Με το βλέμμα στην Αφρική οι Ένοπλες Δυνάμεις - Σύντομα η Κρήτη το πιο καλά εξοπλισμένο νησί της Μεσογείου

Κρήτη
Με το βλέμμα στην Αφρική οι Ένοπλες Δυνάμεις - Σύντομα η Κρήτη το πιο καλά εξοπλισμένο νησί της Μεσογείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζί με την Ανδραβίδα και την Τανάγρα, η Κρήτη θα αποτελεί την προμετωπίδα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά η παρουσία του ελληνικού Στόλου με υπερσύγχρονες Μονάδες Επιφανείας και Υποβρύχια

Η έκρηξη της βίας στο Σουδάν φέρνει στο προσκήνιο τις «τεκτονικές» αλλαγές που συντελούνται στην αφρικανική ήπειρο και το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα προσαρμόζει τη στρατηγική της στα νέα δεδομένα, καθώς είναι πλέον σαφές ότι ο ζωτικός χώρος δεν περιορίζεται στο Αιγαίο αλλά περιλαμβάνει μεγάλα τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου, με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιχειρησιακών σχεδιασμών του ΓΕΕΘΑ.

Το «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου

«Αεροπλανοφόρο χωρίς όπλα δεν υπάρχει» τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στο cnn.gr  και επισημαίνουν ότι σύντομα η Κρήτη θα είναι το πιο καλά εξοπλισμένο νησί της Μεσογείου.

Μαζί με την Ανδραβίδα και την Τανάγρα, η Κρήτη θα αποτελεί την προμετωπίδα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά η παρουσία του ελληνικού Στόλου με υπερσύγχρονες Μονάδες Επιφανείας και Υποβρύχια. Με άλλα λόγια, το νησί θα αποτελεί το ορμητήριο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων απ’ όπου θα ελέγχουν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Στους άμεσους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ είναι η εγκατάσταση μίας ακόμη Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι το οποίο εκτός από πολιτικό θα λειτουργεί και ως στρατιωτικό. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα στα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι η μεταφορά της 332 με την αιτιολογία ότι τα Rafale αποτελούν την ιδανική πλατφόρμα για τον έλεγχο μεγάλων περιοχών εξαιτίας της αυτονομίας τους και της δυνατότητας να φέρουν όπλα μακρού πλήγματος.

Ισχυρή αεροναυτική δύναμη

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του Ναυστάθμου Κρήτης, σχεδόν ο μισός ελληνικός Στόλος θα σταθμεύει στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σούδα θα αποτελεί τη «φωλιά» των πανίσχυρων ελληνικών Φρεγατών FDI Belharra, οι οποίες χάρη στις δυνατότητες άμυνας περιοχής που διαθέτουν θα μπορούν να επιβάλλουν «άρνηση περιοχής» σε τεράστιες ζώνες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Άλλωστε, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ήδη έρθει σε επαφή για τη μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε να προχωρήσει η δημιουργία νέας ναυτικής βάσης στο Μαρί ή στο Ζύγι της Κύπρου όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, στο Ηράκλειο θα δημιουργηθεί βάση Επιθετικών και Μεταγωγικών Ελικοπτέρων ώστε τα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα τέσσερα Αερομεταφερόμενα Τάγματα της Κρήτης και την 1η ΜΑΛ.

Τρία «Στρατηγεία»

Εντός του 2023 αναμένεται και η τροποποίηση της Δομής Δυνάμεων 2020-2034 που πραγματοποιείται ανά τριετία ώστε ο σχεδιασμός να παραμένει επίκαιρος. Η πιο σημαντική από τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν είναι η αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς σε Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων με έδρα τη Λάρισα, το οποίο θα περιλαμβάνει το Γ’ και Δ’ Σώμα Στρατού, την ΑΣΔΕΝ και τη Διοίκηση Εσωτερικού και θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και του Αρχηγείου Στόλου. Μαζί με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τα Αρχηγεία Χερσαίων Δυνάμεων, Τακτικής Αεροπορίας και Στόλου θα σηκώνουν το βάρος των επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News