Ελλάδα

Δημιουργείται δίκτυο παρακολούθησης και διαχείρισης εκβρασμών ειδών άγριας θαλάσσιας πανίδας

Ο εντοπισμός, η διάσωση και οι δειγματοληψίες αποτελούν τον τομέα ευθύνης των τεσσάρων ομάδων

Mία εκρεμμότητα δεκαετιών τελειώνει για τη χώρα, καθώς μετά απο πολύμηνη διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς, ανακοίνωσε το yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς δημιουργεί το πρώτο Εθνικό Συντονισμένο Δίκτυο Παρακολούθησης και Διαχείρισης Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας 'Αγριας Πανίδας.

Ειδικότερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ορίζεται το πλάισιο για την αντιμετώπιση με επιστημονικό τρόπο των εκβρασμών για 4 κατηγορίες ειδών:

● Κητώδη

● Φώκιες

● Θαλάσσιες Χελώνες

● Χονδριχθύες (Καρχαρίες, Βάτους, Ράγιες, Χίμαιρες)

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Όλοι θυμόμαστε την ιστορία της μικρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris) που είχε εκβραστεί στα νερά της Αττικής τον Ιανουάριο του 2022 και όλοι είχαμε συγκινηθεί για τον αγώνα που έδινε για επιβίωση με τη δική μας βοήθεια. Σήμερα, 2 χρόνια μετά, η χώρα έχει το μηχανισμό και τα επιστημονικά πρωτόκολλα για να αντιμετώπισει με επάρκεια και αμεσότητα τέτοια περιστατικά, τα οποία δυστυχώς δεν είναι σπάνια στις θάλασσες του Μεσογείου. Μόνο στις ελληνικές ακτές, κάθε χρόνο εκβράζονται 1000 χελώνες, 250 κτηνώδη (δελφίνια, φάλαινες) και 25 φώκιες βάσει πληροφοριών που συλλέγονται από τις λιμενικές αρχές, την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, το ΕΛΚΕΘΕ και τις σχετικές ΜΚΟ. Εμείς στο yπουργείο Περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα βήμα και χτίζουμε ασπίδα προστασίας για την προστασίας της βιοποικιλότητας».

Όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με την ΚΥΑ αλλά και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και από προγράμματα του YΜΕΠΕΡΑΑ 2021-2027 (ΦΕΚ Β' 2566/2022):

● Συστήνονται τέσσερις εξειδικευμένες Ομάδες Διαχείρισης Περιστατικών Εκβρασμών (μία για κάθε ομάδα ειδών) επιφορτισμένες με τη διαχείριση των εκβρασμών στο πεδίο. Ο εντοπισμός, η διάσωση και οι δειγματοληψίες αποτελούν τον τομέα ευθύνης των τεσσάρων ομάδων.

● Δημιουργείται κατάλληλη υποδομή με κινητές μονάδες για τη βραχυπρόθεσμη παροχή πρώτων βοηθειών, περίθαλψη και τη διαχείριση των θαλασσίων θηλαστικών στο πεδίο.

● Δημουργείται ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την καταγραφή των περιστατικών εκβρασμών ώστε βάσει των δεδομένων που συλλέγονται, να τεκμηριώνεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας και της δημόσιας υγείας.

● Συστήνεται τράπεζα δειγμάτων με σκοπό τη διερεύνηση της νοσηρότητας - θνησιμότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια