Ελλάδα

Έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν - Συγκλονιστικές εικόνες

Στην Ελλάδα βρίσκονται οι πρώτοι 17 Έλληνες που κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση του Σουδάν

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε από το Τζιμπουτί η πρώτη επιχείρηση μεταφοράς στην Ελλάδα των πρώτων Ελλήνων που κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση του Σουδάν, μεταξύ των οποίων και ένας τραυματίας.

Στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα βρίσκονται ήδη οι πρώτοι 17 Έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν.

Από το Τζιμπουτί αναχώρησαν χθες τα μεσάνυχτα, 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, προς το Ασουάν της Αιγύπτου.

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί κ. Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί κ. Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Την υποδοχή των Ελλήνων στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, σύμφωνα με το enikos.gr.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) δια σωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Ταυτόχρονα, στις 7.00 το πρωί απογειώθηκε από την 112 ΠΜ στην Ελευσίνα και δεύτερο C-27 με προορισμό το Ασουάν της Αιγύπτου.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια