Δίκη Πισπιρίγκου: Νέα μήνυση κατά γιατρού από τον Κούγια(vid)

Ελλάδα
Δίκη Πισπιρίγκου: Νέα μήνυση κατά γιατρού από τον Κούγια(vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιμονή στην ΚΑΡΠΑ και το θρίλερ με την κεταμίνη

Για δεύτερη συνεχή μέρα κατέθετε η παιδοχειρουργός Στρατούλα Σαμκινίδου η οποία από το πρωί δέχεται «βροχή» ερωτήσεων από τον Αλέξη Κούγια, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία από πρόθεση εις βάρος της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Η ένταση ήταν μεγάλη με τον συνήγορο υπεράσπισης να ζητά να μάθει γιατί η γιατρός χαρακτήρισε την Πισπιρίγκου «ψυχρή» και «απαθή» και εκείνη με τη σειρά της να απαντά με απόλυτη σαφήνεια πως μπροστά της είχε μια μητέρα απόμακρη, που ρωτούσε ελάχιστα για την κόρη της η οποία πάλευε για τη ζωή της.

Ο διάλογος Κούγια με την παιδοχειρουργό

Κούγιας: Σε ερώτηση της ανακρίτριας για τους γονείς και τη συμπεριφορά τους, είχατε πει «μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μητέρας». Για ποιο λόγο δεν είπατε ότι η μητέρα είχε κάνει επεισόδιο όταν το παιδί έπαθε ανακοπή και ζητούσε να μπει στη ΜΕΘ; Γιατί τη λέτε «απαθή»;

Παιδοχειρουργός: Δεν έκανε το επεισόδιο η μητέρα, αλλά ο πατέρας.

Κούγιας: Πρώτη φορά το λέτε αυτό το ψέμα. Μηνύματα στον Ηλιάδη δεν έστειλε ο πατέρας, αλλά η μητέρα. Για ποιο λόγο θέλετε να παρουσιαστεί η μητέρα απαθής, ενώ είναι η μόνη που στέκεται εκεί 24 ώρες;

Παιδοχειρουργός: Η ανακοπή είναι ανακοπή. Όταν υπάρχει, τη χειρίζεσαι αντίστοιχα. Για να μη χειριστώ κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι δεν ήταν ανακοπή αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα στην Τζωρτζίνα. Εάν στάλθηκαν μηνύματα στον Ηλιάδη, δεν το ξέρω. Με την κατηγορούμενη εγώ δεν είχα καμία διένεξη. Η μόνη διένεξη που είχα, και μάλιστα δεν φώναξα, ήταν με τον Δασκαλάκη, ο οποίος άρχισε και φώναζε.

«Ψυχρή και απαθής» η Πισπιρίγκου

Η παιδοχειρουργός επέμεινε στην άποψή της ότι η κατηγορούμενη ήταν ψυχρή και απαθής, σε αντίθεση με τον Μάνο Δασκαλάκη που όσες φορές εμφανιζόταν στα επισκεπτήρια της ΜΕΘ «βομβάρδιζε» με ερωτήσεις το ιατρικό προσωπικό.

Παιδοχειρουργός: Οι γονείς ήξεραν ανά πάσα ώρα και στιγμή την κατάσταση του παιδιού. Τους ενημερώναμε καθημερινά.

Κούγιας: Τι τους λέγατε;

Παιδοχειρουργός: Κάποια από τις φορές που έτυχε να ενημερώσω, το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση. Τις άλλες φορές, ήταν ολιγόλεπτες. Ότι το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση, συζητούσαμε για τον πυρετό κ.λπ.

Κούγιας: Πώς περιμένατε να αντιδράσει η μητέρα σε αυτά τα 5λεπτα που τους λέγατε κάθε μέρα τα ίδια;

Παιδοχειρουργός: Η κυρία κατηγορούμενη δεν ρώτησε ποτέ τίποτα. Ο Δασκαλάκης έκανε ερωτήσεις.

Κούγιας: Πρέπει να ξανακάνω τις ίδιες ερωτήσεις; Πού γνωρίζετε τι είχε πει με τον Δασκαλάκη και την βγάλατε «απαθή»;

Παιδοχειρουργός: Δεν γνωρίζω.

Κούγιας: Γι’ αυτό όλοι βγάλατε αυτό το συμπέρασμα. Γιατί δεν είπατε την αλήθεια ότι την συναντήσατε ελάχιστες φορές; Και μένει αυτή η εντύπωση;

Παιδοχειρουργός: (…)

Κούγιας: Η σιωπή σας απάντησή μου.

Ζητά την ποινική δίωξη και του αναισθησιολόγου

Ο Αλέξης Κούγιας όμως δεν έμεινε μόνο στην εξέταση της μάρτυρα. Ανακοίνωσε πως θα καταθέσει μήνυση στον αναισθησιολόγο κ. Χασαπόπουλο από το Καραμανδάνειο, ζητώντας την ποινική του δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, γιατί, όπως λέει, έκανε ανάνηψη στην Τζωρτζίνα «παρανόμως» για 50 λεπτά.

