Ελλάδα

Κορωνοϊός: 63 θανάτους και 1.633 παρενέργειες από τα εμβόλια έχει καταγράψει ο ΕΟΦ

Στοιχεία για τις παρενέργειες και τους θανάτους από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έδωσε ο ΕΟΦ

Συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τους θανάτους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σημειώθηκαν μέσα σε δύο χρόνια από όλα τα εμβόλια κατά της COVID-19, δημοσιοποίησε σήμερα ο ΕΟΦ. Οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας.

Οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ το 2022 μέσω Κίτρινης Κάρτας, (2021-2022). Τα στοιχεία αυτά αφορούν το σύνολο 22.120.416 δόσεων εμβολίων για τον κορωνοϊό που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατέγραψε και έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας τα στοιχεία αυτά σχετικά με τους θανάτους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Βάσει των στοιχείων το σύνολο αναφορών εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για το έτος 2022 ανέρχεται σε 1633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι εκ των οποίων οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα περιστατικά αυτά είτε αναφέρθηκαν εξαρχής ως θάνατοι, είτε η πληροφορία της έκβασης λήφθηκε από τον ΕΟΦ στο πλαίσιο αναζήτησης συμπληρωματικών στοιχείων (follow-up) για την αξιολόγηση της αναφοράς.

Από τα περιστατικά αυτά, τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει διαθέσιμη η σχετική πληροφορία.

Χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολιασμού και αναφερόμενου περιστατικού με θανατηφόρο έκβαση:

 • 2 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty και 1 με το Vaxzevria
 • 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely)
 • 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable)
 • 35 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους), διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες)

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι δόσεις εμβολίων για την Covid που έχουν χορηγηθεί το 2022 στη χώρα μας είναι:

 • COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772
 • SPIKEVAX (Moderna): 278.123
 • VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0
 • JCOVDEN (Johnson & Johnson): 118.128
 • NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Όλα τα ανωτέρω εμβόλια, που χορηγήθηκαν/χορηγούνται στην Ελλάδα έχουν λάβει Κανονική Άδεια Κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πλην του Nuvaxovid, το οποίο έχει λάβει υπό όρους άδεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δηλωθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ.

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ είναι:

 • δερματολογικά προβλήματα,
 • νευρολογικά προβλήματα και ζητήματα σχετιζόμενα με καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΦ ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια