Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοϊου

Ελλάδα
Σε πλήρη εξέλιξη η αποκατάσταση του κτήματος Τατοϊου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για την Ιστορία του Κτήματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου

Mε εντατικούς ρυθμούς και εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εξελίσσεται το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Αυτή τη στιγμή, υλοποιούνται 14 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57.930.540 ευρώ. Συγκεκριμένα, έξι έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2021, με προϋπολογισμό 9.230.540 ευρώ και οκτώ έργα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 48.700.000 ευρώ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήμα. Όπως δήλωσε, «Η εξέλιξη των εργασιών στο π. βασιλικό κτήμα Τατοϊου εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ εργάζεται συστηματικά, εντατικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μας, ώστε, το 2025 ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική, καθώς και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Ηδη, ολοκληρώθηκε, από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της «Οικίας Δασοφύλακα» σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, και μακέτα του Κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο. Οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για την Ιστορία του Κτήματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με τον Σύλλογο Φίλων Τατοϊου. Ολοκληρώθηκε, επίσης, η αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα. Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου. Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα. Τα έργα που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσονται ομαλά με διασφαλισμένους πόρους και με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει».

Ποια έργα υλοποιούνται στο Τατόι

Από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, προχωρά η αποκατάσταση του κτηρίου του θερινού Ανακτόρου. Έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτήριο. Εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών, στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου. Εχει, ήδη, εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο κτήριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλου Γεωργίου Α’), το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών. Οι εργασίες αποκατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται και το έργο αποκατάστασης του Νέου Βουστασίου.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο αναβάθμισης των Δικτύων Υποδομών Λειτουργικότητας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η έγκριση οριστικών μελετών για μια σειρά άλλων κτηρίων του κτήματος (Ιπποστάσιο, Καταφύγιο, Κτήριο Φρουράς Τάφων, Δασονομείο, Γαλακτοκομείο, Κτήριο Εποχικών Εργατών).

Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προχωρεί η αποκατάσταση εννέα κτηρίων: Της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη της, της Οικία Αρχικηπουρού, του Κτηρίου Τηλεπικοινωνιών, του Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, της Οικίας των Οδηγών 1 και 2, έπειτα από τη συμβασιοποίηση του έργου τον Φεβρουάριο τ.ε. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτήρια του συγκροτήματος στάθμευσης, ενώ πρόδρομες εργασίες έχουν συντελεστεί και στα κτήρια της οικίας Φροντιστή και Τηλεπικοινωνιών. Εκπονήθηκε, επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Κτηρίου Προσωπικού.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτηρίων. Το μουσειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτηρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο), με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών). Στα πέντε αυτά κτήρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (Βασιλική Έπαυλη, Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών).

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τέσσερα έργα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος. Τα δύο αφορούν στη συντήρηση του αρχειακού υλικού του Ανακτόρου και των λοιπών βοηθητικών κτηρίων και τα άλλα δύο στη συντήρηση και προετοιμασία προς έκθεση λοιπών αντικειμένων των συλλογών του κτήματος. Αναλυτικότερα, ψηφιοποιείται το αρχείο και το χαρτώο υλικό από τους χώρους του Κτήματος, ενώ προχωρεί η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν.

Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, υλοποιούνται τα έργα Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών του Κτήματος. Αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται. Στη συνέχεια τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του ΥΠΠΟΑ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News