«Προτεραιότητα στην οικονομία της φροντίδας» - Νέο πεδίο κοινωνικής πολιτικής παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός στην ''Κρήτη TV'' (vid)

Κρήτη
«Προτεραιότητα στην οικονομία της φροντίδας» - Νέο πεδίο κοινωνικής πολιτικής παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός στην ''Κρήτη TV'' (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα νέο πεδίο στις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά στην οικονομία της φδροντίδας - Τι είπε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εκπομπή "Ελεύθερο Σημείο" της Κρήτη TV

Ένα νέο αναδυόμενο κομμάτι της οικονομίας στο οποίο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση και πρέπει να μπει στο “μικροσκόπιο” από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχειριστεί την εξουσία είναι η οικονομία της φροντίδας. Αυτό επεσήμανε ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”, υποστηρίζοντας πως το νέο αυτό μοντέλο οικονομίας προκλήθηκε ως ανάγκη από τους νέους κοινωνικούς και οικογενειακούς ανασχηματισμούς που έχουν δημιουργηθεί και στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Ειδικότερα, την περασμένη Πέμπτη στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Λευτέρη Συμβουλάκη φιλοξενήθηκε ο Ανδρέας Ξάνθος, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για το νέο κοινωνικό, οικονομικό πεδίο δράσης που βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, αφορμή για την ανάδειξη της οικονομίας της φροντίδας ήταν τα μεγάλα κενά που γέννησε και ανέδειξε η υγειονομική κρίση σε κοινωνικά ευάλωτους πληθυσμούς.

«Η πανδημία ανέδειξε τα μεγάλα κενά στη φροντίδα ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Σε αυτούς του ανθρώπους πρέπει να τοποθετήσουμε και εκείνους που έχουν αυξημένες ανάγκες και αυξημένη ευαλωτότητα. Εκεί υπάρχει διεθνώς μια νέα αναδυόμενη οικονομία που θέλει προσπάθεια και από δημόσιους φορείς και από ένα μέρος της κοινωνικής οικονομίας για να εμπεδωθεί», είπε.

Το συγκεκριμένο οικονομικό πεδίο δημιουργήθηκε με αφορμή την αλλαγή των οικογενειακών συσχετισμών που παρήχθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαίο να υπάρξουν συνεργίες τόσο σε επίπεδο Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί μια “οικονομία της φροντίδας” που θα “αγκαλιάζει” ανθρώπους που δεν εντάσσονται σε κάποιο υποστηρικτικό δίκτυο.

«Η οικογένεια φρόντιζε τα δύο μέλη της. Αυτό το μοντέλο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του τα τελευταία χρόνια. Έχουμε άλλο τύπο οργάνωσης της οικογένειας. Έχουμε νέες ανάγκες και τη δεδομένη στιγμή έχουμε έναν πληθυσμό που ζει περισσότερα χρόνια και έχει περισσότερες ανάγκες φροντίδας. Αυτό πρέπει να καλυφθεί μέσα από συνέργειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του κοινωνικού κράτους, της Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών τους, αλλά και της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας. Θα πρέπει να δώσουμε δυνατότητες σε συνεταιριστικά σχήματα να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το πεδίο για να αξιοποιήσουν νέους επιστήμονες και φροντιστές. Όλα αυτά προϋποθέτουν μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής και εργασίας σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα», σημείωσε ο κ. Ξάνθος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ξάνθος διεμήνυσε: «Το πρόβλημα της έλλειψης των εργατικών χεριών οφείλεται στις δύσκολες, επίπονες και εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, χωρίς την αντίστοιχη αποζημίωση και αμοιβή σε συνθήκες “γαλέρας”, εάν θέλουμε να έχουμε μια δίκαιη κοινωνικά ανάπτυξη, όπου το όφελος θα διαχέεται ευρύτερα στην κοινωνία και δε θα είναι στα χέρια λίγων».

Τέλος, ο κ. Ξάνθος επεσήμανε την ανάγκη των συνεργιών στον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ώστε τα τοπικά προϊόντα να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, ανέφερε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ επισήμανε πως η ΚΑΠ δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες.

«Θα πρέπει να ενσωματωθούν τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα στο παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η τοπική παραγωγή. Αυτό απαιτεί κίνητρα, μέθοδο, σχέδιο και διασύνδεση των ενισχύσεων με την πραγματική παραγωγή που είναι τα ποιοτικά προϊόντα. Η νέα ΚΑΠ δημιουργεί παραπάνω δυσκολίες. Μειώνονται οι άμεσες ενισχύσεις με την αφαίρεση του “πρασινίσματος”. Οι παραγωγοί δεν έχουν ετοιμαστεί με συνεταιρικά ή οικολογικά σχήματα, όπως προβλέπει η ΚΑΠ, για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε δραστική μείωση της τάξης του 40% των άμεσων ενισχύσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτείνει τα προβλήματα βιωσιμότητας και θεωρώ πως πρέπει να δοθεί η προοπτική της αυξημένης μεταποιητικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα», σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News