Debate για εκλογές 2023: Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών λεπτό προς λεπτό

Ελλάδα
Debate για εκλογές 2023: Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών λεπτό προς λεπτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε στις 12:00 π.μ. η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου, Γιώργου Κουβαρά

Στο debate των αρχηγών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, που ήταν το πρώτο εδώ και οκτώ χρόνια συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Την τηλεμαχία συντόνιζε ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, Γιώργος Παπαδάκης ΑΝΤ1, Παναγιώτης Στάθης OPEN, Ράνια Τζίμα MEGA, Μάρα Ζαχαρέα STAR, Αντώνης Σρόιτερ ALPHA και Σία Κοσιώνη ΣΚΑΪ.

Καταληκτική τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πιστεύω ότι μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων. Οι πολίτες όμως ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον και έχω ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον. Θέλω μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία. (…) Ξέρω ότι έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε.

Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. (…) Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνιστής, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά».

Καταληκτική τοποθέτηση Αλέξη Τσίπρα

«Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Τα πανεπιστήμια έμειναν παρατημένα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίσουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή. (…) Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς του μνημονιακούς περιορισμούς»

Καταληκτική τοποθέτηση Νίκου Ανδρουλάκη

«Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επομένη των εκλογών. Το θέμα είναι, τι κυβέρνηση θα έχουμε. Που θα χαϊδεύει τους ισχυρούς ή που θα στηρίξει τους νέους και τους εργαζόμενους;», διερωτήθηκε.

Καταληκτική τοποθέτηση Δημήτρη Κουτσούμπα

«Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έζησε ο λαός μας αυτά τα χρόνια. Αυτό το δρόμο τον διαμόρφωσαν όλα κόμματα που υπηρέτησαν αυτό το δρόμο. Όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός. Κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται».

Καταληκτική τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου

«Να ευχαριστήσω το λαό που μας έβαλε στην Ευρωβουλή και τη Βουλή. Τα κανάλια δεν μας φιλοξένησαν ποτέ, δεν μπορέσαμε ποτέ να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Δεν μπορέσαμε ποτέ να πούμε αυτό που πιστεύουμε, ότι μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει, αν υπάρχει ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του.

Έχω το πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ. Όλοι λένε για διαχείριση δανεικών και όχι το τι θα κάνουν για την πατρίδα. Έχουμε το σχέδιο, αλλά θα πονέσουν οι κομματικοί. Θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους.

Να ενώσουμε το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια με το Ψωμί – Παιδεία Ελευθερία. Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».

Καταληκτική τοποθέτηση Γιάνη Βαρουφάκη

«Ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν στα λόγια. Καταθέτουμε ξανά και ξανά τροπολογία, να μπορούν οι νέοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει τη γενιά των Τεμπών. Ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως όσοι δουλεύουν στα κάτεργα των νησιών.

Υπάρχει το αφήγημα των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος μας έβγαλε από τα μνημόνια. Υπάρχει και το αφήγημά μας ότι ο κ. Τσίπρας μας έφερε το 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο απ όλα. Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα 3 κόμματα, θα έχει βασικό στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχεία. (…) Από το 2017 έχουμε μόνιμη λεηλασία που βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, το σχέδιο Ηρακλής και το υπερταμείο».

Κυριάκος Βελόπουλος για τη νέα γενιά

«Πώς να πιστέψει η νέα γενιά τους πολιτικούς όταν επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα; (…) Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για τα Τέμπη. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν σεζόν στα κάτεργα. Και με ενοχλεί πως κάποια παιδιά είναι περισσότερο παιδιά από τα παιδιά μας. Που βολεύονται ως μετακλητοί».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι. Οι νέοι μπορούν να πιέσουν τους παλιούς για αλλαγές. Ποια ελπίδα έχει ο νέος; Η Ελληνική Λύση μπορεί να δώσει ελπίδα στη νέα γενιά».

