Εκλογές 2023: Τα… άγνωστα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας

Ελλάδα
Εκλογές 2023: Τα… άγνωστα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ευ-κίνηση», «Κίνημα Φτωχών», «Social» (το πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό κόμμα), «Πράσινο και Μωβ» αλλά και «Κότες» ανάμεσα στα άγνωστα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές

Μεταξύ των κομμάτων που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές βρίσκονται μικρά ή/και πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα ή συνασπισμοί, αλλά και κάποια που έχουν κάνει αίσθηση με το όνομά τους, και που με βάση παραδείγματα του παρελθόντος ενδεχομένως να κλείσουν τον κύκλο τους αρκετά γρήγορα, αφού παίξουν τον όποιο ρόλο έχουν αναλάβει (αν έχουν αναλάβει κάποιο) στο πολιτικό σύστημα.

«ΚΟΤΕΣ», «ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ», «SOCIAL», «Κίνημα Φτωχών», «Πράσινο και Μωβ», «Βόρεια Λέγκα», «ΤΟΛΜΑ» και άλλα… άγνωστα κόμματα διεκδικούν αρχικά την ανακήρυξή τους από τον Άρειο Πάγο και κατόπιν την ψήφο τις επικείμενες εκλογές. Ας δούμε τι πρεσβεύουν.

Το ΕΥ του Ευμορφίδη με το ξενοδοχείο «έκτρωμα» στην Ακρόπολη

Η ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, είναι το  κόμμα που ίδρυσε ο επιχειρηματίας, Πολ Ευμορφίδης, γνωστός και ως Mr Coco Mat. Ο επιτυχημένος και για πολλούς εκκεντρικός επιχειρηματίας, που είχε γίνει viral όταν εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Νοέμβριο με σανδάλια, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής, με την υπόθεση του ξενοδοχείου του με θέα την Ακρόπολη, με το ύψος του κτιρίου που ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια για την συγκεκριμένη περιοχή να έχει προκαλέσει ανηλεή διαμάχη με αρμόδιες υπηρεσίες, τοπικούς συλλόγους και φορείς, με το ζήτημα να φτάνει δύο φορές στο ΣτΕ και ακόμη να έχει πολύ δρόμο σε δικαστικές αίθουσες.

Κατά τα άλλα, το κόμμα του, έχει κυρίως οικολογικές ανησυχίες, σύμφωνα με στελέχη του. Του εγχειρήματος ηγείται ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Λεωνίδας Καραϊσκός.

«Η Βουλή είναι και για τους βοσκούς και τους γεωργούς, μανάβηδες, κουρείς δεν είναι μόνο για τους μορφωμένους. Πρέπει να ακούγεται η φωνή των πάντων για να υπάρχει ομοιογένεια και αγάπη και αρμονία. Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να είναι μαζί μας, δεν είμαστε ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί», δήλωσε ο Πολ Ευμορφίδης.

Το Κίνημα Φτωχών

Το Κίνημα Φτωχών είναι το κόμμα που ίδρυσε ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης, στο οποίο, «δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα, δεν έχουν να χάσουν τίποτα και, όσοι έχουν κάτι, δεν τους φτάνει για να ζήσουν αξιοπρεπώς, δηλαδή το 90% των Ελλήνων», όπως αναφέρει ο ίδιος.

«ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ-ΤΙΤΛΟΙ-ΛΟΓΟΤΥΠΑ

ΔΕΞΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ,ΚΕΝΤΡΩΟΣ,ΑΚΡΑΙΟΣ ΚΛΠ.ΔΙΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΤΩΧΟΣ.ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΦΤΩΧΟΙ.ΕΝΑΣ

ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΝΑΣ ΤΑΞΙΤΖΗΣ ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ,ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ,ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ.ΕΝΑΣ

ΓΙΑΤΡΟΣ,ΕΝΑΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ,ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΛΠ ΔΕΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ

ΤΑΞΕΙΣ,ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ, ΦΤΩΧΟΙ», αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Το «Social» – Ποιο είναι το πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό κόμμα

Αυτοπροσδιορίζεται ως «το πρώτο ψηφιακό κόμμα της Ελλάδας», και κατέθεσε φάκελο στον Αρειο Πάγο για να κατέβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το «Social» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προτάσσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ψηφιακή μετάβαση και την άμεση Δημοκρατία. Πρόεδρός του είναι, ο παρ’ ολίγον υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Συμεών Καψάλας.

