Τουρισμός: Αυξημένη η αεροπορική επιβατική κίνηση στο Ηράκλειο τον Απρίλιο - Στα ύψη το «Νίκος Καζαντζάκης»

Κρήτη
Τουρισμός: Αυξημένη η αεροπορική επιβατική κίνηση στο Ηράκλειο τον Απρίλιο - Στα ύψη το «Νίκος Καζαντζάκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μεγάλη άνοδο βρίσκεται ο τουρισμός, με τα αεροπλάνα να γεμίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις - Αυξήθηκε σημαντικά η αεροπορική επιβατική κίνηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία ΙΑΤΑ

Τις υψηλές επιδόσεις, αλλά και τις πολύ καλές προοπτικές για την τρέχουσα τουριστική περίοδο πιστοποιούν τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας για τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IATA, στην Ευρώπη οι αερομεταφορείς τον Μάρτιο σημείωσαν αύξηση κίνησης 38,5% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, με τη χωρητικότητα να αυξάνεται κατά 27%.

Σημαντική αύξηση σε Ηράκλειο και Αθήνα

Στην Ελλάδα, μετά από έναν πολύ καλό Μάρτιο όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση κατά 81,1%, και ο Απρίλιος φαίνεται ότι πήγε καλά. Τα πρώτα στοιχεία έρχονται από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στο οποίο έφτασαν 202.047 επιβάτες από το εξωτερικό, αριθμός αυξημένος κατά 10,85% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022 (182.274 διεθνείς επιβάτες). Ακόμα καλύτερες επιδόσεις σημείωσε η κίνηση εσωτερικού, με άνοδο 20,55%, με 61.408 επιβάτες να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, έναντι 50.941 επιβάτες τον περσινό Απρίλιο.

Αλλά και το αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσε τον Απρίλιο άνοδο 29,8% στις αφίξεις εξωτερικού σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, με 1.476.030 επιβάτες να προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, η άνοδος έφτασε το 4,4%. Στο σύνολο του πρώτου τετραμήνου του έτους, στην Αθήνα έφτασαν 4.526.242 επιβάτες από το εξωτερικό (+54,7% σε σχέση με το 2022 και +3,4% σε σχέση με το 2019).

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα, για τον Απρίλιο, ήταν προγραμματισμένες πάνω από 1,6 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό, προερχόμενες από πάνω από 50 χώρες από όλον τον κόσμο. Εκτός από την Αθήνα και το Ηράκλειο, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη Θεσσαλονίκη ήταν 215.000, για τα Χανιά 65.000, για τη Ρόδο 135.000, για την Κω πάνω από 30.000, για την Κέρκυρα περισσότερες από 60.000, για τη Σαντορίνη πάνω από 36.000 και για τη Μύκονο περίπου 15.000.

Η ζήτηση

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως στα αεροπορικά ταξίδια για τον Μάρτιο του 2023, κατά 52,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, φτάνοντας στο 88% των επιπέδων του ίδιου μήνα του 2019.

«Το πρώτο τρίμηνο του ημερολογιακού έτους έκλεισε με έντονη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών. Τα ταξίδια εσωτερικού βρίσκονται εδώ και μήνες κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα. Για τα διεθνή ταξίδια, δύο βασικά σημεία αναφοράς ήταν στην κορυφή. Πρώτον, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την ανάπτυξη του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στο 81,6% των επιπέδων πριν από την COVID. Αυτό οδήγησε στον σχεδόν τριπλασιασμό της ζήτησης για αερομεταφορείς Ασίας-Ειρηνικού καθώς κυριάρχησε η επαναδραστηριοποίηση της Κίνας. Και η απόδοση βελτιώνεται καθώς οι διεθνείς συντελεστές φορτίου έφτασαν το 81,3%. Ακόμη πιο σημαντικό, οι πωλήσεις εισιτηρίων τόσο για εγχώρια όσο και για διεθνή ταξίδια δείχνουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο», δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.

Πάντως, ο κ. Walsh, σημείωσε ότι η χωρητικότητα των αερομεταφορέων υπολείπεται της ζήτησης, αποδίδοντας ένα μέρος αυτής της ανεπάρκειας στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, στις καθυστερήσεις στην παράδοση νέων αεροσκαφών αλλά και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, για παράδειγμα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News