Στην Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Ελλάδα
Στην Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασαν στην Αίγυπτο τα δύο μεταγωγικά και πιο συγκεκριμένα ένα C-130 και ένα C-27, τα οποία απογειώθηκαν αργά το απόγευμα από ελληνικό έδαφος

Η επιχείρηση του υπουργείου Εξωτερικών, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Νωρίτερα απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 τα οποία προσγειώθηκαν πριν από λίγο στη Νότια Αίγυπτο.  Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, η κυβέρνηση έθεσε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

«Στις 15 Απριλίου εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία καλούμε τους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και τους Έλληνες του Σουδάν να ενημερώνονται για την κατάσταση. Στις 16 Απριλίου εκδόθηκε νέα επικαιροποιημένη ανακοίνωση», συνέχισε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

Επικοινωνία Δένδια - Γαλλίδας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά με θέμα την ασφάλεια Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους απο τη χώρα. Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαρόπουλου.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο επίτιμος πρόξενος στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, μιλώντας στο CNN Greece διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι ούτε συμμετέχουν σε κονβόι άλλων δυνάμεων. Το ίδιο επιβεβαιώνει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμο Παγουλάτο (το μεσημέρι της Κυριακής), ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece δεν επιβεβαίωσε την μεταφορά Ελλήνων με το κομβόι των Γάλλων πολιτών. Ο κ. Παγουλάτος είπε ότι οι Έλληνες πολίτες ήταν ασφαλείς και δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά τους.

Η Γερμανία άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που έστειλε η Γερμανία στο Σουδάν προσγειώθηκε στο Χαρτούμ λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αλλά για την απομάκρυνση των Γερμανών και των πολιτών άλλων χωρών θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (Γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανία επιχείρησε και την περασμένη Τετάρτη να απομακρύνει τους πολίτες της, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τρία στρατιωτικά μεταγωγικά, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν περίπου 150 ανθρώπους, κατευθύνθηκαν στο Σουδάν αλλά λόγω της κατάστασης εκεί αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή.

Η εφημερίδα Bild γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε δύο αποστολές με στρατιωτικά αεροσκάφη A400M. Αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην Ιορδανία για να βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί, στις εκκενώσεις.

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 420 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.700.

Έντεκα υπήκοοι της Σερβίας εγκαταλείπουν το Σουδάν, ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση Σέρβων πολιτών από το Σουδάν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, τέσσερις υπήκοοι της Σερβίας εγκαταλείπουν την ζώνη πολέμου με κονβόι του ΟΗΕ, έξι υπήκοοι με κονβόι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας με κονβόι που οργάνωσε η Τουρκία.

Στο Σουδάν παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου εκατό υπήκοοι της Σερβίας και καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών για να ενταχθούν σε κάποιες επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων χωρών.

Αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες

Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News