Ηλεκτρονικές απάτες: Κίνδυνος από τους επιτήδειους - Με link... παγίδες εξαπατούν τα θύματά τους (vid)

Κρήτη
Ηλεκτρονικές απάτες: Κίνδυνος από τους επιτήδειους - Με link... παγίδες εξαπατούν τα θύματά τους (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα τάση στις ηλεκτρονικές απάτες είναι η μίμηση αξιόπιστων οργανισμών και οντοτήτων

Μαζικές επιθέσεις έχουν δεχτεί τους τελευταίους μήνες οι λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτών, από τους επιτήδειους που έχουν οργανώσει ηλεκτρονικές απάτες έτσι ώστε να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και χρηματικό όφελος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η νέα τάση στις ηλεκτρονικές απάτες είναι η μίμηση αξιόπιστων οργανισμών και οντοτήτων.

Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και mails που προσποιούνται τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς ως και αξιωματούχους της ΕΛΑΣ, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν από τους πολίτες τα στοιχεία εκείνα που στη συνέχεια θα τους δώσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και εντέλει στα χρήματά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, το υποψήφιο θύμα λαμβάνει email από δήθεν λογαριασμό τράπεζας.

Σε περίπτωση που το θύμα πατήσει το link, μεταφέρεται σε ιστότοπο που του ζητάτε να καταχωρίσει προσωπικά δεδομένα, όπως το username και τον κωδικό πρόσβασης. Έτσι, οι επιτήδειοι έχουν πλήρη έλεγχο του λογαριασμού.

Οι επιτήδειοι είναι πλέον ιδιαίτερα εφευρετικοί και θύματα πέφτουν ακόμα και άτομα εκπαιδευμένα στη χρήση του διαδικτύου.

Χρησιμοποιούν ονόματα: οργανισμών, τραπεζών, εταιρειών διανομής, συνδρομητικών καναλιών και υπηρεσιών (π.χ. gov.gr)

Ζητούν από τα θύματα να πατήσουν κάποιον σύνδεσμο για επιβεβαίωση στοιχείων και παίρνουν κωδικούς από e banking ή pin καρτών, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Για την προστασία σας θα πρέπει να:

- Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος.

- Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link).

- Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης έπεσε η κ. Μάγδα, η οποία μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το μήνυμα απάτης που δέχτηκε.

//--> //-->

Όπως είπε η κ. Μάγδα, οι επιτήδειοι της είπαν τα εξής αρχικά: «Η ελληνική εφορία έχει υπολογίσει τη φορολογική σας δήλωση. Λοιπόν δικαιούστε 634,13 ευρώ και προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας. Εισάγετε τα στοιχεία σας στο link».

Η κ. Μάγδα κατάλαβε την απάτη και δεν πάτησε κάτι αμέσως.

«Βάζουν ότι είναι της εφορίας και μας εξαπατούν. Να βάζουμε τους κωδικούς μας και ό,τι έχουμε, ας πούμε την τράπεζα, και αν έχουμε και ψίχουλα, μας τα παίρνουν και αυτά. Είναι η τρίτη φορά που στείλανε. Πολλούς μήνες πριν είχαν στείλει πάλι. Ήταν η πρώτη-πρώτη φορά. Και τώρα δύο συνεχόμενα στείλανε», συμπλήρωσε η κ. Μάγδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News