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη για τον δανεισμό της χώρας, γίνεται το περιβόητο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2019 στην Ελλάδα και αποφασίζεται τελικά ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακολουθώντας τη δημοσιονομική επιτήρηση των μνημονίων. Ακολουθούν και δεύτερες εκλογές το 2015, με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, που σχηματίζει ξανά κυβέρνηση με τους ΑΝ. ΕΛ.

Το 2019 εκλέγεται με αυτοδυναμία, ύστερα από 10 χρόνια που είχε να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Ν. Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 αποτελούν τις 19ες εκλογές από τη Μεταπολίτευση και διεξήχθησαν με απλή αναλογική, οδηγώντας από σήμερα κιόλας Δευτέρα 22 Μαΐου τα κόμματα στη διαδικασία της λήψης διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News