Ελλάδα

"Τέμπη 2023": Ιδρύθηκε σύλλογος από συγγενείς των θυμάτων(vid)

"Δεν ξεχνώ 57 ψυχές ζητούν δικαίωση"

Με σύνθημά «Δεν ξεχνώ 57 ψυχές ζητούν δικαίωση», ιδρύθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη ο σύλλογος «Τέμπη 2023» από συγγενείς των θυμάτων.

Η παρουσίαση του συλλόγου έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δεν ξεχνώ τα Τέμπη» που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης.

«Δεν είμαι νομικός. Είμαι μια μάνα που έχασε άδικα και ξαφνικά την κόρη της στο τρένο, στην επιστροφή της από ένα ταξίδι. Θέλω να μιλήσω για ένα ακόμη έγκλημα, που γίνεται απέναντι σε εμάς, που είμαστε η φωνή όσων δεν είναι πια εν ζωή. Θα μιλήσω για την ψυχή του συλλόγου μας, “Τέμπη 2023” που ιδρύθηκε, με μοναδικό στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της στην εκδήλωση η κ. Μαρία Καρυστιάνου, η οποία έχασε την κόρη της στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, εμφανώς συγκινημένη η κ. Καρυστιάνου διερωτήθηκε, «για ποιο λόγο ο ανακριτής ασχολείται με αυτούς που έχουν την μικρότερη ευθύνη, κι αφήνει αυτούς που τέλεσαν κακουργήματα και οδήγησαν τα παιδιά μας στον θάνατο; Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούγονταν ουρλιαχτά από φλεγόμενα βαγόνια. Ασχολούμαστε με τους σταθμάρχες και μιλάμε για ανθρώπινο λάθος και αμέλεια. Δεν ήταν αμέλεια, ήταν έγκλημα. Ανθρώπινα λάθη γίνονται πάντα, το θέμα είναι τι κάνει το κράτος για να το αποφύγει και να προστατέψει τους πολίτες».

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, όπως είπε η ίδια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τα μέγιστα, αλλά εν τέλει δεν έκανε τίποτα.


Σύλλογος «Τέμπη 2023»
«Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια»
«Το να έχουμε ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την οποία ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί όμως που πήραν τα χρήματα μείωσαν το προσωπικό, αγνόησαν τις αναφορές των μηχανοδηγών για την επικινδυνότητα των τρένων, δεν φρόντισαν καν να συντηρούν τα ήδη απαρχαιωμένα τρένα. Αντίθετα, είναι τόσο σίγουροι για το ακαταδίωκτο, ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς, και συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και προκλητικότητα».

Παράλληλα, τόνισε πως οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, παίρνουν να αποδοθούν ευθύνες, όπως και απαιτούν από τον Άρειο Πάγο να επιβλέψει στενά την υπόθεση και να αποτρέψει, όπως είπε η κ. Καρυστιάνου, την εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης.

«Εγώ προσωπικά, συμπορεύομαι τον αγώνα του συλλόγου, και εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για αυτούς, να τα βάλουμε με τους υπεύθυνους σε τις υψηλότερες θέσεις, αλλά και όλους όσους προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Αυτή είναι μια δημόσια υπόσχεση ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων η άτυχη μητέρα.

Τέμπη 2023
«Να δοθούν σε αμαξοστοιχίες τα ονόματα των θυμάτων»
Κατά την διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης η ταμίας του συλλόγου «Τέμπη 2023», Σμαρώ Εκούτ, παρουσίασε κάποιες προτάσεις του συλλόγου, και πρότεινε να δοθούν τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων νεκρών σε σταθμούς ή αμαξοστοιχίες, «ώστε το νέο έργο, με τα σύγχρονα τρένα, να είναι συνυφασμένο με τη μνήμη των νεκρών και ανεξίτηλο σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το μέσο μεταφοράς».

Στη συνέχεια, η κ. Εκούτ υπογράμμισε πως ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να δεσμευτούν για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την ολοκλήρωση του έργου του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου.

Οι δράσεις του συλλόγου
Τέλος, στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη εκδήλωση στη Λάρισα στις 12 το μεσημέρι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Σερρών, με αφορμή την υποψηφιότητα Καραμανλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια