Debate: Άλλη μια τηλεμαχία που δεν μας έκανε σοφότερους - Δεν “βγήκαν ειδήσεις” από την απευθείας αντιπαράθεση

Ελλάδα
Debate: Άλλη μια τηλεμαχία που δεν μας έκανε σοφότερους - Δεν “βγήκαν ειδήσεις” από την απευθείας αντιπαράθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έδωσαν κάποια είδηση οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη διαδικασία

Ουδεμία αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας αναμένεται από την εικόνα που παρουσίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο χθεσινοβραδινό debate. Παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων που έκαναν τις ερωτήσεις να εκμαιεύσουν κάποια δέσμευση ή έστω μια αλλαγή στα όσα έχουν πει μέχρι τώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί δε θέλησαν να ανοίξουν περαιτέρω τα χαρτιά τους, απλώς επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις των κομμάτων τους.

Την τηλεμαχία συντόνισε ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Παναγιώτης Στάθης (Open), Ράνια Τζίμα (Mega), Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) και Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ).

Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υλοποιήσαμε εξοπλιστικά προγράμματα καλά μελετημένα, χωρίς να παραβούμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Είχα να διαχειριστώ όμως μια επιθετική Τουρκία. “Χτίσαμε” ισχυρές συμμαχίες, άλλαξαν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Στα θέματα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης επιμένει, υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας με το “καλάθι του νοικοκυριού” και τα market pass, μάλιστα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά συνέχιση του μέτρου και για το υπόλοιπο 2023 εφόσον επανεκλεγεί, ενώ δε φάνηκε θετικός για μείωση του ΦΠΑ, αφού, όπως είπε, «όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών είπε ότι δε σκέφτηκε ούτε για μία στιγμή να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, δήλωσε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λάθος και ξεκαθάρισε ότι σαφώς και δεν αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του προγράμματος για την Υγεία που υλοποιεί η κυβέρνησή του και δήλωσε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν θέματα στο Σύστημα Υγείας. Επίσης, υπερασπίστηκε την πολιτική του για τη νέα γενιά και δήλωσε ότι οι νέοι περιμένουν καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ακόμη ζήτησε από τους νέους να ψηφίσουν στις εκλογές και να αξιολογήσουν τα κόμματα και τις θέσεις τους.

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και περιμένει υψηλότερα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στις οποίες η Ν.Δ. επιτρέπει να έχουν υπερκέρδη-ρεκόρ της τελευταίας 25ετίας. Επίσης, υπεραμύνθηκε των τομών που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις τομές, σε 4 χρόνια δε θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα το χαρακτήρισε «κρίσιμο θέμα» και επέμεινε στο ζήτημα της προστιθέμενης αξίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, που δεν υπάρχει στα εξοπλιστικά της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη φύλαξη των συνόρων, αλλά «το Μεταναστευτικό δε θα λυθεί με φράχτες, θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επεσήμανε ακόμη την κατάργηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. της λεγόμενης “13ης σύνταξης” που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή».

Όσον αφορά στις συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η απλή αναλογική λέει πως πρέπει να βρούμε συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντα πως υπάρχει προοπτική σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά».

Επανέλαβε τη δέσμευση για επαναφορά της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο και ελάφρυνση των καταναλωτών καθώς και ότι θα καταργήσει ως κυβέρνηση την ελάχιστη βάση εισαγωγής, η θέσπιση της οποίας έγινε, όπως υποστήριξε, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφενός για να μειώσει τους φοιτητές και άρα τα έξοδα, και αφετέρου για να βρει πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του είπε: «Δεν έχω δεχτεί ποτέ πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Για τα εθνικά θέματα, ζήτησε ευρωπαϊκή συμμετοχή στις δαπάνες φύλαξης των ελληνικών συνόρων και να προωθηθεί το θέμα του ευρωστρατού. Για την οικονομία, ανέφερε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Όχι σταθερότητα με παρακμή και δημοσιονομικές περιπέτειες».

Επίσης εξαπέλυσε “πυρά” κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και τους πλειστηριασμούς, χωρίς να τον κατονομάσει. «Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία. Κίνδυνο αποτέλεσα για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι (για τις υποκλοπές)», τόνισε.

Δε δήλωσε αντίθεση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά είπε χαρακτηριστικά: «Λευκή επιταγή όμως σε αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να δώσουμε. (...) Το δημόσιο σχολείο να σταματήσει να είναι πάρεργο».

Για τη νεολαία, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε προοπτική για τους νέους, να γίνουν σοβαρές επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς, ώστε να βρουν εργασία οι νέοι και να στηριχθούν τα νέα ζευγάρια στον στεγαστικό τομέα».

Δημήτρης Κουτσούμπας

Για την εξωτερική πολιτική, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ «υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, που γίνονται ενίοτε στόχος αντιποίνων».

Για την οικονομία είπε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων», και συνέχισε: «Το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και για άμεσα προβλήματα, όπως οι συμβάσεις εργασίας, τα φορολογικά, τις οποίες άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αγνόησαν, δεν τις ψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων της κυβέρνησης, αλλά δεν ψήφισε τις προτάσεις μας».

Ο κ. Κουτσούμπας διευκρίνισε: «Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε πως έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως τα ενεργειακά και η δήθεν πράσινη ανάπτυξη. (...) Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πει ότι δε δίνουμε ανοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση».

Κυριάκος Βελόπουλος

Ο Κυριάκος Βελόπουλος υπερασπίστηκε μια πολυδιάστατη εθνική πολιτική, προσαρμοσμένη στα συμφέροντα της χώρας και στον πολυπολικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, χάσαμε τη μισή Κύπρο, το Αιγαίο, ίσως και τη Θράκη. Για εμάς, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε».

Τόνισε ότι θέλει να γυρίσει τα όπλα που αφαίρεσε από τα νησιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας των απαιτήσεων της Τουρκίας και επίσης είπε πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για την οικονομία, προέκρινε το μοντέλο του flat tax (ενιαίο φορολογικό συντελεστή για όλους) και είπε επίσης ότι «πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση για το νόμισμα, σε περίπτωση που καταρρεύσει η Ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται οι ανεξάρτητες Αρχές, πώς διορίζονται, θα καταλάβετε πως το 1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί από κατάργηση ανεξάρτητων Αρχών, μαζί με τους μετακλητούς του Μητσοτάκη».

Γιάνης Βαρουφάκης

Για τα εθνικά θέματα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε κρίσιμο τον παράγοντα της αποτροπής και είπε ότι θα πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Για την Παιδεία, τόνισε ότι μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου και χαρακτήρισε «αποκρουστική» την όλη συζήτηση εδώ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Όλη η ιστορία αυτή δε γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ εδώ, αλλά για να έρθει ένα κολέγιο της συμφοράς», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «η ουσία είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να το φυλάξουμε από τα “αρπακτικά”».

Για τις συνεργασίας με άλλα κόμματα της Αριστεράς, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «δύο χρόνια έχει “μαλλιάσει” η γλώσσα μου να προτείνουμε στον κ. Τσίπρα και σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τις δυνατότητες διερεύνησης συγκλίσεων. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς».

Δεν υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ λόγω μεγάλου κόστους και για την “Δήμητρα” διευκρίνισε ότι δεν ήταν πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αλλά για ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, εξωτραπεζικό, που θα είναι το μέλλον. Αυτές οι χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες, το στήνουν πάνω στο λογισμικό τους σύστημα. Εμείς που δεν έχουμε κεντρική τράπεζα μπορούμε να το στήσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News