Σουδάν: Πολύωρα χειρουργεία για τους δύο Έλληνες τραυματίες - Διασωληνωμένος ο 59χρονος

Ελλάδα
Σουδάν: Πολύωρα χειρουργεία για τους δύο Έλληνες τραυματίες - Διασωληνωμένος ο 59χρονος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμέσως μετά την προσγείωση στην Ελλάδα, οι δύο Έλληνες τραυματίες, 59 και 42 ετών, διακομίσθηκαν στο 401, όπου υπεβλήθησαν άμεσα από ομάδα ειδικών χειρουργών σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα χειρουργεία στα οποία υπεβλήθησαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο οι δύο Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και επαναπατρίστηκαν από το Τζιμπουτί, χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Αμέσως μετά την προσγείωση στην Ελλάδα, οι δύο Έλληνες τραυματίες, 59 και 42 ετών, διακομίσθηκαν στο 401, όπου υπεβλήθησαν άμεσα από ομάδα ειδικών χειρουργών σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους.

Μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή, σύμφωνα με το protothema.gr. Ο 59χρονος παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ο 42χρονος νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας. 

Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον απεγκλωβισμό άλλων 13 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους. Τα 13 άτομα έφτασαν αργά το βράδυ της Τρίτης με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ ανάμεσα στους απεγκλωβισθέντες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στη Γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας» κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Εντωμεταξύ, τον δρόμο προς την πατρίδα θα πάρει σήμερα, Τετάρτη, η νέα ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκε από το Σουδάν τις προηγούμενες ώρες.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ το δεύτερο αεροσκάφος C-27 με την μεταφορά των Ελλήνων από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί στις 4 το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Τανάγρας. Πρόκειται για το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο και προσγειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Τζιμπουτί. Το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας κατευθύνεται ήδη προς την Άκαμπα της Ιορδανίας.

Αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων από το Σουδάν καθώς το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το πρώτο C-27 μεταφέροντας 17 άτομα.

«Είδα να σκοτώνουν ανθρώπους στη μέση του δρόμου»

Για τις δραματικές ώρες που έζησε στο Σουδάν μέχρι τον ασφαλή απεγκλωβισμό του και την επιστροφή στην Ελλάδα περιέγραψε ο Χρήστος Δέδες, ο οποίος βρέθηκε εγκλωβισμένος σε ξενοδοχείο του Σουδάν.

«Ξαφνικά το Μεγάλο Σάββατο στο Χαρτούμ, γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι, αρχίσαμε να ακούμε ριπές. Ήμουν στο ξενοδοχείο και οι ριπές ήταν στα 500 μέτρα από εμάς. Άρχισαν να κλιμακώνεται η ένταση, ξεκίνησαν μάχες, ξεκίνησαν να χτυπάνε το αεροδρόμιο κι κάποια άλλα σημεία», είπε ο κ. Δέδες ο οποίος είχε βρεθεί στο Σουδάν για δουλειά.

Όπως είπε η οδηγία που είχαν από τον πρόξενο του Σουδάν Γεράσιμο Παγουλάτο ήταν «να μην πλησιάζουμε παράθυρα να μην βγαίνουμε έξω, γιατί υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Ήταν περίεργο, κοιμόσουν το βραδύ και άκουγες να χτυπούν τον τοίχο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News