Δημήτρης Κουτσούμπας για τη νέα γενιά

«Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, έχει πείρα. (…) Θα πρέπει να πάει η νέα γενιά να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη τη ζωή της νέας γενιάς. Εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τα παιδιά που είναι σε σεζόν να πάνε να ψηφίσουν εκεί. Δεν λύνεται το ζήτημα με την ετεροδημότευση. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Η ΠΚΣ – η παράταξη της ΚΝΕ- είναι ξανά πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, όπως και πέρυσι. Η νεολαία να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, βγάζει συμπεράσματα. Να πάει να ψηφίσει στις 21 Μαΐου και να ψηφίσει ΚΚΕ».

Νίκος Ανδρουλάκης για τη νέα γενιά

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων είναι το ότι έχουν πολλά εφόδια και λίγες ευκαιρίες. Γι αυτό και μετανάστευσαν μαζικά στο εξωτερικό. (…) Χρειαζόμαστε ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. (…) Έχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Όταν υπάρχουν εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη αναλαμβάνει. Δεν λέω κάτι που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την πρότασή μου για τους διοικητές νοσοκομείων. Γιατί θα αποφύγει να διορίσει ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή».

Αλέξης Τσίπρα για τη νέα γενιά

«Τόσα χρόνια γινόταν εξετάσεις στα πανεπιστήμια χωρίς ΕΒΕ. (…) Η κ. Κεραμέως έβαλαν την ΕΒΕ για:

Για να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

Για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων.

Αυτό θεωρώ πως είναι ανήθικο. Εμείς δεν το λέμε τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί η ΕΒΕ. Και λέμε πως εάν κυβερνήσουμε θα καταργηθεί η ΕΒΕ, θα αυξηθούν οι εισακτέτοι και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά ΑΕΙ».

Σε άλλη ερώτηση απάντηση: «Να μην αρχίσω τώρα να διεκδικώ με τον κ. Κουτσούμπα την ιδιοκτησία του Χαρίλαου Φλωράκη. Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα, όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα»…

Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα γενιά

«Οι νέοι έχουν κάθε δίκαιο να είναι επιφυλακτικοί έναντι της εξουσίας. Και θα αξιολογήσουν αυτή την κυβέρνηση αυστηρά. Και δεν είχα καμία δυσκολία να παραδεχθώ όπου είχα λάθος. Ένα λάθος όταν επαναλαμβάνεται γίνεται σφάλμα. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση, θα μπει από τους πολίτες στην κάλπη. Η κυβέρνηση θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Θα ζητούσα από τους νέους να αξιολογήσουν πολύ αυστηρά τα κόμματα, θα τους ζητούσα να συμμετέχουν στις εκλογές».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έγινε πολλή κουβέντα για το youth pass που είναι συμπληρωματικό μέτρο σε όσα εξαγγείλαμε. Προτείνω να καταθέσουν όλοι μετά τις πρώτες εκλογές τα προγράμματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ή όπου αλλού κρίνουν για να γίνει κοστολόγηση».

Γιάνης Βαρουφάκης για τη νέα γενιά

«Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα για να διδάξω στο ΕΚΠΑ, για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια. Ακριβώς όμως γιατί έχω διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια, και ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια, δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως. Σημαίνει σεβασμός στο άσυλο, τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν ασφάλεια τα ίδια στους φοιτητές», είπε σε ερώτηση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Είμαι σταθερά αρωγός όποιου έχει απειληθεί για τις ιδέες του. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών στα ΑΕΙ. Αλλά το εμφυλιακό κλίμα στα ΑΕΙ που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ, υπονομεύει πολύ περισσότερο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Δημήτρης Κουτσούμπας για περιβάλλον και ενέργεια

Αρχικά ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης στη Μύκονο και τις Κυκλάδες, διαμήνυσε πως πρέπει να μπει φρένο. «Δεν πάνε οι εργαζόμενοι στις Κυκλάδες για να χτίσουν τις βιλάρες τους». Επίσης ζήτησε να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

«Αν δεν αξιοποιηθούν άλλες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος και μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς».

