Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Προθεσμία να απολογηθούν πήραν οι δύο συλληφθέντες

Έχουν βαρύ ποινικό παρελθόν οι εμπλεκόμενοι - Πού κινούνται οι έρευνες

 Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη, 3 Μαΐου, έλαβαν τα δύο αδέλφια που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 40 και 48 ετών, οδηγήθηκαν σε εισαγγελέα και ανακριτή, όπου ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Αποχώρησαν περίπου στη 1 το μεσημέρι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων ενώ αποφασίστηκε η προσωρινή τους κράτηση.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν οι συνήγοροι οικογένειας Καραϊβάζ, Σπύρος Χαριτάτος και Ρόη Παυλέα.

Πού κινούνται οι έρευνες

 Εντωμεταξύ, στο πρόσωπο που φέρεται να είναι ο εντολέας της εκτέλεσης Καραϊβάζ, φαίνεται πως έχουν καταλήξει οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών και πλέον το μόνο που μένει για να ολοκληρωθει το παζλ ειναι κάποια στοιχεία που απαιτούνται για να δέσουν την υπόθεση και να σταλεί η δικογραφία στον εισαγγελέα.

 Όλα δείχνουν οτι το σχέδιο εξόντωσης του δημοσιογράφου γνώριζαν και σχεδίασαν πέντε άτομα. Ο ηθικός αυτουργός, οι δυο συλληφθέντες και δυο ακομη άτομα, τα ονόματα των οποίων υπάρχουν στη δικογραφία που σχημάτισε το Ανθρωποκτονιών. Πρόκειται για άτομα με πολύ βαρύ ποινικό παρελθόν που είχαν σχέση μεταξύ τους και για αυτό, οι αστυνομικοί προσπαθούν μέσω ειδικών υπολογιστικών προγραμμάτων να αποκρυπτογραφήσουν τις κινήσεις και τις κλήσεις των τηλεφώνων τους ολο αυτό το χρονικό διαστημα και δεν αποκλειουν η πλήρης εξιχνίαση της υπόθεσης Καραιβάζ να οδηγησει στη διαλεύκανση και άλλων συμβολαίων θανάτου.

Πώς οι αστυνομικοί έφθασαν στους δράστες - Η ενημέρωση του υπουργείου

Δύο συλλήψεις έγιναν την Παρασκευή για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα και Νίκαια και οι αστυνομικοί τώρα ψάχνουν ακόμα ένα άτομο που έχει εμπλοκή στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το πρωί του Σαββάτου τα στοιχεία για τη σύλληψη των δυο αδερφών που εμπλέκονται στην υπόθεση, αποκαλύπτοντας ότι οι δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είχαν κάνει πρόβα μια μέρα πριν.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. έμπειροι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ξεκίνησαν τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για την υπόθεση. Σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης οι ειδικοί μπόρεσαν να επεξεργαστούν τα ψηφιακά δεδομένα που υπήρχαν.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας ο οποίος παρουσίασε στοιχεία των δύο δραστών, ένας εκ των οποίων εμπλέκεται και σε άλλη δολοφονία τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι, ενώ παράλληλα εστίασε και στα μεθοδευμένα βήματα της ΕΛΑΣ ώστε να φτάσει στα ίχνη των δύο αδελφών.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που διαπράχθηκε μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου 2021.

Πρόκειται για 40χρονο και 48χρονο με συγγενική μεταξύ τους σχέση, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Υπουργός μας, κ. Θεοδωρικάκος, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε καμία εγκληματική ενέργεια και ιδιαίτερα ανθρωποκτονία ανεξιχνίαστη και ασφαλώς αυτό αφορά με το παραπάνω τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Για αυτό θέσαμε αυτή την υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα και θέλω να επισημάνω ότι είχαμε την απόλυτη και συνεχή στήριξη από τον Υπουργό και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε, αποτελούνταν από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι απασχολούνταν με τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων.

Να σημειώσω ότι σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, μας συνέδραμαν ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, οι οποίοι κατάφεραν να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς και το Τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Αποτέλεσμα της μεθοδικής και άρτιας έρευνας ήταν να καταδειχθούν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών, οι οποίοι αμφότεροι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που χειρίστηκαν την υπόθεση για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων δραστών».

Αναλυτικά για το πώς έδρασαν οι δύο συλλεφθέντες μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου:

«Όπως προανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης, δύο ημεδαποί ηλικίας 40 και 48 ετών, για τη συμμετοχή τους στην ανθρωποκτονία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Επιπλέον, ο 40χρονος συνελήφθη δυνάμει και δεύτερου εντάλματος σύλληψης που αφορά σε έτερη υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 6η Δεκεμβρίου του 2021 στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής.

Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια των όσων επεσήμανε ο κ. Διοικητής, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου του 2021 στην περιοχή του Αλίμου, άγνωστος δράστης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, προσέγγισε πεζός το δημοσιογράφο και πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον του.

Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του δημοσιογράφου, ενώ ο δράστης επιβιβάσθηκε σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από την ανωτέρω Υπηρεσία και με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών καθώς και Εγκληματολογικών Ερευνών, ακολούθησε επισταμένη και συνδυαστική έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου «SCOOTER» καθώς και φορτηγό τύπου «βαν». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο, την προηγούμενη μέρα της διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Ακολούθησε περαιτέρω συλλογή στοιχείων αναφορικά με το φορτηγό τύπου «βαν» προκειμένου διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και εξακριβωθεί ο λόγος κίνησης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ότι το εν λόγω όχημα ανήκει σε εταιρία, για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνος ήταν ο 48χρονος, ενώ από τον επακόλουθο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν.

Από την επακόλουθη προανακριτική διαδικασία, η οποία επικεντρώθηκε σε επιπλέον διασταυρώσεις στοιχείων και εξετάσεις προσώπων, ανέκυψε η συμμετοχή του 40χρονου και του 48χρονου στην τέλεση της ανθρωποκτονίας».

Πώς το λευκό βαν «έδεσε» την υπόθεση

Κάθε κάμερα ασφαλείας εξεταζόταν με μεγάλη προσοχή προκειμένου η Αστυνομία να φτάσει στους δύο συνεργούς των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ.

Προηγήθηκε ο εντοπισμός μιας μηχανής και στη συνέχεια ένα λευκό βαν. Στοιχεία που συνδυάστηκαν με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα άτομα που βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη τη μέρα εκείνα τα λεπτά.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως το ίδιο λευκό όχημα εντοπίζεται και την προηγούμενη μέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβαζ. Μάλιστα φαίνεται ότι ανήκει στη σύζυγο ενός εκ των δύο αδελφών που συνελήφθησαν, η οποία διατηρεί εταιρία καθαρισμού στα δυτικά προάστια.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι δράστες να πήγαν εκείνη τη μέρα για κατόπτευση χώρου ή μπορεί ακόμα και να ματαίωσαν την εκτέλεση. Οι κάμερες ασφαλείας έχουν «συλλάβει» όλη τη διαδρομή διαφυγής τους και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι άνδρες της ασφάλειας είναι «δεμένα».

Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με το STAR, ότι κάποιο σημείο η μηχανή μένει μόνο με τον οδηγό και εικάζεται πως το λευκό βαν φυγάδευσε τον συνεπιβάτη και εκτελεστή της εν ψυχρώ δολοφονίας.

 (Φωτογραφία αρχείου)

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια