Αγρότες: «Στον αέρα» η νέα ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις - Κορυφώνεται η αγωνία των παραγωγών

Κρήτη
Αγρότες: «Στον αέρα» η νέα ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις - Κορυφώνεται η αγωνία των παραγωγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλειστό παραμένει το σύστημα ΟΣΔΕ - Ανησυχία στους παραγωγούς που δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους

Όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνει η αγωνία των παραγωγών στην Κρήτη, αφού, παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, καθώς πρόκειται για την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, το σύστημα ΟΣΔΕ παραμένει κλειστό και ως εκ τούτου άγνωστο είναι πότε θα μπορέσει ο κόσμος να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του. Μάλιστα, αν ανατρέξουμε στο 2020 και φτάσουμε μέχρι και πέρυσι, θα δούμε πως δεν είναι στα... “δυνατά χαρτιά” αυτής της κυβέρνησης οι χρόνοι και οι διαδικασίες πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, καθώς κάθε χρόνο είχαμε καθυστερήσεις, αλλά και καταγγελίες για διαβλητές διαδικασίες στο μοίρασμα των κοινοτικών κονδυλίων προς τους νέους δικαιούχους!

Είναι χαρακτηριστική η γραπτή δήλωση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και της πρώην υφυπουργού στο ίδιο υπουργείο Ολυμπίας Τελιγιορίδου, που ως επικεφαλής του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρουν τα εξής: «Αρκούσαν τελικά τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. για να επιστρέψουμε από το νοικοκύρεμα που πετύχαμε σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη χειρότερη δυνατή κατάσταση για τις αγροτικές ενισχύσεις. Με κυριολεκτικά διαλυμένα από τους “αρίστους” συστήματα, αποτέλεσμα των απευθείας αναθέσεων και της διαρκούς περιδίνησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η μία κακή πληρωμή διαδέχεται την προηγούμενη.

Πρόκειται για την τετραετία με τις πιο άδικες, λανθασμένες και αδιαφανείς πληρωμές των ενισχύσεων και αποζημιώσεων των αγροτών», τονίζουν, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την ελλιπέστατη προετοιμασία συστημάτων, υπηρεσιών και θεσμικού πλαισίου που οδηγούν σε συνεχή αναβολή την ενεργοποίηση της νέας ΚΑΠ και την υποδοχή των αιτήσεων των αγροτών που θα ξεκινούσαν, υποτίθεται, την Πρωταπριλιά!

Οι αγρότες θα πρέπει να περιμένουν για άγνωστο ακόμη χρόνο, για να αναγκαστούν στη συνέχεια να κάνουν τις περίπλοκες και καινούργιες αιτήσεις “στο πόδι” και “στα τυφλά”, σε ένα σύστημα “κινούμενη άμμο”, με αρνητικές επιπτώσεις για όλη τη νέα προγραμματική περίοδο», καταλήγουν.

Με δύο “βασικές” αλλά...

Να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι... δύο βασικές ενισχύσεις θα λάβουν φέτος αλλά και του χρόνου όλοι ή οι περισσότεροι παραγωγοί, ενώ μόνο εκείνοι που θα προλάβουν και θα μπορέσουν να ενταχθούν στα λεγόμενα “οικολογικά σχήματα” με βάση τη νέα ΚΑΠ θα πάρουν τη βασική τους ενίσχυση, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, και το υπόλοιπο 50% θα το λάβουν σύμφωνα με τα “οικολογικά σχήματα” στα οποία θα έχουν ενταχθεί.

Αυτό το περίεργο αλλά και αναγκαίο καθεστώς αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μετά από επαφές που είχε στην Αθήνα με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες.

«Επειδή το ΟΣΔΕ δεν είναι έτοιμο να ανοίξει φέτος στην ώρα του, μας είπαν ότι βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να μη χάσουμε τα χρήματα από την Ε.Ε. Μόνο όσοι μπορέσουν να ενταχθούν στα “οικολογικά σχήματα” θα λάβουν τη βασική ενίσχυση, συν το υπόλοιπο που έχει σχέση με τα “οικολογικά σχήματα”. Οι υπόλοιποι παραγωγοί θα πάρουν τη βασική ενίσχυση του 50% και το υπόλοιπο 50% θα το πάρουν αργότερα σε μία δεύτερη βασική ενίσχυση», σύμφωνα με όσα μας αποκαλύπτει ο Μύρων Χιλετζάκης, λέγοντας πως εμμέσως πλην σαφώς αποφασίζεται μία αναστολή δύο χρόνων στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ένταξη των παραγωγών στα “οικολογικά σχήματα”.

Στην ερώτησή μας για το πότε θα ανοίξει το ΟΣΔΕ ώστε οι παραγωγοί να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους, ο συνεταιριστής απάντησε «όχι πριν από τον Ιούνιο», αλλά διαβεβαιώνει όμως τον κόσμο ότι ο μηχανισμός της ΕΑΣΗ είναι έτοιμος για να μη χαθεί από τότε και μετά άλλος πολύτιμος χρόνος και να γίνουν οι πληρωμές και πάλι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά και στο τέλος της χρονιάς να γίνει η εξόφληση.

Βέβαια, πέρα από όσα μας μετέφερε από τις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Μύρων Χιλετζάκης, υπάρχουν και εκείνες οι “φωνές” που λένε πως από τη στιγμή που ισχύουν τα “οικολογικά σχήματα” δε γίνεται να υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς την εφαρμογή τους από τους παραγωγούς. Πάντως, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και όλα στην κυριολεξία βρίσκονται “στον αέρα”…

«Κάθε χρόνο και χειρότερα»

Μόνο το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το σύστημα ΟΣΔΕ άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση με ραντεβού που κλείνονταν τηλεφωνικά και μέσα από διαδικασίες που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο. Το 2021 το σύστημα ΟΣΔΕ άνοιξε στις 16 Απριλίου, ενώ το 2022 για να “υποδεχτεί” τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών άνοιξε την Πέμπτη 26 Μαΐου, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση δηλαδή, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, ειδικά ο κτηνοτροφικός κόσμος στο νησί μας περιμένει πολλά χρήματα από ενισχύσεις, που για διάφορους λόγους δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα, ενώ τα όποια χρονοδιαγράμματα διά στόματος Γεωργαντά εκπνέουν το ένα μετά το άλλο, χωρίς να υλοποιούνται!

Αναλυτικότερα, από τώρα και μετά την ολοκλήρωση του Απριλίου, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «έρχονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη ζωική παραγωγή, συνολικού ύψους 80-85 εκατομμυρίων ευρώ»... Ενώ μέχρι τις 14 Μαΐου αναφέρεται ότι θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές της περσινής ενιαίας ενίσχυσης και της προκαταβολής των βιολογικών, για τα οποία εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων µε αυτά της ΑΑ∆Ε.

Στο μεταξύ, είναι πάρα πολλοί οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη που ακόμα περιμένουν να πάρουν χρήματα από την περσινή ενιαία ενίσχυση. Πρόκειται για κτηνοτρόφους που πήραν μειωμένη την ενίσχυσή τους ή που δεν έχουν πάρει και καθόλου χρήματα. Το σύστημα είχε ανοίξει στις αρχές Μαρτίου και έμεινε για αρκετό καιρό ανοιχτό. Στο διάστημα αυτό έγιναν οι διορθώσεις των στοιχείων των κτηνοτρόφων. Κι ενώ διορθώθηκαν τα λάθη που υπήρχαν, δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους μέχρι σήμερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News