Νίκος Ανδρουλάκης για περιβάλλον και ενέργεια

«Το 34% της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο. Το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. (σ.σ. η πρόταση Τσίπρα) Αυτό είναι μια πρόταση που δεν αλλάζει την πολιτική της ΔΕΗ. Για μένα πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις μας στο δίκτυο και την αποθήκευση. (…)».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Και σήμερα με το 34%, αν θέλει το κράτος κάνει αλλαγές. Το κράτος σήμερα κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ».

Αλέξης Τσίπρας για περιβάλλον και ενέργεια

«Είπε κάτι ο κ. Ανδρουλάκης, να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές σε δημόσιους οργανισμούς. Συμφωνώ με την πρόταση, που γίνεται πιο επίκαιρη με το διορισμό – ρουσφέτι του σταθμάρχη στη Λάρισα», είπε αρχικά και συνέχισε: «Ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη λένε για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή. Εμείς θα σταματήσουμε αυτό το μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος προς τα πάνω. Να που θα βρούμε τα λεφτά!».

Σε δεύτερη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Με κρατική ΔΕΗ προφανώς θα πληρώνουμε μικρότερους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Η ΔΕΗ λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικά κριτήρια και με γαλάζια golden boys που δίνουν μπόνους στον εαυτό τους»

Κυριάκος Μητσοτάκης για περιβάλλον και ενέργεια

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, γι αυτό και στηρίξαμε την οικονομία και τους πολίτες. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε την κοινωνία από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχουν πολύ μεγάλη αξία. Τα 2 εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα, μείωση ΦΠΑ) αξίζουν 4 δισ.ευρώ ετησίως», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπάρχουν προβλήματα. Στηρίξαμε όμως τα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, παραδίδουμε επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία».

Γιάνης Βαρουφάκης για ενέργεια και περιβάλλον

«Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις. Όσον αφορά τη μετάβαση: Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, μικρές αλουμινίου. (…) Ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν βάλει μπροστά το υδρογόνο. Είναι τεράστια αποτυχία ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί σε πράσινο σχέδιο ανάπτυξης».

Σε δεύτερη ερώτηση: «Με μία μηχανή κυκλοφορώ με τη σύζυγό μου. Τα αυτοκίνητά μας κάθονται. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να δίνουμε το προσωπικό παράδειγμα. Αλλά δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος με τις προτάσεις μας»

Κυριάκος Βελόπουλος για ενέργεια και περιβάλλον

«Να ρωτήσετε το λαό αν αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και τη βενζίνη του. Πολλοί εφοπλιστές κάνουν λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο λαός; Επιμένω στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε τους υδρογονάνθρακες και θα τους συνδέσουμε με μισθούς και συντάξεις».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Η πράσινη ενέργεια δεν αποθηκεύεται. Δεν υπάρχει μέθοδος. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με εμάς».

Νίκος Ανδρουλάκης για υγεία και παιδεία

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για την δημοκρατία. Κίνδυνο αποτέλεσα για τη Νέα Δημοκρατία, παρακολουθήθηκα στις εσωκομματικές εκλογές. Να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι (για τις υποκλοπές», ανέφερε αρχικά συμπληρώνοντας προηγουμένη τοποθέτησή του.

«Όλοι οι οργανισμοί δεν θα στελεχωθούν με κομματικά παιδιά. Αλλά με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Λευκή επιταγή όμως σε αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να δώσουμε. (…) Το δημόσιο σχολείο να σταματήσει να είναι πάρεργο».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiuz20qbp5t

Αλέξης Τσίπρας για υγεία και παιδεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Έδωσε μάχη για μια συμφωνία που τη φέραμε ξανά στην κρίση του ελληνικού λαού. Και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος, να αφήσουμε χρήματα στα ταμεία, να δώσουμε τη 13 η σύνταξη. (…) Και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που εκδίκασε το ΣτΕ».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, να τηρήσουμε μνημονιακές δεσμεύσεις, εντούτοις υπήρξε κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος. (…)»