«Απαγορεύεται μετά τα 10 λεπτά. Το πολύ 20 λεπτά να συνεχίζεται η ανάνηψη. Έκανε ανάνηψη πέραν του επιτρεπτού ορίου, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα παιδί με καθυστέρηση και τετραπληγία. Ήταν μια παράνομη πράξη», ισχυρίστηκε ο κ. Κούγιας.

Η πράξη αυτή πάντως κράτησε στη ζωή αυτό το μικρό πλάσμα. Το μοναδικό εν ζωή παιδί αυτής της οικογένειας, που μέρα με τη μέρα παρουσίαζε βελτίωση στην υγεία της, όπως άλλωστε και η ίδια η Πισπιρίγκου ισχυριζόταν στις αναρτήσεις της: «Η πρώτη αγκαλιά με δική της πρωτοβουλία, χωρίς βοήθεια! Μαχήτρια μου, ηρωίδα μου!»…

Σύμφωνα με τον συνήγορός της, πάντως, η ανάνηψη αυτή, που «ξεπερνούσε» τα όρια που επιβάλλει η επιστήμη, δεν συνάδει με την ηθική της ιατρικής.

«Γνώριζε ότι μπορεί να καταστεί κατηγορούμενος αλλά συνέχισε παρανόμως 20 – 25 λεπτά. Με αυτά τα προβλήματα στον εγκέφαλο», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Για το ίδιο θέμα, κατά πόσο είναι ηθικό ένας γιατρός να επιχειρεί ανάνηψη σε έναν ασθενή πέραν των 20 λεπτών, ρωτήθηκε από τον δικηγόρο και η παιδοχειρουργός που κατέθετε την Τετάρτη.

Κούγιας: Αυτά που σας διάβασα προηγουμένως ότι δηλαδή η ΚΑΡΠΑ δεν πρέπει να συνεχιστεί μετά τα 20 λεπτά, διαφωνείτε;

Πρόεδρος: Αυτό το έχει απαντήσει η μάρτυρας.

Παιδοχειρουργός: Σας απάντησα ότι εγώ δεν θα σταματήσω την ΚΑΡΠΑ. Υπάρχει παιδί που επέστρεψε.

Κούγιας: Πού; Με τα ψέματα που λέτε θα πάτε Αυτόφωρο. Κυρία πρόεδρε, σας ικανοποιεί;

Πρόεδρος: Εγώ δεν εκφράζω άποψη.

Η στιχομυθία αυτή διήρκησε περισσότερο από 40 λεπτά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου όσο και της εισαγγελέως που δεν επέτρεψε στον συνήγορο να κάνει την ερώτηση.

Κόντρα και με την εισαγγελέα

Ένταση επικράτησε και ανάμεσα στον Αλ. Κούγια και την εισαγγελέα της έδρας, η οποία έκανε ένσταση σχετικά με τον ισχυρισμούς του χρόνου ανάνηψης της Τζωρτζίνας από τον αναισθησιολόγο.

Εισαγγελέας: Έχω ταραχτεί κυρία πρόεδρε και συγγνώμη. Η μάρτυρας καταθέτει στην δίκη γεγονότα, τα οποία άπτονται της κατηγορίας. Έχουν γίνει στην μάρτυρα ερωτήσεις πάρα πολλές που δεν αφορούν την κατηγορία, γιατί η κατηγορία δεν είναι η ανάνηψη που έκανε ο κύριος Χασαπόπουλος και αν καλώς ή κακώς έκανε. Αυτό αν κριθεί, θα κριθεί από κάποιο άλλο δικαστήριο. Όχι από εμάς. Μας αφορά αν έκανε ή δεν έκανε κάτι η κατηγορουμένη και όχι τι έκανε ο κύριος Χασαπόπουλος.

Κούγιας: Έχω αντιληφθεί από την πρώτη ημέρα, από την λιτότητα των ερωτήσεων της κυρίας εισαγγελέα, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι αυτά που γράφει το βούλευμα και μόνο αυτά. Έχουμε μία προκατειλημμένη εισαγγελέα.

Η ένταση που επικράτησε οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή μιας ακόμη επεισοδιακής κατάθεσης γιατρού στη δίκη Πισπιρίγκου.

Η επιμονή Κούγια για την ΚΑΡΠΑ

Μετά τη διακοπή της δίκης, συνεχίστηκε η κατάθεση της παιδοχειρουργού, με τον Αλέξη Κούγια να επιμένει στο θέμα της ΚΑΡΠΑ που έγινε στη μικρή Τζωρτζίνα.

Κούγιας: Από το ευρωπαϊκό συμβούλιο καρδιοαναπνευστικής αναζωγόνησης αναφέρεται ότι είναι ηθικά και ιατρικά απαγορευτικό να κάνεις ΚΑΡΠΑ μετά από 20 λεπτά. Διαφωνείτε;

Παιδοχειρουργός: Στα τόσα χρόνια εμπειρίας μου στο ΕΣΥ, και ένας να επιβιώσει μετά από ΚΑΡΠΑ πραγματικά εγώ έχω εκπληρώσει τον όρκο του Ιπποκράτη.

