Άναψε η "Φλόγα της Μνήμης" για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Ελλάδα
Άναψε η "Φλόγα της Μνήμης" για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το άναμμα της φλόγας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χιλιάδες θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στον χώρο του μνημείου

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τη συμπλήρωση των 104 χρόνων από τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης στο χώρο του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο της επετειακής δράσης του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής» της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Τη φλόγα άναψε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος ανέφερε πως η 19η Μαΐου είναι για όλους τους Έλληνες «μία πολύ βαριά μέρα, μία μέρα που θυμόμαστε, που τιμούμε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν».

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως «στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη δεν έχει σταματήσει ποτέ να παίζει η ποντιακή λύρα, δεν σταμάτησαν ποτέ τα τραγούδια, αλλά και οι θρήνοι για όλους όσοι έχασαν πατρίδες, για όλους όσοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους» και κατέληξε πως χρέος είναι η φλόγα που άναψε σήμερα «να είναι διαρκώς αναμμένη μέχρι την τελική δικαίωση σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου. Να υπάρξει αναγνώριση. Εμείς θα παλεύουμε μέχρι εκείνη την ημέρα».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε πως «πρέπει και να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αδικαίωτους νεκρούς, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί, ίσως, η ανθρωπότητα να μείνει σε εγρήγορση και να αποφύγουμε τέτοιους είδους βαρβαρότητες στο παρόν και στο μέλλον».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης Παύλος Γαλεγαλίδης ανέφερε πως η Πολιτεία «πρέπει να εντάξει την ανάδειξη της Γενοκτονίας στην κεντρική της ατζέντα» και πρότεινε σε κάθε πόλη της χώρας να δημιουργηθεί ένα κεντρικό μνημείο μνήμης της Γενοκτονίας.

Μετά το άναμμα της φλόγας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χιλιάδες θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα στον χώρο του μνημείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News