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiuy2l37ei9

Κυριάκος Μητσοτάκης για υγεία και παιδεία

«Το ΕΣΥ που οραματίζομαι είναι από τις κεντρικές μου δεσμεύσεις. Γνωρίζω πως υπάρχουν ζητήματα στο ΕΣΥ που έμεινε όρθιο στα χρόνια της πανδημίας. Εκπονήσαμε συνολικό πρόγραμμα. (…) Έχουμε δώσει δεσμευτικούς στόχους για το πώς η υγεία μπορεί να παρέχεται σε πολύ συντομότερους χρόνους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Θυμίζω πως υπήρξε βελτίωση στα ποσοστά φτώχειας σε σχέση με πέρυσι. (…) Βασική μου προτεραιότητα η μείωση των ανισοτήτων. (…) Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός αποκλεισμός από τους άνεργους. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ψηλά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiuws5hozq1

Γιάνης Βαρουφάκης για υγεία και παιδεία

«Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια καλά. Η όλη συζήτηση εδώ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική. Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται να έρθει το Χάρβαρντ εδώ. Αλλά για να έρθει ένα κολλέγιο της συμφοράς. (…) Η ουσία είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να τη φυλάξουμε από τα αρπακτικά».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε στον κ. Τσίπρα και σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τις δυνατότητες διερεύνησης συγκλίσεων. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiuuho7sv5l

Κυριάκος Βελόπουλος για υγεία και παιδεία

«Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου. Υποχρεώτητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχθώ γιατί είναι το σώμα μου και το κάνω ό,τι θέλω εγώ. Γιατί έπρεπε να επιβληθεί υποχρεώτητα στους συνταξιούχους; Για τις αμβλώσεις: Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα. Και η Ελληνίδα μάνα θα κάνει ό,τι κρίνει σωστά», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Τις προσωπικές και τις πολιτικές μου θέσεις, τις υπαγορεύει η παράδοση της χώρας μου. (…) Θα διατηρήσω τη γλώσσα μου και την παράδοσή μου».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiupvs3net5

Δημήτρης Κουτσούμπας για υγεία και παιδεία:

«Η κατάργηση της ΕΒΕ δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα. Προτείνουμε δέσμη μέτρων για την Παιδεία, ανάμεσά τους και η κατάργηση της ΕΒΕ. (…) Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό εκ του ασφαλούς, ανέξοδες υποσχέσεις προεκλογικές, διότι την ίδια στιγμή, βάζει μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό. Αυτή είναι η ουσία. Στα πλαίσια αυτά, με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει στην Παιδεία – που έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ- καμία ανοχή».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν θα στηρίξει το ΚΚΕ, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. Δεν είναι ένα, δυο, τρια, ζητηματάκια. Η συνολική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiul87j2k01

Αλέξης Τσίπρας για θεσμούς και διαφάνεια

«Ένα σχόλιο, γιατί αισθάνομαι αμήχανα που κάθομαι στους 2 πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του εάν ήταν εθνικός κίνδυνος; Γιατί παρακολουθούσε στρατηγούς;

Η απλή αναλογική λέει πως πρέπει να βρούμε συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντα πως υπάρχει προοπτική σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «είναι φυσιολογικό πηγαίνοντας στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμό ανάμεσα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiujm8tea6p

Κυριάκος Μητσοτάκης για θεσμούς και διαφάνεια

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεση και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί. Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Το κράτος δικαίου μας, σύμφωνα με τον Economist έκανε σημαντικά βήματα».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiuhsav0g6p

Γιάνης Βαρουφάκης για θεσμούς και διαφάνεια

«Το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Ο κ. Πιερρακάκης, δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. Ξέρετε χώρα που να υπάρχει υπερταμείο; Όσον αφορά τους θεσμούς: Έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του. Είναι δυνατόν η εξεταστική της Βουλής να επικαλείται το απόρρητο;», διερωτήθηκε και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Το ΜέΡΑ25 και το 2019 και τώρα, πρότεινε δημιουργία σώματος δίωξης οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος. Αυτή είναι σημαντική τομή. (…) Για τα δικά μου λάθη: Να παρακαλέσω τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και γιατί δεν έκανε την εξεταστική για το 2015; Γιατί δειλιάσατε κύριε Μητσοτάκη;».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiuf3zyylm9

