Νυχτερινό ρεύμα: Ξεκινά από την 1η Μαΐου το θερινό τιμολόγιο - Ποιο είναι το ωράριο

Ελλάδα
Νυχτερινό ρεύμα: Ξεκινά από την 1η Μαΐου το θερινό τιμολόγιο - Ποιο είναι το ωράριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα

Αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαΐου, το ωράριο κατά το οποίο θα ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, από την 1η Μαΐου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος θερινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το χειμερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος ξεκινά, κάθε χρόνο, από την 1η Νοεμβρίου και διατηρείται έως και την 30ή Απριλίου.

Το θερινό ωράριο έχει ως εξής: Καθημερινά από τις 23:00 έως τις 7:00. 

Οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους.

Ποιο είναι οικονομικό όφελος από τη χρήση του

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης). Σε κάθε περίπτωση, εάν η συνολική σας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή όταν η 4μηνιαία σας κατανάλωση (ημέρας και νύχτας) είναι μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωση της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh, μπορείτε να έχετε το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση:

Εάν επίσης προγραμματίσετε, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνα και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης. Εάν χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο και τα κλιματιστικά κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Γλιτώνετε επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ωρο (π.χ. το ψυγείο, καταψύκτης, ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας. Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύκτας θα χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Πώς ενεργοποιώ το νυχτερινό ρεύμα

Τι ισχύει όμως για όσους δεν έχουν ενεργοποιήσει νυχτερινό ρεύμα; Στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνεται ότι, «εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να προχωρήσει στη διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε 2 χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη)».

Τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε μετρητή με χρονοχρέωση, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας, εφόσον ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομά σας:

στην εφαρμογή εξυπηρέτησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/

τηλεφωνικά στο 800 400 4000

Η δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης ανέρχεται σε 34,00 € συν ΦΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News