Αυτό είναι το ταμπλετ που θα «κλέψει» τις εκλογές

Ελλάδα
Αυτό είναι το ταμπλετ που θα «κλέψει» τις εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν πως στις 9 το βράδυ της 21ης Μαΐου θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι δείχνει η κάλπη για το 80% της Επικράτειας

Με καινοτομία, hightech και πιο σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 το βράδυ της 21ης Μαϊου. Και αυτό γιατί θα υπάρχουν τα tablet και το σύστημα SRT.

Συγκεκριμένα, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα διαθέτουν μία συσκευή ασφαλούς μετάδοσης (SRT), δηλαδή ένα tablet με το οποίο θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών.

Έτσι φέτος η πρώτη ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να γίνει δύο ώρες νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν πως στις 9 το βράδυ της 21ης Μαΐου θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι δείχνει η κάλπη για το 80% της Επικράτειας.

Η καινοτομία

Στις εκλογές του 2019 είχαμε εικόνα για το αποτέλεσμα στο ίδιο ποσοστό της Επικράτειας στις 11 το βράδυ. Αυτό συνέβη τότε, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, γιατί μόνο το 30% των δικαστικών αντιπροσώπων είχαν τη δυνατότητα να μεταδίδουν αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω tablet.

Για τις εκλογές 2023 τα τάμπλετ θα βάλουν νωρίτερα τέλος και στην αγωνία των υποψηφίων βουλευτών, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα θα υπάρχει μία σαφής εικόνα και για τους σταυρούς που έλαβαν.

Όλα δηλαδή θα γίνουν όπως είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Μακης Βορίδης, ο οποίος είχε πει ότι «η ιδιαιτερότητα και το πρόσθετο στοιχείο πέρα από αυτά που σταθερά γνωρίζουμε για κάθε βραδιά των εκλογών είναι ότι φέτος θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα – αυτά που θα μεταδώσει ο ανάδοχος – πολύ πιο γρήγορα. Θα έχουμε αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο για τα κόμματα γύρω στις 21:00 και είναι πολύ πιθανό να έχουμε και σταυροδοσία μέχρι τα μεσάνυχτα».

Σύστημα παράλληλης συγκέντρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου

Τον δικό του μηχανισμό, που θα θυμίζει εν πολλοίς τον αντίστοιχο που διέθετε επί χρόνια το «μεγάλο» ΠΑΣΟΚ, θα έχει το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγκέντρωση και παρακολούθηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα με στόχο να έχει η Κουμουνδούρου σε «real time» εικόνα όλης της διαδικασίας καταμέτρησης και πώς εξελίσσεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το σύστημα θα λειτουργεί παράλληλα με το επίσημο του υπουργείου Εσωτερικών. Μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ θα υποδέχεται τα αποτελέσματα, όπως θα τα δίνουν οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι στα 21.198 εκλογικά τμήματα της χώρας. Σε συνεπικουρία των αντιπροσώπων, το κόμμα έχει ορίσει και επιπλέον 800 επόπτες, για τον ακριβή και αξιόπιστο έλεγχο των στοιχείων – ήτοι συνολικά 22.000 άνθρωποι θα είναι διασυνδεδεμένοι σε όλη την Ελλάδα για το σκοπό αυτό.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα χειρίζεται μία 15μελής ομάδα στελεχών με επικεφαλής τον Κώστα Πουλάκη, που έχει εμπειρία από εκλογικές διαδικασίες – ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι ουσιαστικά για ένα war room, που θα αναλύσει όλα τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή.

Στην πλατφόρμα έχουν ήδη εισαχθεί τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2019, ώστε να καταγράφεται η τάση, που θα προκύπτει από την ενσωμάτωση των φετινών αποτελεσμάτων, καθώς θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Παράλληλα θα γίνεται εξακρίβωση και με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News