Κυριάκος Βελόπουλο για θεσμούς και διαφάνεια

«Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει στις εκλογές και να τον αφήνει να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή. Μόνο ο λαός αποφασίζει ποιος θα μείνει εκτός της Βουλής. (…) Ούτε οι υποκλοπές είναι σωστές. Δεν μπορείς να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού ή τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνυπάρχουν. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους», είπε σε ερώτηση για το μπλόκο στον Κασιδιάρη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ξέρουν κάποιοι πώς γίνονται οι αποστασίες. Συνεργασία με κόμμα που πρόδωσε τη Μακεδονία, που κάνει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να υπάρξει».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csiud2d0ombd

//--> //-->

Δημήτρης Κουτσούμπας για θεσμούς και διαφάνεια

«Δεν είπαμε ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε πως έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως τα ενεργειακά και η δήθεν πράσινη ανάπτυξη. (…) Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση. Όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία, μπορούμε να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους από εφορίες και από τη Βουλή, και από λογιστές στα οικονομικά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και τα έσοδά μας. Αρνούμαστε όμως να δώσουμε λίστα στο κράτος γι αυτόν που μας ενισχύει. (…) Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο ή έναν οικογενειάρχη».

Νίκος Ανδρουλάκης για θεσμούς και διαφάνεια:

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε ό,τι αφορά τους θεσμούς. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα», είπε για τις υποκλοπές και την έκθεση της PEGA. «Απίστευτο παρακράτος που δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και στρατηγούς», συνέχισε.

«Αλλά αυτή η κρίση θεσμών αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του έχει συνεργάτη που καταδικάστηκε 13-0 από το ειδικό δικαστήριο και κατεβαίνει υποψήφιους», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a01hkr65z550&playlistId=v-csitytr1ooup

Η απάντηση του Κυριάκου Βελόπουλου για την εξωτερική πολιτική

Μετά από μια δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν μεγάλα ζητήματα αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Υλοποιήσαμε εξοπλιστικά προγράμματα καλά μελετημένα, χωρίς να παραβούμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Είχα να διαχειριστώ όμως μια επιθετική Τουρκία. Χτίσαμε ισχυρές συμμαχίες, άλλαξαν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. (Τα εξοπλιστικά) είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο αναθεωρητισμός είναι καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Θα τείνω χείρα φιλίας, αλλά δεν έχω αυταπάτες».

Γιάνης Βαρουφάκης για εξωτερική πολιτική

«Να κρατήσουμε τα ερείσματά μας στην εξωτερική πολιτική. Να καταστήσουμε σαφές στους συμμάχους μας πως δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε. (…) Δεν πρέπει να φτάσουμε όμως εκεί. Η αποτροπή είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλασσίων ζωνών», απάντησε σε ερώτηση για πώς θα αντιδρούσε σε περίπτωση που τούρκοι κομάντος βρεθούν σε «γκριζαρισμένο νησί».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Πρέπει να κάνεις πολλά τηλεφωνήματα στο εξωτερικό. Και να κάνεις ό,τι σου πουν τα Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων».

Κυριάκος Βελόπουλος για εξωτερική πολιτική

«Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος, ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, χάσαμε τη μισή Κύπρο, το Αιγαίο, ίσως και τη Θράκη. Για εμάς, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε! (...) Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε, μόνοι θα είμαστε!»

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να γυρίσω τα όπλα που αφαίρεσε από τα νησιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αιτίας των απαιτήσεων της Τουρκίας». Επίσης είπε πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δημήτρης Κουτσούμπας για εξωτερική πολιτική

«Οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, που γίνονται ενίοτε στόχος αντιποίνων. (…) Οι εξοπλισμοί αυτοί – το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία κλπ- δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της χώρα μας, που θα έπρεπε να είναι βασικός μας στόχος. Αυτοί οι εξοπλισμοί οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Θα συνεργαστούμε με όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν βρεθεί το ΚΚΕ στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους Τούρκους. (…) Μας εμποδίζει σήμερα, όπως πχ το εμπάργκο που γίνεται στη Ρωσία, να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».

