Δραματικές ώρες στο Σουδάν: «Μας χτύπησαν», λέει ο π. Γεώργιο Μαυρίκιος από την Κρήτη που βρίσκεται στο Χαρτούμ (vid)

Κρήτη
Δραματικές ώρες στο Σουδάν: «Μας χτύπησαν», λέει ο π. Γεώργιο Μαυρίκιος από την Κρήτη που βρίσκεται στο Χαρτούμ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται ο Μητροπολίτης Σάββας και ο πάτερ Γεώργιος Μαυρίκος, οι οποίοι επιχείρησαν να διαφύγουν από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ όπου έχουν “εγκλωβιστεί”

Κραυγή αγωνίας από τους εγκλωβισμένους Έλληνες του Σουδάν, μέσα από την εκπομπή “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV”... Ο Κρητικός ιερέας, πατέρας Γεώργιος Μαυρίκος, και ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, εξαντλημένοι από την προσπάθεια να κρατήσουν σώους και ασφαλείς τους Έλληνες που είναι παγιδευμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, μίλησαν πριν λίγα 24ωρα με απόγνωση για την αβεβαιότητα αλλά και την απουσία σχεδιασμού για τη διάσωσή τους.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής 23 Απριλίου, έγινε γνωστό ότι απογειώθηκαν, με σκοπό τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας, από το Σουδάν ένα C-130 κι ένα C-27. Ας σημειωθεί ακόμη ότι χθες προέβη σε δήλωσή του αναφορικά με την υπόθεση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν.

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Βλέπετε ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλες κρίσεις. Βλέπετε τι γίνεται, ας πούμε, σήμερα στο Σουδάν, όπου ήδη έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε.

«Διαπίστωσα σήμερα ότι το μαρτύριο της αγωνίας του θανάτου είναι πολύ πιο φρικτό από τον ίδιο τον θάνατο. Προσπαθούμε να κρατηθούμε και να κρατήσουμε και τους υπόλοιπους. Είμαστε όλοι εξαντλημένοι...», ανέφερε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και την εκπομπή “Αντιθέσεις” ο ιερέας της Μητρόπολης Νουβίας, πάτερ Γεώργιος Μαυρίκος.

«Είναι εμφύλιος σπαραγμός!», τόνισε ο π. Γεώργιος Μαυρίκος, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν τους επιτρέπεται «ούτε το παράθυρο να ανοίξουμε» για λόγους ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ρεύμα. «Προσπαθούμε να κρατηθούμε, να φροντίσουμε και τους υπόλοιπους», ανέφερε ακόμη ο π. Γεώργιος Μαυρίκος απευθυνόμενος στον Γιώργο Σαχίνη.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Μητροπολίτης Νουβίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος παντός Σουδάν και Ερυθραίας κ. Σάββας, ο οποίος επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι δραματική», ενώ την ώρα της επικοινωνίας με την εκπομπή περιέγραψε βομβαρδισμό της περιοχής από πολεμικό αεροσκάφος! «Ακούσατε... Ένα αεροπλάνο χτύπησε κάπου εδώ κοντά. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, δραματική... Προσπαθούμε... προσπαθούμε. Έχουμε εδώ τρία παιδιά ηλικίας 2, 7 και 11 ετών», τόνισε ο Μητροπολίτης Σάββας.

Στην εκπομπή “Αντιθέσεις” μίλησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϊφαντής, ο οποίος τόνισε ότι η απουσία ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Χαρτούμ από το 2014 καθιστά αδύνατη κάθε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή πόσοι Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν.

«Η λογική ότι, επειδή υπάρχουν κάποιες δεκάδες Έλληνες στο Σουδάν, το μόνο που μπορεί να κάνει η ελληνική Πολιτεία είναι να τους παίρνουν τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών και να λένε αφόρητες κοινοτυπίες δείχνει και την ποιότητα του κράτους μας», επεσήμανε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Αϊφαντής, ο οποίος συμπλήρωσε με νόημα: «Εδώ θυσιάσαμε 57 στα Τέμπη... 15 Έλληνες τώρα; Σιγά...».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει η Ελλάδα C-130 να φτάνει στο Σουδάν. Θα μείνει κάπου στον δρόμο, κατά την προσωπική μου εκτίμηση», δήλωσε με νόημα ο κ. Αϊφαντής μιλώντας προ ημερών στον Γιώργο Σαχίνη.

Στην εκπομπή “Αντιθέσεις” μίλησε και η καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς πολιτικής βίας και ασφάλειας, κ. Μαίρη Μπόση. Η κ. Μπόση ανέφερε ότι γνωρίζει «κράτη που κι ένας πολίτης τους να βρίσκεται σε μια χώρα όπου υπάρχει η πιθανότητα κινδύνου (όχι, δηλαδή, να κινδυνεύει) δημιουργούν τεράστιο ζήτημα διεθνώς, με στόχο να σώσουν τον πολίτη και να τον επαναφέρουν στα πάτρια εδάφη».

«Αναγκαστήκαμε να οχυρωθούμε εκ νέου στη Μητρόπολη»

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται ο Μητροπολίτης Σάββας και ο πάτερ Γεώργιος Μαυρίκος, οι οποίοι επιχείρησαν να διαφύγουν από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ όπου έχουν “εγκλωβιστεί”. Όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” το απόγευμα της Κυριακής, ο ίδιος ο πάτερ Γεώργιος, ξεκίνησε αυτοκίνητο από τη Μητρόπολη με οδηγό τον Μητροπολίτη Σάββα, τον Γεώργιο Μαυρίκο συνοδηγό και τουλάχιστον δύο άτομα συνεπιβάτες.

Ωστόσο, αφού διένυσαν λίγα μέτρα, δέχτηκαν πυρά και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν και να “οχυρωθούν” εκ νέου στη Μητρόπολη. Όπως ανέφερε ο πάτερ μιλώντας στη δημοσιογράφο Έλλη Κοκάλη, βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση και είναι απόλυτα καταβεβλημένοι. Ωστόσο, ευτυχώς (μέχρι χθες το απόγευμα) κανείς από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο δεν τραυματίστηκε από τα πυρά. Πάντως, σε νεότερη προσπάθεια της “ΚΡΗΤΗ TV” να επικοινωνήσει με τον ιερέα, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, μέλη της ελληνικής κοινότητας του Χαρτούμ κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από γαλλικές δυνάμεις. Περίπου 100 άτομα κατάφεραν να φυγαδευτούν από τη γαλλική Πρεσβεία και να μεταφερθούν σε ασφαλέστερο σημείο, απ’ όπου θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν από εκεί σε ασφαλές έδαφος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των εν λόγω ατόμων βρίσκονται Έλληνες, αλλά και Κύπριοι πολίτες.

Σημειώνεται ότι, σε συνέχεια των διαρκών επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News