Δολοφονία Καραϊβάζ: Ποια η σχέση της υπόθεσης με τη δολοφονία της Κάρολαϊν και γιατί καθυστέρησε η εξιχνίασή της (vid)

Ελλάδα
Δολοφονία Καραϊβάζ: Ποια η σχέση της υπόθεσης με τη δολοφονία της Κάρολαϊν και γιατί καθυστέρησε η εξιχνίασή της (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές ήταν οι καθυστερήσεις στην έρευνα της ΕΛΑΣ σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης της εκτέλεσης του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς έγινε λίγο μετά η δολοφονία της Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά με τις αρχές να ρίχνουν εκεί το βάρος.

Ο σχηματισμός δικογραφίας εναντίον πέντε ατόμων - εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο - που φέρονται εμπλεκόμενα στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ είναι μια σημαντική επιτυχία των αρχών ασφαλείας που πιθανόν θα οδηγήσει και στη διαλεύκανση κι άλλων εγκληματικών ενεργειών, από τις 25 που έχουν σημειωθεί την τελευταία εξαετία, όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος στην εκπομπή Live News.

Συγκεκριμένα θεωρείται ότι πίσω από αυτές κρύβονται 4-5 ηθικοί αυτουργοί και 3-4 συστήματα «εκτελεστών» που πλέον αρχίζει και χαρτογραφούνται με ευκρίνεια από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε στενή συνεργασία μεταξύ στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικών λειτουργών προκειμένου να προσδιορισθεί αν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί (τα περισσότερα προ πολλού καιρού) είναι επαρκή για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ή όχι.

Όμως η ανάλυση του πλήρους πια φακέλου της δολοφονίας του δημοσιογράφου δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά για ελλειμματικές επιλογές της Αστυνομίας σε κρίσιμες χρονικές περιόδους. Μάλιστα αυτή η αργοπορία και η ύπαρξη αναξιοποίητων στοιχείων φαίνεται ότι είχε διαπιστωθεί από τα τέλη του 2021 και ήταν ανάμεσα στις αιτίες μεταγενέστερης απομάκρυνσης αξιωματικών της Ασφάλεια Αττικής από κρίσιμα πόστα.

Καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των στοιχείων

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε είχε καταγραφεί η καθυστέρηση στην ανάλυση των κινήσεων του βαν που συμμετείχε στη δολοφονία του δημοσιογράφου, η βραδύτητα ανάλυσης των δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, η μη εμφάνιση «μυστικής» δικογραφίας που ουσιαστικά προσδιόριζε από τον Αύγουστο του 2021 τη δράση των δολοφόνων του Γ. Καραϊβάζ και η αποσπασματική εξέταση δεδομένων – κυρίως το 2021 από έναν-δύο αστυνομικούς – χωρίς συντονισμό.

Όμως φαίνεται ότι στη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρχαν καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των στοιχείων. Κι αυτό γιατί από τους αρμόδιους αστυνομικούς δεν φαίνεται να υπήρξε τότε εστίαση του ενδιαφέροντος στην ανάλυση του οπτικού υλικού στη δολοφονία Καραϊβάζ, υπάρχει πολυδιάσπαση σε διάφορες υποθέσεις, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα υπάρχει επικέντρωση της προσοχής στη δολοφονία των Γλυκών Νερών της 22χρονης Καρολάιν Κράουτζ. Όπου κι εκεί υπήρχε λάθος της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας με τη δημιουργία βεβαιότητας ότι πρόκειται για έργο ληστών και όχι γυναικοκτονία από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ φαίνεται να αισθάνονται σίγουροι πως έχουν γλιτώσει, καθώς όλες οι δυνάμεις του Ανθρωποκτονιών έχουν επικεντρωθεί στην μεζονέτα και τη δολοφονία της Καρολάιν.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η διαπίστωση ότι υπήρχε βαν κοντά στη μοτοσικλέτα των δολοφόνων του Γ. Καραϊβάζ υπήρξε στις 14 Μαρτίου 2022, σχεδόν δηλαδή έναν χρόνο μετά το έγκλημα. Ακόμη είχε διαπιστωθεί ότι από την 1η Αυγούστου 2021 υπήρχε καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της ίδιας συμμορίας που συνδέθηκε με τον θάνατο του δημοσιογράφου, όμως η σχετική έρευνα μπήκε στα «συρτάρια» και εμφανίσθηκε από άλλους αξιωματικούς τον Ιούνιο του 2022.

Την ίδια ώρα  δεν είχε υπάρξει έγκαιρη ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων με κινητά μιας χρήσης στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και δεν είχε διαπιστωθεί παρά μόνο προ μερικών μηνών ο συσχετισμός με κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελοκήπους. Για ένα κατάστημα για το οποίο ήταν ήδη γνωστό από άλλες υποθέσεις ότι τροφοδοτούσε με κινητά μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας, ενώ ο ιδιοκτήτης του ήταν φίλος των υπόπτων για συμμετοχή στη φονική επίθεση κατά του εκπροσώπου των ΜΜΕ.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News