Νίκος Ανδρουλάκης για εξωτερική πολιτική

«Δεν έχω δεχθεί ποτέ πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. (…) Για τα εθνικά θέματα, για μένα το μεγάλο επίδικο είναι η Τουρκία. Θα έχουν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Και οι δύο υποψήφιοι προκαλούν. Πρέπει να αρθεί το ευρωπαϊκό βέτο. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Και οι ευρωπαίοι να βάλουν χρήματα στην τσέπη για τον φράχτη. Να ενισχυθεί η πολιτική του ευρωστρατού», ανέφερε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έχω συναντήσει 5 υπουργούς του κ. Ερντογάν ως ευρωβουλευτές. Πρέπει να καθορίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας»

Γιάνης Βαρουφάκης για οικονομία

«Θα ήταν μεγάλο το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. (…)», είπε και συνέχισε: «Νιώθω πως βιώνω deja vu του 2009. Η ΝΔ λέει πως είμαστε θωρακισμένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως υπάρχουν λεφτά», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, εξωτραπεζικό, θα είναι το μέλλον. Αυτές οι χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες, το στήνουν πάνω στο λογισμικό τους σύστημα. Εμείς που δεν έχουμε κεντρική τράπεζα μπορούμε να το στήσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.

Αλέξης Τσίπρας για την εξωτερική πολιτική

«Κρίσιμο το θέμα των εξοπλιστικών. Μετά από πολλά χρόνια μνημονίων, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ψηφίσαμε τις γαλλικές φρεγάτες, τα ραφάλ. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα μας. Θα ζητήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην Αμυντική μας Βιομηχανία».

Σε δεύτερη ερώτηση για το μεταναστευτικο απάντησε: «Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης στον Έβρο. Δεν θα πάμε αντίθετα από τις εισηγήσεις των ειδημόνων. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με φράχτες. Ας υπάρχουν όπου υπάρχουν, καλώς υπάρχουν. Αλλά το μεταναστευτικό θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κυριάκος Βελόπουλος για οικονομία:

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο (για το νόμισμα). Ακούω μια πλειοδοσία από όλους, χωρίς να λέει κανείς που θα βρει τα λεφτά». Ο ίδιος αναπτύσσει τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την οικονομία και τη φορολογία, ενώ ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. «Μιλάω σαν επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός αρχηγός».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντηση: «Πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση για το νόμισμα, σε περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη. Αν δείτε πως βολεύονται οι ανεξάρτητες αρχές, πως διορίζονται, θα καταλάβετε πως το 1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί από κατάργηση ανεξάρτητων αρχών, μαζί με τους μετακλητούς του Μητσοτάκη»

Δημήτρης Κουτσούμπας για οικονομία:

«Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και για άμεσα προβλήματα, όπως οι συμβάσεις εργασίας, τα φορολογικά, τις οποίες άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα αγνόησαν, δεν τα ψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων της κυβέρνησης, αλλά δεν ψήφισε τις προτάσεις μας».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ανεφάρμοστες είναι οι προτάσεις μας μόνο για το κεφάλαιο».

Νίκος Ανδρουλάκης για οικονομία

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Όχι σταθερότητα με παρακμή και δημοσιονομικές περιπέτειες. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Αυτά τα πρόσωπα έχουν κριθεί. (…) Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή», ανέφερε και εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και τους πλειστηριασμούς χωρίς να τον κατονομάσει. Απαρίθμησε στη συνέχεια στοιχεία του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κοστολογημένο πρόγραμμα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ο αγώνας μου είναι για να βελτιωθεί η ζωή του λαού. Ναι σε σταθερότητα, όχι στην παρακμή. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες. (…) Δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τις θυσίες των φτωχότερων. Έχουμε πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τις ανισότητες».

