Χαλκιδική: Αρκούδα κυκλοφορεί ελεύθερη και «σαρώνει» τα μελίσσια

Ελλάδα
Χαλκιδική: Αρκούδα κυκλοφορεί ελεύθερη και «σαρώνει» τα μελίσσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο τριήμερο έχουν αναφερθεί ζημιές σε μελίσσια στο χωριό Βράσταμα, στον Ταξιάρχη αλλά και στη Βάβδο

Ανάστατοι είναι οι μελισσοκόμοι της Ορεινής Χαλκιδικής, αλλά και οι κάτοικοι που διαμένουν και δραστηριοποιούνται μόνιμα στο Δάσος του Ταξιάρχη, που βρίσκεται στον δήμο Πολυγύρου, λόγω αρκούδας, η οποία καταστρέφει τα μελίσσια των παραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr και με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η συγκεκριμένη αρκούδα «ταξίδεψε» στο Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη από τη Βόλβη, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για νεαρή και αρσενική αρκούδα.

Το τελευταίο τριήμερο έχουν αναφερθεί ζημιές σε μελίσσια στο χωριό Βράσταμα, στον Ταξιάρχη αλλά και στη Βάβδο.

«Η αρκούδα σίγουρα υπάρχει, αλλά μπορεί να υπάρχουν και περισσότερες… Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για το περιστατικό. Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή όλων, θα υπάρξει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν γνωρίζουμε πώς έφτασε στην περιοχή μας η αρκούδα» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Γιάννης Ξάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη οι ζημιές που έγιναν είναι σοβαρές και οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων φοβούνται, διότι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου, τόνισε για τις συγκεκριμένες αρκούδες τα εξής:

«Μπορούν καλύψουν μέχρι 60 χιλιόμετρα την ημέρα. Δεν μας κάνει έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκε εκεί, επειδή είχαμε αναφορές για την πορεία μιας αρκούδας σε σημεία του χάρτη όπου φαίνεται πως κατευθυνόταν προς τη Ορεινή Χαλκιδική. Είναι περίοδος υψηλής κινητικότητας, διότι βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο και να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις».

Συμπλήρωσε πως η απειρία της αρκούδας στην αναζήτηση τροφής την «έστειλε» σ’ ένα μέρος που δεν μπορεί να συντηρήσει ένα τέτοιο ζώο. «Δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή εκεί και πιστεύουμε πως θα αποχωρήσει από μόνη της. Ωστόσο, γι’ αυτό τον λόγο το ζώο «χτυπάει» τα μελίσσια και ό,τι άλλο μπορεί να φάει. Ευελπιστούμε πως όλο αυτό θα λήξει με θετικό τρόπο και δεν θα πάθει τίποτα το ζώο».

Ο Πάνος Στέφανου αποκλείει το γεγονός να υπάρχουν άλλες αρκούδες στην περιοχή, διότι «οι ζημιές θα ήταν πολλαπλές και σε περισσότερα μέρη», ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε ισχυρή σύσταση προς τους κατοίκους και παραγωγούς της περιοχής.

«Η σύσταση που γίνεται προς τους κατοίκους της περιοχής είναι αρχικά να μην φοβούνται κάποια επίθεση από αρκούδα, διότι δεν είναι επιθετικό ζώο. Όσον αφορά στους μελισσοκόμους, τους προτείνουμε να προστατέψουν τα μελίσσια τους είτε τοποθετώντας ένα ραδιόφωνο στο σημείο – με αυτό τον τρόπο θα αποθαρρυνθεί εύκολα, γιατί είναι νεαρό και δεν είναι εξοικειωμένο σε τραγούδια και φωνές- είτε τοποθετώντας ένα ειδικό πλέγμα που κάνει θόρυβο και ουσιαστικά τις κρατάει μακριά. Δεν χρειάζεται πανικός και να υπενθυμίσουμε πως είναι ένας αυστηρά προστατευόμενο ζώο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News