Κούγιας: Να ζήσει δηλαδή κάποιος παράλυτος; Να μην καταλαβαίνει; Να μην μπορεί να φάει, να περπατήσει, να μην πονάει, να μην ευχαριστιέται, να μην μπορεί να κάνει τίποτα στην ζωή του; Ενώ αυτό διδάσκονται όλοι οι γιατροί, εσείς προσωπικά κάνετε αναζωγόνηση, έστω και αν αυτό θα έχει αυτό το αποτέλεσμα; Είναι ζωή αυτό;

Πρόεδρος: Μην απαντάτε! Μην απαντάτε γιατί αυτό είναι προσωπική σας άποψη.

Κούγιας: Δεν θα απαντήσει σε αυτό; Αυτό που λέει είναι έξω από την ιατρική ηθική! Έχουμε μία ανήθικη γιατρό εδώ, που λέει εγώ δεν συμφωνώ, που λέει δική μου ηθική είναι να σώσω, να πάρω το βραβείο και να παραδώσω στην ζωή ένα παιδί που δεν ζει.

Πρόεδρος: Δεν επιτρέπω αυτή την ερώτηση.

Κούγιας: Δεν πρέπει να κάνω ερωτήσεις, για να δούμε αν η μάρτυρας είναι αναξιόπιστη, επικίνδυνη και ανήθικη;

Πρόεδρος: Βεβαίως και πρέπει να κάνετε ερωτήσεις. Εγώ σας ρωτάω κάτι άλλο, για να δω αν θα επιτρέψω την ερώτηση. Η ερώτηση λοιπόν αφορά αν θα έπρεπε η ΚΑΡΠΑ στο Καραμανδάνειο να σταματήσει στα 20 λεπτά;

Κούγιας: Η θέση μας είναι ότι οι γιατροί ξέρουν ότι μετά από αυτή την ανάνηψη το παιδί θα έχει προβλήματα ανίατα. Δεν μπορεί να φάει, να καταλάβει. Η μάρτυρας αυτή έρχεται εδώ να υπερασπιστεί τον συνάδελφό της, τον κύριο Χασαπόπουλο, που είναι εν δυνάμει κατηγορούμενος. Και έχουμε και την εισαγγελέα εδώ που ακούει, και μπορεί αυτεπαγγέλτως να παρέμβει, αλλά δεν την άκουσα να το κάνει. Η μάρτυρας, αντί να καταγγείλει τον κύριο Χασαπόπουλο, προσπαθούν να πείσουν παρέα την μητέρα να γίνει δωρητής οργάνων.

Πρόεδρος: Λέτε ότι ο κύριος Χασαπόπουλος ήξερε πριν κάνει την ανάνηψη ότι το παιδί θα μείνει τετραπληγικό;

Κούγιας: Ε βέβαια το ήξερε.

Εξοργισμένοι με τον Κούγια οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες

Οι δηλώσεις του συνηγόρου της Πισπιρίγκου προκάλεσαν, για άλλη μία φορά, την οργή γονέων με παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ε.Σ.Α.μεΑ: «Είναι απαράδεκτο στο δημόσιο λόγο να εμφανίζονται δηλώσεις που προωθούν την ευγονική. Οι εμπρηστικές δηλώσεις δεν γίνονται δεκτές και δεν θα μένουν ποτέ αναπάντητες. Ο κ. Αλέξης Κούγιας να ζητήσει άμεσα συγγνώμη».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Κέρκυρας σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Τα παιδιά αυτά, μας έχουν διδάξει τι θα πει ανθρώπινη αξία, τι θα πει να σέβεσαι την ιδιαιτερότητα, πώς να γίνεις δυνατός. Δεν περιμένουμε ο ίδιος να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη».

Το θρίλερ με τις δύο δόσεις κεταμίνης

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ερώτημα για το πότε και υπό ποιες συνθήκες δόθηκαν οι δύο δόσεις κεταμίνης στην Τζωρτζίνα. Υπενθυμίζεται πως αιτία θανάτου του παιδιού ήταν η υπερβολική δόση της συγκεκριμένης ουσίας.

Ο τότε δικηγόρος της κατηγορουμένης, Όθων Παπαδόπουλος είχε δηλώσει πως δόθηκαν στο παιδί δύο δόσεις κεταμίνης, η μία στις 14 Απριλίου και η άλλη στις 15 Ιουνίου 2021.

14 Απριλίου 2021 – ΜΕΘ Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, 2,8 ml.

15 Ιουνίου 2021 – Εξιτήριο από Ωνάσειο – Επιστροφή στο Ρίο, 5,6 ml, «ορφανή» δόση.

Ο εντατικολόγος και γιατρός της Τζωρτζίνας, Ανδρέας Ηλιάδης, είχε πει πως πράγματι είχαν χορηγήσει στο παιδί κεταμίνη, στη μικρότερη δυνατή δόση, στις 14 Απριλίου 2021.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τη δεύτερη δόση, κανένας γιατρός και κανένα νοσοκομείο δεν την επιβεβαιώνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News