Με λαμπρότητα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Κρήτη
Με λαμπρότητα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από εκεί, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα το θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου

Όπως κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο, στη λειτουργία της Αναστάσεως στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού (στο Ναό της Αναστάσεως) στα Ιεροσόλυμα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων που έχει και το μοναδικό προνόμιο, θα τελέσει την Αφή του Αγίου Φωτός.

Κατόπιν, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί και σε άλλα κράτη όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 απόψε.

Το τελετουργικό για το Άγιο Φως

Η τελετή του Αγίου Φωτός αποτελείται από έξι στάδια:

  • Σφράγισμα με μαλακό κερί της θύρας του ιερού Κουβουκλίου, και σφραγίδες εις αυτό από τον θυρωρό του Ναού, εις ανάμνησιν: “σφραγίσαντες τὸν λίθον μετὰ τῆς κουστωδίας” (Ματθ. 27,66)
  • Ξεσφράγισμα της θύρας, είσοδος και τοποθέτηση κανδήλας στον Πανάγιο Τάφο. Στη συνέχεια άναμμα αυτής
  • Λιτανεία Πατριάρχη και αρχιερέων, τρεις φορές γύρω από το ιερό Κουβούκλιο.
  • Είσοδος του Πατριάρχη και του Αρμένιου ιερέα στον Πανάγιο Τάφο.
  • Προσευχή του Πατριάρχη για τον αγιασμό του Αγίου Φωτός.
  • Διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός, δεξιά (από τον Πατριάρχη) και αριστερά (από τον Αρμένιο ιερέα). Στη συνέχεια έξοδος Πατριάρχη και Αρμένιου ιερέα, και διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός στους πιστούς.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας φέτος για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News