Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις με το σχέδιο εκκένωσης «ΚΟΣΜΟΣ»

Ελλάδα
Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν - Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις με το σχέδιο εκκένωσης «ΚΟΣΜΟΣ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό σχέδιο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, όταν κρίθηκε αναγκαίος ο απεγκλωβισμός Ελλήνων πολιτών ή ομογενών

Σε ετοιμότητα για την παροχής συνδρομής στην εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η αφρικανική χώρα βυθίζεται στο χάος και τη βία.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έβγαλε από το «συρτάρι» το επιχειρησιακό σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» και εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή σε συνεννόηση με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές.

Σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ»

Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό σχέδιο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, όταν κρίθηκε αναγκαίος ο απεγκλωβισμός Ελλήνων πολιτών ή ομογενών.

Το σχέδιο αυτό επικαιροποιήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν κριθεί σκόπιμο από την κυβέρνηση.

Το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» προβλέπει την εκκένωση πολιτών με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια ιδιαιτέρως σύνθετη επιχείρηση με πολλές παραμέτρους που πρέπει να διασφαλιστούν ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των αμάχων αλλά ούτε και των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το cnn.gr.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι ειδικά στην περίπτωση του Σουδάν, οποιαδήποτε ενέργεια απομάκρυνσης πολιτών ενέχει μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης.

Ωστόσο, στην περίπτωση που αποφασιστεί να εκκενωθούν Έλληνες πολίτες ή ομογενείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να διασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης.

Πώς θα γίνει η εκκένωση

Η απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν μπορεί να γίνει είτε με αεροπορικά είτε με πλωτά μέσα. Αν το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» τεθεί σε εφαρμογή, θα επιλεγεί συγκεκριμένο σημείο εξόδου, ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι αφού πρώτα κριθεί ασφαλές.

Σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, οι πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα μεταφερθούν στο προκαθορισμένο σημείο. Αν πρόκειται για λιμάνι, τη μεταφορά θα γίνε με Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που θα καταπλεύσει στο σημείο ενώ αν επιλεγεί αεροδρόμιο, την απομάκρυνση των Ελλήνων θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία με μεταγωγικό αεροσκάφος.

Σε κάθε περίπτωση, στο μέσο που θα κληθεί να σπεύσει, είτε πρόκειται για αεροπορικό είτε για πλωτό, θα επιβαίνει ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων για να διασφαλίσει την επιβίωση του μέσου αλλά και των αμάχων.

Τον ρόλο αυτό θα κληθεί να αναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανήκει στην ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων παγκοσμίως και διαθέτει όλες τις απαραίτητες νατοϊκές πιστοποιήσεις.

Ο Έλληνες κομάντος θα αποβιβαστούν, δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας. Αφού βεβαιωθούν ότι το σημείο είναι καθαρό από απειλές τόσο για τη ζωή των αμάχων όσο και για το ίδιο το μέσο, θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη απομάκρυνση όλων εκείνων που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν το Σουδάν.

Με εμπειρία από το παρελθόν

Το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» έχει τεθεί σε εφαρμογή σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις στο παρελθόν, με όλες τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις να ολοκληρώνονται με επιτυχία. Η πρώτη φορά που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να απομακρύνουν πολίτες από εμπόλεμες περιοχές ήταν το 1993 στην Αμπχαζία με την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας».

Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, η ελληνική ομάδα οργάνωσε και εκτέλεσε ένα πλήρες σχέδιο απεγκλωβισμού 1.484 ατόμων από το μισοκατεστραμμένο Σουχούμι, που ξεκίνησε τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών, Πεζοναύτες και διπλωμάτες και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν εγκαίρως τους ομογενείς, λίγο πριν το Σουχούμι καταληφθεί από τις δυνάμεις της Αμπχαζίας με εκατόμβες νεκρών.

Πρόκειται, ίσως, για μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στη μεταπολεμική περίοδο, που εξύψωσε το κύρος της χώρας στη διεθνή κοινότητα και την ομογένεια.

Το 1997 ακολούθησε η επιχείρηση «Κοσμάς Αιτωλός» στην Αλβανία για την εκκένωση 52 Ελλήνων, εν μέσω ταραχών και εχθροπραξιών, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού και Στελεχών της ΔΥΚ.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2011, πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού 184 ατόμων, στην πλειονότητα τους Ελλήνων πολιτών από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για την οποία επιστρατεύτηκαν αεροπλάνα C-130 που απογειώθηκαν από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.

Η τελευταία φορά που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» του ΓΕΕΘΑ, ήταν το 2014 με τον κατάπλου της Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» στην Τρίπολη της Λιβύης για την απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών εν μέσω του πολέμου στη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News