Χρήστος Σταϊκούρας: Επιβεβαίωση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Ελλάδα
Χρήστος Σταϊκούρας: Επιβεβαίωση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την τριετία 2022- 2024, με διψήφια, μάλιστα, άνοδο των επενδύσεων και για το 2022

Ως επιβεβαίωση της θετικής πορείας, της αναπτυξιακής δυναμικής και των ευοίωνων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι «η χώρα μας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξημένες αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την τριετία 2022- 2024. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμίζει αισθητά τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία φέτος, εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί με υπερδιπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την τριετία 2022- 2024, με διψήφια, μάλιστα, άνοδο των επενδύσεων και για το 2022. Επενδύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μας τα επόμενα χρόνια».

Προσθέτει δε, ότι «ακόμη, η ανεργία στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, μετά και τη σημαντική συρρίκνωσή της τα τελευταία έτη, εν μέσω σταθερής βελτίωσης της αγοράς εργασίας και δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης». Ενώ, «σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωσή του σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόσο το 2023 όσο και το 2024, ενώ η καταναλωτική δαπάνη προβλέπεται να υποστηριχθεί από τις αυξήσεις μισθών, οι οποίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα οδηγήσουν σε αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων από το 2024».

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ουσιαστική βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, αναφερόμενη τόσο στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2022- νωρίτερα των εκτιμήσεων- όσο και στη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Μάλιστα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα σημειώσει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και το 2024, τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της όσο και σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στη δήλωσή του, ο υπουργός καταλήγει λέγοντας ότι «όλα τα ανωτέρω πιστοποιούν τη μεθοδική και αποτελεσματική κοινή προσπάθεια όλων-κοινωνίας και πολιτείας- να ισχυροποιήσουμε την ελληνική οικονομία, εν μέσω μεγάλων εξωγενών προκλήσεων, και να καταστήσουμε τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή. Προσπάθεια την οποία είμαι βέβαιος ότι, με την ψήφο των πολιτών την προσεχή Κυριακή, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News