«Το Social είναι ένα κόμμα που δεν έχει πολυτελή γραφεία, ούτε χρησιμοποιεί έντυπο διαφημιστικό υλικό. Πιστεύει στη δημοκρατία του διαδικτύου και από εκεί επικοινωνεί τις ιδέες και τις θέσεις του, σεβόμενο την ανάγκη του πολίτη για πληροφόρηση, αξιοκρατία και ισόνομη συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η «Βόρεια Λέγκα – Κράμα»

«Βόρεια Λέγκα» λέγεται το νέο πολιτικό κόμμα, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, με έδρα στη Μενεμένη. Επικεφαλής είναι ο Χρήστος Ορφανίδης, ο οποίος ήταν δεξί χέρι του Γιώργου Καρατζαφέρη, μέχρι που τα… έσπασαν και έτσι αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του κόμμα. Τα μέλη της είναι από την Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνουν πρώτη φορά στις εκλογές. Συνεργάζονται με το «ΚΡΑΜΑ Καστοριάς», γι αυτό και το όνομα στο ψηφοδέλτιο.

Τοποθετείται στον εθνικιστικό χώρο. Στην ιδρυτική ανακοίνωση της «Βόρειας Λέγκας», αναφέρεται ότι «η πατρίδα μας, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, στενάζει και λεηλατείται από τις γνωστές δυνάμεις του διεθνούς και εγχώριου κατεστημένου. […] Η ίδρυση της Λέγκας του Βορρά έγινε από Έλληνες για τους Έλληνες που ήδη βιώνουν την ανείπωτη αυτή καταστροφή».

«Πράσινο και μωβ»

Στις εκλογές θέλει να κατέβει και ο συνασπισμός «Πράσινο και Μωβ», που όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «φιλοδοξεί να προσθέσει χρώμα στην ελληνική Βουλή, να αλλάξει τόσο τον τρόπο που ασκείται η πολιτική όσο και τις πολιτικές επιλογές, αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς», και προστίθεται: «Ήρθε πλέον η ώρα της αλήθειας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της διαφάνειας, του κράτους δικαίου, των πράσινων πολιτικών, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της δικαιοσύνης, της ανατροπής με ευοίωνη ευρωπαϊκή πλεύση. Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στα έδρανα της Βουλής με έργα και πράξεις από τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ».

Οι «ΚΟΤΕΣ»

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στις Κ.Ο.Τ.Ε.Σ (Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση), ένα κόμμα που υπάρχει από το 2009 και ξεχωρίζει για το όνομά του. Στις εκλογές του 2019 συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ανεξαρτητοποιήθηκαν ξανά.

Πρόεδρός του είναι ο Νίκος Λούβρος, ιδιοκτήτης πολυχώρου στο κέντρο της Αθήνας.  Το κόμμα αυτό υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των καπνιστών.

Το «ΤΟΛΜΑ»

Το Τ.ΟΛ.ΜΑ (Τώρα ΟΛοι ΜΑζί), είναι ένα κόμμα με πρόεδρο τον Αθανάσιο Κολυβά. Στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρεται πως «ήρθε η ώρα οι Έλληνες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, μακριά από ξένα κέντρα αποφάσεων που πάντα ήταν υπέρ ξένων συμφερόντων μετατρέποντας το Ελληνικό Κράτος σε παρία των Διεθνών Εξελίξεων και τον Ελληνικό Λαό παράδειγμα προς αποφυγή, ήρθε η ώρα οι Έλληνες να ενωθούν για ακόμη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού ξεχνώντας όλα όσα μας χωρίζουν και κρατώντας τις βασικές αρχές του Ελληνισμού που μέσα από αυτές το Έθνος μας επιβιώνει χιλιάδες χρόνια ως φάρος πολιτισμού και ευημερίας».

Όλα τα κόμματα που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές

Τα 50 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι τα εξής:

1)  ΣΥΡΙΖΑ

2)  ΚΚΕ (μ-λ)

3)  ΟΚΔΕ

4)  ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5)  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6)  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

7)   ΚΙΝΗΜΑ 21

8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9)  ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ

10)  ΝΙΚΗ

11) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

12)  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

13) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

14)  ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

15)  ΟΑΚΚΕ

16)  Μ-Λ ΚΚΕ

17) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

18)  ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

19)  ΤΟΛΜΑ

20)  ΠΑΤΡΙΔΑ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

21)  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

22)  ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

23)  ΝΕΑ ΔΟΜΗ

24)  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

25)  ΚΟΤΕΣ

26) ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

27)  ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

28)  SOCIAL

29) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

30)  ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

31)  ΕΑΝ

32) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)

33)  ΕΛΛΗΝΕΣ

34)  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

35)  Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ

36)  ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΟΣ

37)  ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ

38)  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

7) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

8) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

9) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

10) ΜΑΖΙ

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1)  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

2) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News