Αλέξης Τσίπρας για οικονομία

«Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Μέχρι τις εκλογές η ΝΔ θα κοστολογήσει το πρόγραμμά μας 180 δισ. ευρώ. (…) Πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα, έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, έχουν κέρδη ρεκόρ 25ετίας. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για την κοινωνία, αλλά θα κοστίσει σε όσους έχουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds που παίρνουν τα σπίτια, θα κοστίσει σε όσους έβγαλαν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης».

Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί που δώσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε που θα βρείτε για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους (…) Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις τομές, σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη»

Κυριάκος Μητσοτάκης για την τιμή του φυσικού αερίου

Κυριάκος Μητσοτάκης για εξωτερική πολιτική

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».

Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξαμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».

Ευδιάθετος εμφανίστηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στάθηκε στο στενό πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

«Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ντιμπέιτ και γίνεται σήμερα πρώτη φορά μετά το 2015. Είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Είναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή. Κρίμα. Ελπίζω ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει σοφότερος, να βγάλει συμπεράσματα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «θα μπει γκολ σήμερα», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Στο άλλο κανάλι θα μπει γκολ!».

Με την ευχή οι πολίτες να πάρουν τις απαντήσεις που θέλουν μέσα από το ντιμπέιτ, προσήλε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εύχομαι να έχουμε ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας, την αύξηση εισοδημάτων και μισθών, τη μείωση ανεργίας, τη θωράκιση της πατρίδας στις εξωτερικές απειλές. Θέλω να πιστεύω πως οι πολίτες θα πάρουν απαντήσεις παρά το αυστηρό πλαίσιο που διέπει τέτοιες οργανωμένες συζητήσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την απουσία ελεύθερης ερώτησης από την τηλεμαχία, είπε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά αυτό αποφασίζεται συνολικά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές».

Προσερχόμενος στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το ντιμπέιτ μαζί με τους κ.κ. Παφίλη και Γκιόκα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού χαιρέτησε τον Κ. Ζούλα που τον ανέμενε στην είσοδο αναρωτήθηκε γιατί υπήρχαν τόσες πολλές κάμερες...

«Σας βλέπουμε με γραβάτα» τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και ο κ. Κουτσούμπας τους απάντησε : Είναι βράδυ, είμαστε μαζεμένοι, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι!

Κατά την προσέλευσή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν, τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Σπύρο Δερβενιώτη και τρεις γυναίκες συνεργάτες του. «Ελπίζω να αναδειχθούν σοβαρά ζητήματα, η συνέχεια επί της οθόνης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαίσιο του debate «είναι απαράδεκτο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις θέσεις των κομμάτων».

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, που δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για το debate των πολιτικών αρχηγών.

Επίσης, ανέφερε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη πολλών και καλών θέσεων εργασίας και όχι την ανάπτυξη του κυρίου Μητσοτάκη των 400 και 500 ευρώ που απλά διαιρεί δια δύο παλιές θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με εξωστρέφεια και όχι η χώρα να γίνει γιγάντιο ξενοδοχείο ή special projects που δεν οδηγούν πουθενά. Βιώσιμη ανταγωνιστική οικονομία με εξωστρέφεια και ισχυρές εξαγωγές. Αυτό είναι το μέλλον της ισχυρής Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. (…) Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, όποτε χρειάζεται κάνουμε άμυνα. Όμως η επίθεση είναι αναγκαία όταν δεχόμαστε επιθέσεις όπως αυτές του τελευταίου διαστήματος. Εγώ όπως ξέρετε είμαι μετριοπαθής. Δεν μου αρέσει να αντιπαρατεθούμε χωρίς λόγο. (…) Μαθήματα φιλοευρωπαϊκής πορείας αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα, δεν θα πάρουμε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε κατά την είσοδό του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ: «Δυστυχώς η σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν ελεγχόμενη, τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν τηλεπαράλληλους μονολόγους».

Η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα από το MEGA κάνει δηλώσεις προσερχόμενη στο debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από τον ΑΝΤ1 κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στο debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ από τον ALPHA κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στο debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ κάνει δηλώσεις προσερχόμενη στο debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News