default-image

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι» σε ντιμπέιτ με τον Τσίπρα - Πότε θα γίνει

Ελλάδα
Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι» σε ντιμπέιτ με τον Τσίπρα - Πότε θα γίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι είναι στη ΝΔ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 - Τάχθηκε υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, όχι όμως κατ' ανάγκη του ενός χρώματος. Τάχθηκε υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, όχι όμως κατ' ανάγκη του ενός χρώματος

Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Αναγνώρισε ότι με μεγάλη δυσκολία θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα σεβαστεί τις επιταγές του Συντάγματος και σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας δείξει τις κινήσεις.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη ΝΔ στο τιμόνι. «Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την επιτύχω» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από βουλευτές εκλεγμένους με τη ΝΔ ενώ συμπλήρωσε πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν σκάσει το σκάνδαλο υποκλοπών.

Επισήμανε ότι ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ' ό,τι είναι στη ΝΔ και επισήμανε ότι φαίνεται να τους ενώνει ένας κοινός στόχος: «να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός». Ειδικότερα, διέκρινε μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Περαιτέρω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα κάνει ντιμπέιτ με τον πρέοδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές. Το ζήτημα εκεί είναι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες και συγκεκριμένα για τα οικογενειακά επιδόματα ανέφερε πως αποτελούν εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Είπε επίσης ότι το youth pass θα καταβάλλεται εφάπαξ μια φορά όταν ενηλικιώνεσαι και τόνισε πως «όσο κινούμαστε εντός των στόχων του πλεονάσματος δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός και γι'αυτό το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετάει αριθμούς στον αέρα χωρίς να έχει αίσθηση κοστολόγησης.

Για τη μείωση του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα χωρίς να μειωθούν οι τιμές των προιόντων . Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στη χώρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας και πως η λύση είναι η στήριξη του εισοδήματος μέσω των ονομαστικών μισθών και της μείωσης των φόρων. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί και επισήμανε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις των φόρων θα είναι μόνιμες.

«Θα αστειεύεστε φαίνεται;», απάντησε ερωτηθείς για όσα γράφονται περί μυστικών συναντήσεων στο Μαξίμου. «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πως πηγαίνει η προεκλογική περίοδος. Τη μια δεν τους αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη μιλούν για σενάρια αποστασίας και αναρωτιέμαι γιατί τα λένε αφού πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι, μετά λένε για διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία. Εμείς απαγορεύσαμε στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Θα κάναμε και 13 παρεμβάσεις αν χρειαζόντουσαν. Κάναμε αυτό που έπρεπε. Αυτό κάποιους τους ενόχλησε. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση», δήλωσε ενώ υπενθύμισε ότι η πρώτη σχετική διάταξη ψηφίστηκε το 2021. «Ήρθαμε και βελτιώσαμε το νόμο του ‘21 . Ο κ. Βαρουφάκης ανοιχτά και ο άλλος ο κ.Τσιπρας εξέφρασε δυσαρέσκεια του για τις εξελίξεις», είπε ενώ για τη δυνατότητα του Ηλία Κασιδιάρη αν και φυλακισμένος να κάνει εκπομπή ανέφερε: «Το τι γίνεται μέσα στις φυλακές θα το δούμε, δύο κόμματα δώσαμε αυτή τη μάχη η οποία κερδήθηκε και ο Κασιδιάρης δεν θα είναι στη Βουλή».

Για τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου δήλωσε πως «για Πρέσπες στο Αιγαίο μιλάει η αντιπολίτευση».Τόνισε πως η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και πως «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλο θέμα, αποκλείεται με εμένα πρωθυπουργό». Ανέφερε ότι η Χάγη θα μπορούσε να είναι τελική κατάληξη αλλά είναι μακριά. «Δεν έχω αυταπάτες. Είχαμε 3,5 χρόνια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα εκτόνωσης θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές. Για αυτό και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση», συνέχισε ενώ είπε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός σημειώνοντας πως «το ευφυολόγημα περί γαλάζιας πατρίδας πιστεύω ήρθε για να μείνει». «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι η ένταση να συνεχιστεί. Δεν θα κάνω βήμα πίσω για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μέσα στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού», ανέφερε.

Για τις τριετίες είπε ότι θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10% και «εξετάζουμε αν θα έχει αναδρομική ισχύ» όπως και τα κριτήρια που υπάρχουν μετά τις αυξήσεις στην αντικειμενική αξία.

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει πως είναι καλύτερο να υπάρχει κυβέρνηση του ενός κόμματος, όχι όμως κατ' ανάγκη του ενός χρώματος. Το άλλο χρώμα σημαίνει ότι μπορεί να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, εξήγησε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News