Ελλάδα

Εκλογές 2023: Στις 10 Μαΐου το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου υπήρχε διαφωνία στη Διακομματική Επιτροπή μεταξύ των κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας

Σε συμφωνία ήρθαν τα κόμματα για την ημερομηνία διεξαγωγής του debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, που θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τετάρτη 10 Μαΐου.

Συντονιστής, σύμφωνα τις πληροφορίες, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς από την ΕΡΤ, ενώ ερωτήσεις θα υποβάλουν έξι δημοσιογράφοι από κανάλια εθνικής εμβέλειας. Μοναδική προϋπόθεση είναι οι δημοσιογράφοι που θα επιλεγούν να είναι μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρχε διαφωνία στη Διακομματική Επιτροπή μεταξύ των κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεμαχίας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η 10η Μαΐου θα είναι τελικά η ημέρα που οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν on air τα ξίφη τους.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχικά η ΝΔ είχε προτείνει το debate να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να διεξαχθεί 2 μέρες πριν, δηλαδή στις 10 του μήνα. Ωστόσο η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, καθώς στις 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι φοιτητικές εκλογές. Παρ' όλα αυτά, τελικά το debate θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις κάλπες στα Πανεπιστήμια.

Οι θεματικές ενότητες για το debate των εκλογών

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι το debate θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:

1η οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση

2η εξωτερική πολιτική και άμυνα

3η κράτος - θεσμοί - διαφάνεια

4η υγεία - παιδεία - κοινωνικό κράτος

5η περιβάλλον - ενέργεια

6η ελεύθερη χωρίς ερώτησες με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών

Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό με follow up από 15 δευτερόλεπτα ως 45 δευτερόλεπτα με συνολική διάρκεια 3 λεπτά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια