Σκέρτσος για γερμανικές αποζημιώσεις: Σβήνει το «υπόθεση που αφορά στο παρελθόν» και δηλώνει πως είναι «ανοικτό το θέμα» (vid)

Ελλάδα
Σκέρτσος για γερμανικές αποζημιώσεις: Σβήνει το «υπόθεση που αφορά στο παρελθόν» και δηλώνει πως είναι «ανοικτό το θέμα» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να συμμαζέψει τη θύελλα που ξέσπασε από την απαξίωση της εθνικής υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων επιχειρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο Άκης Σκέρτσος αναφορικά με τα όσα είπε στο τηλεοπτικό σταθμό TRT σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, η οποία προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στα social media. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε εκτός της πάγιας εθνικής γραμμής για το ζήτημα, δηλώνοντας ουσιαστικά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.

Έτσι, τη δήλωσή του «αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον… εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος» τη σβήνει και πλέον δηλώνει: «Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες. Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές», υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.

Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη - να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση. Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη - με υπεύθυνο πατριωτισμό - μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

«Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι δεν πρέπει να περιμένουν κάποια σχετική κίνηση», ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου μετά την απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σημειώνεται ότι από το 1990 και μετά η Ελλάδα είχε κάθε λόγο να θέσει προς τη γερμανική πλευρά το ζήτημα, θεωρώντας ότι η συνθήκη «δύο-συν-τέσσερα» (1990) αποτελεί de facto συνθήκη ειρήνης. Όντως το έπραξε, ξεκινώντας από το 1995, ενώ η τελευταία απόφαση για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, έγινε το 2019 με ψήφισμα της Βουλής και αυτό αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτες και ανιστόρητες οι δηλώσεις Σκέρτσου»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Σκέρτσου. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν "ζήτημα του παρελθόντος".

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News