Συναγερμός για τη «γρίπη των σκύλων» - Ποιο στέλεχος προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα

Κρήτη
Συναγερμός για τη «γρίπη των σκύλων» - Ποιο στέλεχος προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στέλεχος της «γρίπης των σκύλων» μεταλλάσσεται και θα μπορούσε δυνητικά να μολύνει ανθρώπους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αγροτικής Ανάπτυξης του Πεκίνου αποκάλυψε ότι ο η γρίπη των πτηνών έχει μεταλλαχθεί, μολύνοντας πλέον και τους σκύλους, δημιουργώντας την ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι ένα στέλεχος της «γρίπης των σκύλων» μεταλλάσσεται και μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα η συγκεκριμένη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών έχει ονομαστεί γρίπη των σκύλων (canine influenza ή H3N2) και εντοπίστηκε σε σκύλο για πρώτη φορά το 2006, όμως η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πλέον είναι ευκολότερο να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Ο ιός λέγεται ότι ξεκίνησε ως μια μορφή γρίπης των πτηνών - γνωστή ως στέλεχος H3N2 - η οποία έχει ήδη εξελιχθεί και επηρεάζει τους σκύλους. Αλλά οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το στέλεχος μεταλλάσσεται ξανά και σύντομα θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να μολύνει ανθρώπους.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, το στέλεχος H3N2 που προέρχεται αρχικά από τη γρίπη των πτηνών προσέβαλε για πρώτη φορά σκύλους το 2006. Οι επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι εάν η γρίπη των πτηνών εξελισσόταν ώστε να μπορεί να επηρεάσει θηλαστικά - όπως οι σκύλοι - υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μεταλλαχθεί ώστε να είναι ισχυρότερη και στη συνέχεια να μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Μελέτες σε 4.000 σκύλους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας εξέτασαν τους κινδύνους εξάπλωσης του στελέχους. Οι ειδικοί της γρίπης των πτηνών διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν «πιο ικανός» να «αναγνωρίσει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eLife: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι για την προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο». Έξι σκυλιά μολύνθηκαν σκόπιμα με τα γνωστά στελέχη της γρίπης των σκύλων του H3N2, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο καθένας εμφάνισε «απλώς ήπια αδιαθεσία», με συμπτώματα όπως πυρετό, φτέρνισμα και βήχα.

Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είπε στον Independent: «Οι αλλαγές στον ιό των σκύλων προφανώς τον καθιστούν καλύτερα προσαρμοσμένο για μετάδοση μέσα στα θηλαστικά, όπως θα περίμενε κανείς μετά από τόσο μακρά περίοδο στους σκύλους»

Φωτογραφία AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News