Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκλονιστικό βίντεο στο «φως» από τις προσπάθειες των διασωστών

Ελλάδα
Τραγωδία στα Τέμπη: Συγκλονιστικό βίντεο στο «φως» από τις προσπάθειες των διασωστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των επιβατών τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας

Καταγράφονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών που έσπευσαν στο σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη

Νέα συγκλονιστικά βίντεο συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας 52 ημέρες μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Ερασιτεχνικά βίντεο καταγράφουν τις πρώτες προσπάθειες των διασωστών που έσπευσαν στο σημείο της σύγκρουσης, αναζητώντας σημάδια ζωής στα συντρίμμια των τρένων.

Μέσα σε σκηνικό απόλυτης καταστροφής, μέσα σε φλόγες και πυκνούς καπνούς φωνάζουν περιμένοντας μία απόκριση από επιζώντες και εγκλωβισμένους.

//--> //-->

Η πορεία των αποζημιώσεων

Σήμερα εξάλλου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υποδομών τα στοιχεία των αποζημιώσεων από τη Hellenic Train.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 103 διεκπεραιωμένα αιτήματα, 22 εκ των οποίων αφορούν αποθανόντες, τα 12 είναι περαιωμένα και τα 10 είναι σε αναμονή για τα απαραίτητα έγγραφα.

Τα 71 αφορούν σε τραυματίες εκ των οποίων τα 29 εχουν περαιωθεί, ενώ 108 αιτήματα αφορούν απωλεσθέντες αποσκευές, εκ των οποίων τα 41 εχουν περαιωθεί.

Απόφαση για τις μετεγγραφές των φοιτητών του μοιραίου τρένου

Επίσης, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών που πέβαιναν στο μοιραίο τρένο για μετεγγραφή κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με την απόφαση το μέτρο αφορά φοιτητές:

  • οι οποίοι επέβαιναν στις αμαξοστοιχίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και
  • των οποίων τα τέκνα, οι γονείς, οι αδελφοί και οι σύζυγοι ή συμβίοι απεβίωσαν ή απέκτησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του πενήντα τοις εκατό (50%) εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023

Μετεγγραφές/μετακινήσεις δικαιούχων φοιτητών

Α. Οι δικαιούχοι του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής/ μετακίνησης ηλεκτρονικά, σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (Α.Ε.Α.) ή μετακίνησης σε άλλο τμήμα άλλου Α.Ε.Ι. ή άλλης Α.Ε.Α. του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με αυτό του τμήματος στο οποίο έχουν εισαχθεί και εγγραφεί, στον τόπο κύριας ή μόνιμης κατοικίας των ιδίων ή συγγενούς α’ βαθμού ή αδελφού, εφόσον φοιτούν σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και δεν έχουν υπερβεί τα υποχρεωτικά εξάμηνα φοίτησης για τη λήψη του πτυχίου.

Η μετεγγραφή ή μετακίνηση γίνεται καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφόμενων ή μετακινούμενων φοιτητών.

Υποβολή δικαιολογητικών

Οι αιτήσεις για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης των ενδιαφερόμενων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 της παρούσας, υποβάλλονται στην αρμόδια, σύμφωνα με τα ανωτέρω, Επιτροπή, σε ημερομηνίες και διαδικασία που θα ανακοινωθούν με δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) Το εισιτήριο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αρμόδιου φορέα (Αστυνομία, Νοσοκομείο, Πυροσβεστική κ.λπ.) για την πιστοποίηση των επιβαινόντων στις αμαξοστοιχίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

2) Ληξιαρχική πράξη θανάτου ή απόφαση ΚΕΠΑ για μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% του συγγενούς που απεβίωσε ή απέκτησε μόνιμη αναπηρία, όπως ορίζει το άρθρο 1 παρ. β’.

3) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

4) Το έντυπο Ε1 έτους 2021 του ιδίου, εφόσον ο αιτών/ούσα είναι έγγαμος/η ή άγαμος/η άνω των 25 ετών, ή του γονέα προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του προστατευόμενου μέλους.

5) Πιστοποιητικό απόδειξης της συγγένειας, εφόσον η αίτηση για μετεγγραφή αφορά στον τόπο της κύριας

κατοικίας συγγενούς α’ βαθμού ή αδελφού, καθώς και το έντυπο Ε1 έτους 2021 του συγγενούς συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση αποδοχής της φιλοξενίας.

6) Βεβαίωση εγγραφής στη Σχολή ή στο Τμήμα Προέλευσης.

Μετά την εξέταση των αιτήσεων από την αρμόδια Επιτροπή τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους ενδιαφερόμενους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω της πλατφόρμας που υπέβαλαν την αίτηση.

Στέγαση και σίτιση δικαιούχων φοιτητών

Οι αιτήσεις που υποβάλλουν οι δικαιούχοι για στέγαση σε φοιτητικές εστίες και σίτιση στις λέσχες των Α.Ε.Ι. που φοιτούν, γίνονται δεκτές κατά προτεραιότητα. Τα σχετικά δικαιολογητικά ορίζονται από την εκάστοτε ακαδημαϊκή μονάδα και υποβάλλονται στο οικείο Α.Ε.Ι.- Λέσχη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News