Χάθηκαν στο μέτρημα από τη Εurostat 6 εκατομμύρια πρόβατα - Επιπτώσεις στις επιδοτήσεις

Κρήτη
Χάθηκαν στο μέτρημα από τη Εurostat 6 εκατομμύρια πρόβατα - Επιπτώσεις στις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη απόκλιση συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δήλωσε μέσω ΟΣΔΕ το 2021 16.064.663 πρόβατα, ενώ η Eurostat αθροίζει συνολικά μόλις 10.826.000 - «Τελικά το πραγματικό νούμερο αιγών και προβάτων στην Ελλάδα ποιο είναι;»

Μόνο... έξι εκατομμύρια αιγοπρόβατα λιγότερα κατά το έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ, δηλαδή το 2021, “μέτρησε” η Eurostat στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτά που δήλωσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας.

Αυτή τη μεγάλη απόκλιση, που εμφανίζει το ζωικό κεφάλαιο στην αιγοπροβατοτροφία σχετικά με τα νούμερα που ανακοινώνονται στη χώρα μας και στην Ε.Ε., αποκαλύπτει και σχολιάζει ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Θωμάς Μόσχος.

Μάλιστα, ο ίδιος βάζει σειρά ερωτημάτων τόσο προς τους κυβερνώντες, όσο και προς τις Βρυξέλλες, ζητώντας κρίσιμες απαντήσεις για τη νέα ΚΑΠ απέναντι στους κτηνοτρόφους και για την περίφημη “τεχνική λύση” που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και, όπως όλα δείχνουν, αντί για “νοικοκύρεμα” στους βοσκότοπους, έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη διαφορά των στοιχείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το άμεσο μέλλον!

Αναλυτικότερα, όλο αυτό το “μπάχαλο” έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για τη χώρα μας. Όπως συμβαίνει και στη φυτική παραγωγή, δεν μπορεί να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια η Ελλάδα για τη στήριξη των παραγωγών, αφού οι Βρυξέλλες μάς βλέπουν “με μισό μάτι” και δεν αποδέχονται τα δικά μας στοιχεία.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2021 (που είναι σημείο αναφοράς για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ) η Ελλάδα μέσω ΟΣΔΕ δηλώνει αριθμό αιγοπροβάτων 16.064.663. Όμως, από την πλευρά της η Eurostat για το ίδιο έτος δηλώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 7.690.900 πρόβατα και 3.135.100 αίγες, συνολικά δηλαδή 10.826.000 αιγοπρόβατα...

Έτσι λοιπόν, μόλις... 6 εκατομμύρια αιγοπρόβατα λιγότερα “δίνει” στα στοιχεία της η Eurostat σε σχέση με αυτά που δήλωσαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι το 2021. Την καταγγελία αυτή κάνει, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Θωμάς Μόσχος. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, «ενόψει εκλογών, διάφοροι “ειδικοί” της πρωτογενούς παραγωγής εμφανίζουν πίνακες και διαγράμματα, με σκοπό να παρουσιάσουν μια άλλη πραγματικότητα από τη σημερινή στον κλάδο. Άραγε, πόσο αξιόπιστη είναι η ελληνική κυβέρνηση και τα φερέφωνά της;»...

Σειρά ερωτημάτων

Αναλυτικότερα, ο Θωμάς Μόσχος αναφέρει τα εξής που βάζουν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απαντήσεων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση, από την πλευρά όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η διαφορά της Ελλάδας σε στατιστικά στοιχεία αιγοπροβατοτροφίας σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Στην Ελλάδα το 2021 δηλώθηκαν 16.064.663 αιγοπρόβατα, ενώ στην Ε.Ε. το νούμερο που δίνει η Eurostat είναι 10.826.000 αιγοπρόβατα. Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα εξής:

  1. Βάσει ποιων στοιχείων γίνεται η κατανομή αποζημιώσεων, βοσκοτόπου και ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους; Διότι 6.000.000 αιγοπρόβατα δημιουργούν μεγάλη διαφορά στις επιδοτήσεις.
  2. Γιατί στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. δε δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα καταγραφής των ζώων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2019;
  3. Όταν το υπουργείο προχωρά σε ανάλυση στρατηγικού σχεδιασμού, ποια δεδομένα χρησιμοποιεί και με βάση ποια δεδομένα καταθέτει σχέδιο στην Ε.Ε.;
  4. Μετά από παρατήρηση της συναδέλφου Ιωάννας Καρρά, στο σύστημα του ΕΛΓΟ σχετικά με το παραδοτέο γάλα φαίνεται ότι αναθεωρήθηκαν όλα τα δεδομένα από το 2013 κι έπειτα, στις 20/3/2023. Μπορείτε να αναρτήσετε τα δεδομένα πριν την αναθεώρηση και μετά, ώστε να δούμε τι διαφορές προκύπτουν και από πού προήλθαν αυτές οι διαφορές; Καθώς από φωτογραφίες που έχουμε με δεδομένα προ αναθεώρησης, η αλλαγή στις ποσότητες γάλακτος είναι εμφανέστατες. Γιατί αναθεωρήθηκαν τα δεδομένα;

Τελικά το πραγματικό νούμερο αιγών και προβάτων στην Ελλάδα ποιο είναι;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News